A Föld napját ünnepeljük

Április 22-én, világszerte akciókkal hívják fel a figyelmet környezetünk megóvásának fontosságára.

Szerző:
forrás: Föld Napja Alapítvány
Fotó:
Gulyás Attila
2014. április 22.

Április 22-én, világszerte akciókkal hívják fel a figyelmet környezetünk megóvásának fontosságára.

 

Globális hangtérkép
Egy okostelefonra telepíthető alkalmazással mi is segíthetünk Bryan Pijanowskinek és csapatának egy globális hangtérkép megrajzolásában. Nincs más dolgunk, mint letölteni egy okostelefonos alkalmazást , felvenni néhány percet a körülötted lévő hangokból, feltölteni, válaszolni néhány kérdésre. Főleg városi hangokra, zajokra kíváncsiak, de természetesen bárhol gyűjthetünk környezetünkből származó hangokat.

Az első Föld napja rendezvényt Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére tartották, 1970 április 22-én, amikor 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért.

 

Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit - a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. - látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet- ekkor vált világméretűvé a mozgalom.


Magyarország már az elsők között csatlakozott a felhíváshoz és 1990 óta hazánkban is évről évre egyre többen érzik úgy, hogy legalább április 22-én tesznek valamit a közös ügy érdekében. Legtöbben fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik  zöldszervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak. Ez a Föld napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld napján.

 

Te is cselekedj és segíts megtisztítani a Kéket!

Cikkajánló