A gólya hozza a fát is

Minden gyermek születésekor ültessünk egy fát - szorgalmazza egy új kezdeményezés. A növényt az újszülött nevére szóló táblával jelölnék meg, együtt cseperednének fel, és talán egy kicsivel ahhoz is hozzájárulna, hogy a gyerek szeresse, tisztelje a környezetét és a szülőhelyét.

Szerző:
Forrás: MTI
Fotó:
Shutterstock
2014. december 6.

Minden gyermek születésekor ültessünk egy fát - szorgalmazza egy új kezdeményezés. A növényt az újszülött nevére szóló táblával jelölnék meg, együtt cseperednének fel, és talán egy kicsivel ahhoz is hozzájárulna, hogy a gyerek szeresse, tisztelje a környezetét és a szülőhelyét.

Szabó Marcel, az alapvető jogok biztosának helyettese egyedülálló országos szintű kezdeményezéssel állt elő, amelynek az is célja, hogy erősítse a társadalmi összetartozást. A fák, az erdő, a természetes környezet szeretetének elmélyítése és a hosszú távú gondolkodás terjesztése szintén jelentős hozadékai lehetnek az indítványnak. Még egy pozitívum: a zöldterületek növelése nem csupán szimbolikus gesztus, hozzájárul az éghajlatváltozás hatásainak enyhítéséhez is. A fák javítják az ökológiai egyensúlyt, a településeken létrejövő parkok, zöld folyosók javítják a levegő minőségét és hozzájáruljanak a zajvédelemhez. A Fák Nemzetünk Jövő Generációiért program szimbolikus elindításaként az ombudsman-helyettes pénteken a Hild téri játszótéren elültette a Jövő Nemzedékek Fáját.


A családok rendszeresen felkereshetnék saját fájukat, és a gyermekek nyomon követhetnék felcseperedését. A születendő gyerekek számát figyelembe véve a becslések szerint évente körülbelül százezer új facsemetével gazdagodhatna az ország.

 

Ültess fát te is!
Szabó Marcel ombudsman-helyettes minden családot arra buzdít, hogy kertjeikben ültessenek egy fát gyermekük születésekor. Az ombudsman-helyettes azt is kéri a csatlakozó magánszemélyektől, hogy az elültetett fákról osszanak meg egy fotót a Jövő Nemzedékek Fája baráti körének Facebook-csoportjával.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 2015. évet a kezdeményezés népszerűsítésére, a támogatók, csatlakozni vágyók összefogására szánja az ombudsmani hivatal. A program az önkéntességen alapul, a szervezők várják a csatlakozni kívánó önkormányzatokat, civil szervezeteket és családokat. Az országos faültetési programba jelentkező önkormányzatok vállalnák az éves tavaszi faültetési és őszi fagondozó nap helyi megszervezését, valamint terület és eszközök biztosítását az erdőgazdaságok által adományozott facsemeték közös elültetéséhez. A gyermekek nevével megjelölt fák ültetéséről az önkormányzat oklevelet állítana ki a családoknak, és erről nyilvántartást vezetne. Azok, akik nem rendelkeznek hazai lakóhellyel, a nemzeti parkok úgynevezett „gyermekligeteiben” kaphatnának fát.

 

A családok rendszeresen felkereshetnék saját fájukat, és a gyermekek nyomon követhetnék felcseperedését


Kedvező társadalmi visszhang esetén az ombudsman-helyettes 2015 nyarán jogszabályi kezdeményezéssel él majd annak érdekében, hogy a faültetési programot törvény szabályozza, és annak anyagi hátterét elkülönült költségvetési támogatás biztosítsa 2016-tól. A program megvalósulása esetén így minden Magyarországon vagy külföldön született magyar állampolgár születését egy névre szóló táblával megjelölt őshonos erdei vagy gyümölcsfacsemete elültetésével ünnepelhetné az ország.


A program éves szinten minden költséggel együtt néhány százmillió forintos támogatást igényel.

 

 

Hasonló kezdeményezések
Számos hasonló magyar és külföldi helyi kezdeményezés létezik már. Ilyen például az ajkai Jövőnk Ligete, vagy Zalában a tündérkert mozgalom az őshonos gyümölcsfák megmentéséért. A Gemenci Erdőgazdaság támogatásával már több mint száz településen évek óta működik helyi szintű faültetési program, Walesben pedig Plant! elnevezéssel működik egy kormányzati program - a "plant" szó a walesi nyelvben ültetést és gyermeket egyaránt jelent -, melyet egy diáklány kezdeményezett parlamenti képviselőjénél.
 
 

 

 

 

 

 

Cikkajánló