A borsosmenta az Év Gyógynövénye

Sokan nem tudják, de a sokak által ismert és szeretett borsosmenta valószínűleg spontán jött létre, más vadon előforduló mentafajok kereszteződésével, egy viszonylag „fiatal”, pár száz éves növényről van szó.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Gyógynövény Szövetség és Terméktanács
2024. február 7.

Sokan nem tudják, de a sokak által ismert és szeretett borsosmenta valószínűleg spontán jött létre, más vadon előforduló mentafajok kereszteződésével, egy viszonylag „fiatal”, pár száz éves növényről van szó.

A borsosmenta (másnéven: borsmenta, angolmenta, vagy fehér menta, latinul Mentha piperita) egyike a legismertebb és legnépszerűbb gyógynövényeknek. Gyomorerősítő, emésztést segítő hatása már régóta ismert, hatékonysága és sokoldalúsága révén nem véletlen, hogy 2024-ben a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya ezt a növényfajt választotta az év gyógynövényének – olvasható a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács honlapján.

A 24 fajt számláló menta nemzetségnek a gyógynövényként legnagyobb mennyiségben felhasznált faja a borsosmenta. Érdekes ez annak tükrében, hogy egy viszonylag „fiatal”, pár száz éves növényről van szó, keletkezését ugyanis a 17. századra teszik.

Valószínűleg spontán jött létre más vadon előforduló mentafajok kereszteződésével. Termesztése a 18. század óta folyik, a természetes előfordulása nem ismert. Könnyen kivadul, és vadon előforduló más mentafajokkal kereszteződhet.

A borsosmenta felhasználása rendkívül széles körű: a növényt, és annak kivonatait, illóolaját nemcsak a gyógyászatban, hanem az élelmiszer-, kozmetikai iparban is széles körben hasznosítják, de a legtöbben tea formájában találkozhatnak vele. Ennek elkészítése rendkívül egyszerű: kb. két teáskanálnyi szárított mentalevelet forrázzunk le 2–2,5 dl vízzel, majd 5 perc után szűrjük le, és már fogyaszthatjuk is, igény szerint ízesíthetjük mézzel.

Érdekesség, hogy a növény latin nevéből a mentha szó, a görög Minthé nimfa nevéből származik, akit a legenda szerint Perszephoné, Plútó felesége változtatott növénnyé féltékenységből. Plútó nem tudta az életbe visszahozni Minthét, de csodálatos illattal ajándékozta meg a növényt.

A növény nevének másik része – piperita – borsos ízére utal, ez az, ami megkülönbözteti más mentafajoktól. A jellegzetes, kellemesen csípős, hűsítő ízért és illatért a borsosmentában található mentol felel, ez az összetevő aktiválja ugyanis a bőr és nyálkahártya hidegérzékeny receptorait – derül ki a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács cikkéből, amelyben még több érdekességet találtok a növényről és felhasználásáról.

Cikkajánló