A fátyolos égbolt csodája – Melléknap

A hétvégén igazán pazar látványban lehetett része azoknak, aki jókor és jó helyen pillantott az égre. Nem akármilyen szivárványhoz hasonló fényjelenségekben lehetett gyönyörködni.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Miskolczi Tímea Panny
Forrás:
legkoroptika.hu
2023. március 20.

A hétvégén igazán pazar látványban lehetett része azoknak, aki jókor és jó helyen pillantott az égre. Nem akármilyen szivárványhoz hasonló fényjelenségekben lehetett gyönyörködni.

A hétvége során az országban több helyen zavartalan volt a tavaszias napsütés, de néhol fátyolfelhők úsztak be az égboltra. Ezeknek a vékony felhőrétegeknek a jégkristályain megtörő napfény élénken ragyogó légköroptikai jelenségeket idéztek elő. Ez a melléknap, amikor a Nap egyik vagy mindkét oldalán fényes – fehér vagy színes – foltokat láthatunk. Miskolczi Tímea Panny csodálatos felvételeket osztott meg a közösségi oldalán e varázslatos jelenségről, ami a szivárvány színeiben tündökölt.

A melléknap – amit a magyar népnyelv „vaknapnak”, avagy „cimborának” hív – néha csupán kis fényes folt az égen, de sokszor színes, esetenként vakítóan fényes. Színes melléknap esetén a Naphoz közeli oldalon vöröses, majd sárgászöld, míg a távoli oldalon kékesfehér színt láthatunk.

A melléknap, a 22°-os halo mellett a másik leggyakoribb halojelenség. A horizontálisan álló lapkristályok oldallapjain megtörő fény hozza létre, éppen ezért – mivel oldalról kapják a napfényt – a Nap vonalában helyezkednek el, horizonton álló Nap esetében 22°-ra, nagyobb napmagasságnál picit távolodnak. A kristályok a horizonttal párhuzamosan lebegnek a levegőben. A kristályon áthaladó fény kétszer törik meg – belépéskor és kilépéskor – a két törés összesen 22°-kal téríti el a fénysugarat eredeti irányától. A melléknap napmagasságtól független megjelenésű halojelenség, de a Naptól való távolsága a Nap horizont feletti magasságának függvényében némileg változik.

Cikkajánló