Különleges temetők

November első napjai a halottakról való megemlékezés, a temetőbe járás időszaka. Összeállításunkban olyan temetkezési helyeket mutatunk be, amelyekkel természetjárás során is találkozhatunk, és amelyek mind tartogatnak valamilyen érdekességet.

Szerző:
Turista Magazin
2023. november 1.

November első napjai a halottakról való megemlékezés, a temetőbe járás időszaka. Összeállításunkban olyan temetkezési helyeket mutatunk be, amelyekkel természetjárás során is találkozhatunk, és amelyek mind tartogatnak valamilyen érdekességet.

November 1-jén, azaz Mindenszentek napján, illetve a másnapi Halottak napján régi szokás, hogy rendbe tesszük szeretteink sírját, és virágokat, mécseseket helyezünk el rajtuk. Ehhez kapcsolódva olyan különleges temetőket mutatunk be, ahova egyéb napokon is érdekes lehet ellátogatni, vagy ha túrázás közben útba esik, érdemes elidőzni egy kicsit, megismerni történetüket.

Balatonudvari temető

A Balaton északi partján található kis temető szív alakú sírköveiről ismert. Olyannyira ritkának számít a halottak emlékezetének ilyen módon való őrzése, hogy az ország négy védett temetőjének egyike a balatonudvari.

Kővágóőrsi zsidó temető

A Káli-medence legnagyobb településén a 18. századtól egészen a II. világháborúig viszonylag nagy zsidó közösség élt. Erről tanúskodik az egykori zsinagóga mellett a régi zsidó temető is, amelynek rendben tartott kertje és héber feliratú sírkövei egy letűnt kor emlékét idézik.

Zalaegerszegi olasz katonai temető

Az I. világháború idején nemcsak a frontokon létesültek nagy haditemetők, hanem sokszor a hátországban is. Zalaegerszeg esetében egy itt létesült hadikórház, majd hadifogolytábor halottait temették el a helyi katonai temetőben.

Körtvélyesi erdei temető

Körtvélyespuszta közelében, az Országos Kéktúra mentén különleges hangulatú, baljósan hangzó nevű, de valójában cseppet sem kísérteties, hanem sokkal inkább időtlen nyugalmat árasztó hely rejtőzik az erdő mélyén. Egykor a környékbeli, ma többnyire már eltűnt kis települések lakói temetkeztek ide.

Csónakos fejfás református temető, Szatmárcseke

Európában is különlegességnek számít a szatmárcsekei műemlék jellegű temető, ahol közel 1200 embermagasságú, csónakos kopjafa áll. A temető azért is nevezetes, mert itt nyugszik Kölcsey Ferenc. A tölgyfából készült “csónakos” fejfák eredetére máig nincs egyértelmű magyarázat, de az idők során többféle teória is született ezzel kapcsolatban.

Fiumei sírkert

A Kerepesi úti temető néven is ismert sírkert ma hazánk egyik legrangosabb és legismertebb kegyeleti helye. Az 56 hektáros, gyönyörű parkban a magyar történelem és kultúra nagy alakjai nyugszanak. Vezetett bejárások során magunk is felfedezhetjük a művészettörténeti értékekben gazdag temetőt, ahol neves építészek és szobrászok alkotásai díszlenek a sírok felett.

Cikkajánló