A Gyógynövény-völgy a kulisszák mögött

Több mint 400 féle gyógynövény, különböző témájú gyakorlati programok széles skálája, relax-gyep, „Vakok kertje”, törpeház, illóolajos növényektől szagos ágyások és teázóterasz a Balaton-felvidéken - ezt nyújtja a március végén, Zánkán megnyílt Gyógynövény-völgy Ökoturisztikai Látogató- és Oktatóközpont. Takács Tamással, a létesítmény projektvezetőjével beszélgettünk.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Shutterstock
Zánkai Gyógynövény-völgy
2015. április 24.

Több mint 400 féle gyógynövény, különböző témájú gyakorlati programok széles skálája, relax-gyep, „Vakok kertje”, törpeház, illóolajos növényektől szagos ágyások és teázóterasz a Balaton-felvidéken - ezt nyújtja a március végén, Zánkán megnyílt Gyógynövény-völgy Ökoturisztikai Látogató- és Oktatóközpont. Takács Tamással, a létesítmény projektvezetőjével beszélgettünk.

TM: Mitől más ez a gyógynövényház, mint a többi?

 

Takács Tamás: Igazából nem nagyon létezik hasonló. Maga a látogatóközpont tapasztalati orientációjú, elsősorban gyakorlati foglalkozásokat tartunk. A növények gondozásának, nevelésének, gyűjtésének, feldolgozásának teljes spektrumát lefedi a tevékenységünk, egészen a termékek készítéséig. Lehet hozzánk csatlakozni hosszabb-rövidebb időre, az 1-2 órás bemutató programokon túl is. A kertben a séták során megfoghatjuk, megízlelhetjük, megtapogathatjuk a növényeket, emellett részt lehet venni a mindennapos növénygyűjtő-, feldolgozó- és szaporító-, illetve kísérleti munkáinkban is. Szervezünk különböző tanfolyamokat, amelyeken elméleti szaktudásra is szert lehet tenni. Ha a gyakorlatban szeretnénk ezzel foglalkozni, saját magunknak gyűjteni, feldolgozni, termeszteni a növényeket, viszonylag kevés lehetőség adódik arra, hogy elsajátítsuk ezt a tudást. Ebben a központban egész évben meg lehet tanulni, gyakorolni az adott évszakra jellemző, növényfeldolgozással kapcsolatos tevékenységeket, szakképzett emberek iránymutatása mellett. Célzottan szervezünk növényismereti vagy növénygyűjtő túrákat is a Balaton-felvidéken. Kimegyünk a természetbe, és természetes élőhelyükön mutatjuk be a növényeket.

 

 

A bemutatókert 7000 négyzetméteres, amit több részre osztottak

 

TM: Miért pont Zánka?

 

TT: Választhattunk volna másik területet is, Zánka azért volt érdekes, mert több adottság is kedvezővé tette, például turisztikai szempontból. Sok erdei iskola van a környéken, így gyerekeknek is tudunk előadásokat tartani. Közel van a Káli-medence, a „Tűhegy”, a kerékpáros út pedig a látogatóközpont mellett halad el. Könnyen elérhető, jól megközelíthető helyen van, és változatos élőhelyeket mutathatunk be itt. Érdekesség, hogy három kőzetréteg találkozik pont a kert végében, a bazaltkő, a vörös homokkő és a mészkő, amelyek mind különböző életteret adnak a növényeknek.

 

TM: Mekkora területen jött létre a látogatóközpont?

 

TT: A bemutatókert 7000 négyzetméteres, amit több részre osztottunk. Nagyjából az egyharmada szőlőültetvény, ezek közé is ültettünk gyógynövényeket, amiken különböző kísérleteket végzünk. A bemutató kertben termő növényeket is leszüreteljük, felhasználjuk, gyógynövényes teákat készítünk belőlük. Van fűszernövénykertünk, mocsárkertünk, vízi kertünk, a Balaton-felvidékre jellemző karsztbokorerdők növényeit is bemutatjuk. A relax-gyep nyugtató hatású növényekből áll, amelyen le lehet heveredni, és kellemes, pihentető hatással van az emberre. Kialakítottuk az úgynevezett „Óvodások kertjét”, ahol érdekes formájú, textúrájú növényeket nézhetnek meg a gyerekek, a „Vakok kertjében” tapogatni, szaglászni lehet. Létrehoztunk tematikus összeállításokat is, ahol a különböző élettani funkciókra ható növényeket válogattuk össze, például a szívre ható növények csoportját. Olyan kertet is kialakítottunk, ahol azok a növények vannak, amelyek egymást támogatják. Jellemzően azok keresnek meg, akiknek van egy pici földjük, ahova szeretnének gyógynövényeket ültetni, ezt itt megnézhetik, megtanulhatják.

 

 

Nemrég nyitottak meg, és az első héten több mint kétszáz látogatójuk volt - úgy gondolják, ez egy biztató kezdet

 

TM: Milyen szolgáltatásaik vannak még?

 

TT: Szakmai gyakorlatra is fogadunk látogatókat, diákokat. A biológiai növénytermesztés kutatási területével is foglalkozunk. Teázót alakítunk ki, amely nyáron a látogatóközpont bezárása után is nyitva tart. Itt a gyógynövény alapú italok mellett gyógynövényes borokat, és esetleg egészséges rágcsálni valókat szeretnénk felszolgálni. Ez a nagy terasz rendkívül békés hangulatot áraszt naplemente idején. Ahogy a kertben locsolják a növényeket, különböző illóolajok szállnak fel, ami még hangulatosabbá teszi az estéket. Nagyon sok tematikus programunk van, amelyek a gyógynövények felhasználásáról adnak átfogó képet. Számos, természetgyógyászatban gyakorló szakembert hívunk meg. Bekapcsolódunk a közelben megrendezett természetgyógyász életmódtábor, jógatábor programjába is. Egyfajta helyi közösségi térként próbálunk működni. Különböző klubokat látunk vendégül a falu életéből, rendezvényeket szervezünk. Van egy „Hobbit ház” is az egyik pihenőnél, amit a gyerekek végül átneveztek, így törpeház lett belőle. Szeretnénk majd kulturális eseményeket is szervezni, de egyelőre ez még csak terv. Nemrég nyitottunk meg, és az első héten több mint kétszáz látogatónk volt. Úgy gondoljuk, ez egy biztató kezdet.

 

A Gyógynövény-völgy weboldalát itt, Facebook-oldalát pedig itt találod!

 

Ha érdekel a gyógynövény-téma, katt ide!


A májusi Turista Magazinban még többet olvashatsz a gyógynövényekről!

Cikkajánló