A bocsos videón láthatod, hogyan zavarnak be a drónok a vadvilág életébe

Izgalom, küzdelem, dráma és cukiság keveredik a medvés videóban, ami felrobbantotta a netet. Első pillantásra nem gondolnánk, milyen szomorú is a valóság a felvétellel kapcsolatban.

Szerző:
theatlantic.com
Fotó:
viralhog
dronlife.com
2018. november 13.

Izgalom, küzdelem, dráma és cukiság keveredik a medvés videóban, ami felrobbantotta a netet. Első pillantásra nem gondolnánk, milyen szomorú is a valóság a felvétellel kapcsolatban.

A videó nem véletlenül lett népszerű: izgalmas és szívmelengető, egészen addig, amíg az ember semmit nem tud a hátteréről. Anyamedve és a bocsa próbálnak felkapaszkodni egy csúszós, havas hegyoldalban, az idősebb állat persze hamarabb felér, utána pedig szurkolhatunk a kicsinek, aki nagy küzdelmek árán, de végül szintén feljut a mamája mellé. Ha esetleg még nem találkoztál volna vele Facebookon, erről van szó:Az a fura momentum biztosan mindenkinek feltűnt, hogy miután a bocs először majdnem eléri a csúcsot, az anyamedve odasuhint, amitől megindul a hó, és a bocs lecsúszik egészen a sziklákig. Még mielőtt értetlenkednénk, vagy azt gondolnánk, hogy az idősebb medve szívtelen, figyeljük meg jobban a helyzetet: a kamera ráközelít az eseményekre, az állat felénk néz, és utána emeli a mancsát. A biológusok arra hívták fel a figyelmet, valójában az történik, hogy a drón közelebb repül - aki látott már drónt, tudja, hogy nem valami halk, ráadásul az állatok számára valószínűleg nehezen beazonosítható -, ezt a medve fenyegetésként éli meg, és úgy dönt, jobb, ha a bocsa távolabb kerül tőle.

 


A videóról mindössze annyit tudni, hogy júniusban vették fel Oroszország Magadan régiójában, a készítőjéről nincs információ, abban viszont biológusok és drónhasználók is egyetértenek, hogy az felelőtlenül járt el. „A medvék viselkedéséből meg lehet mondani, hogy túl közel ment” - mondta a The Atlantic-nek Clayton Lamb, az Alberta Egyetem munkatársa, aki Kanadában élő grizzlyket tanulmányoz drónnal. Hozzátette, hogy már az sem túl valószínű, hogy egy anyamedve ilyen veszélyes terepen induljon útnak a kicsi bocsával, hacsak nem érzi úgy, hogy nincs más választása.


Mivel a drónhasználat egyelőre még mindig elég új jelenség, általános szabályozása sincs, főleg nem az állatokra vonatkozóan. Kivétel ez alól az Egyesült Államok, ahol a nemzeti parkokban tiltott a drónhasználat, és egyes államokban lefektették, hogy vadászatnál sem lehet használni.

 


A probléma jól látszik a fenti videóból, de a drónok másféle veszélyes szituációba is sodorhatják az állatokat, belezavarhatnak a vadászatba vagy éppen megijeszthetik őket, aminek hatására messzire menekülhetnek a helytől, ahol például élelmet találnak. Az erről készült videókat ráadásul lelkesen posztolgatják a készítők. Olyan is előfordul, hogy az állatokat láthatólag nem zavarja a drón, ez a tanulmány viszont pont azt fejtegeti, hogy az előzőleg szívmonitorral felszerelt fekete medvék pulzusszáma drasztikusan megemelkedett, amikor megjelent a drón a közelükben. 


Mindemellett a kutatók számára nagyon hasznosak a drónok, hiszen a segítségükkel olyan információknak juthatnak a birtokába, ami máshogy nem lehetséges. Nem mindegy viszont, hogyan használják őket. Két kutatócsoport már kidolgozott egy útmutatót ezzel kapcsolatban, ami elsősorban azt tartja szem előtt, hogy semmiképpen se ártsanak az állatoknak, és a drónhasználat állatokra gyakorolt hatását is tovább vizsgálják.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Patthelyzetben a drónhasználók

Ha csak egy drónvideót nézel meg a héten, ez legyen az

Lenyűgöző látvány a Királyi régió a levegőből

Pazar őszi panoráma Drégely várából

 

Cikkajánló