A bőgés után itt a barcogás

A szarvasbőgés lassan véget ér, de nem marad csendes az erdő: a dámvadak párzása október elejétől november közepéig tart.

Szerző:
SEFAG Zrt./www.vmi.szie.hu
Fotó:
123rf.hu
2016. október 3.

A szarvasbőgés lassan véget ér, de nem marad csendes az erdő: a dámvadak párzása október elejétől november közepéig tart.

Október elejére a gímbikák csoportjai felbomlanak, az agancsaikról már letisztították a barkát. A dámszarvasok párzási időszaka több mindenben eltér a gímszarvasokétól. A dámbikák között a barcogáskor szintén folynak harcok, ám ezek nem olyan hevesek, mint a gímbikáknál. A dámok összecsapása legtöbbször nem a tehenekért, hanem a legjobb barcogóhelyért („lek”) folyik. A domináns bika középen helyezkedik el.

 


A dámok 1,5-2 évesen érik el az ivarérettséget. A barcogóhelyen teknőszerű mélyedést kaparnak maguknak, ami 1-2 m hosszú, 10-30 cm széles, és testnedveikkel jelölik meg azt. Közben gurgulázó torokhangot hallatnak, várják, hogy valamelyik tehén kiválassza őket, és megtörténjen a „borítás”. A tehenek legnagyobb hányada a domináns bikával és a rangsorban alatta álló 3-4 egyeddel párosodik.

 


A vemhesség 230 napig tart, az ellések zöme május-július folyamán zajlik le. Egy tehénnek egy utódja születik, amelyet 3,5-4 hónapig szoptat.

 


Ne feledd, hogy az erdőlátogatási korlátozások egyes erdőterületeken továbbra is érvényben vannak, ezekről az erdészetek honlapján, illetve a termeszetjaro.hu oldalon tájékozódhatsz.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Terepjáró gázolt el egy szarvast az M5-ön

Vadbaleset, az autósok rémálma

Cikkajánló