A kastély után a majorság is megújul Szabadkígyóson

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély hamarosan megnyitja kapuit, de a településen tovább folytatódnak a fejlesztések, többek között a kastéllyal szomszédos majorságot is felújítják

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila (kiemelt kép)
Forrás:
beol.hu
2022. január 25.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély hamarosan megnyitja kapuit, de a településen tovább folytatódnak a fejlesztések, többek között a kastéllyal szomszédos majorságot is felújítják

A kastély mellett található majort Wenckheim József Antal alapította, akiről Jókai Mór híres regényalakját, a „magyar nábobot” mintázta. Kastélya 1810-ben épült Ziegler Antal uradalmi építész tervei alapján. A gróf innen irányította közel 60 ezer holdas gazdaságát. A majorságban még ma is megvannak a hajdani cselédlakások, a volt titkári és intézői ház és néhány gazdasági épület.

Mivel a major a kiszolgáló személyzet élettere volt, így a tervek szerint ott kialakított kiállítóterekben a cselédség és az irányító tisztséget betöltő vidéki urak életét ismerhetik meg a látogatók – írja a beol.hu. A cselédlakások mellett ott áll a régi posta épülete is, amely a pályázati összegből szintén megújul majd.

A majorság bejáratánál, egy kurgán tetején áll a Szent Anna- kápolna, mellette az 1857-es császári látogatásra emlékeztető diadalív. Ferenc József császár és felesége Erzsébet királyné Orosházára tartva megpihent Ókígyóson, ahol a kastély későbbi úrnője, az akkor még kislány Wenckheim Krisztina verssel köszöntötte őket, de útközben tízezer fős lovas bandérium is üdvözölte a párt.

A császár és felesége tiszteletére épített diadalív egyik oldalán „Éljen a haza!” felirat állt, a másikon „Isten hozott.”, így, felkiáltójel helyett ponttal a végén. A legenda úgy tartja, a helyiek ezzel a kis jelképes lázadással fejezték ki azt, hogy nem örülnek maradéktalanul a látogatásnak. A diadalív túlélte a II. világháborút, de 1949 telén két traktorral lerombolták azt. A jelenlegi építményt, amely az eredetinek pontos mása, 2003-ban építették fel.

A diadalív mellett áll a Szent Anna-kápolna, amelyet szintén Ziegler Antal tervei alapján építettek, a kápolna mögött pedig az Ybl Miklós által tervezett Wenckheim családi kripta található. A település mellett elterülő Kígyósi-puszta a Körös-Maros Nemzeti Park része, itt kanyarog a Kígyósi tanösvény. Ennek egy része a Nagyerdő, amit a Wenckheim család telepített, elsősorban vadászati céllal.

A térség turizmusa szempontjából szintén fontos fejlesztés a Békéscsabát és Szabadkígyóst összekötő Wenckheim kerékpárút. A várhatóan 2022 végére elkészülő, közel 20 kilométeres Wenckheim-kerékpárút Békéscsaba belvárosát érintve összeköti a szabadkígyósi, gerlai, pósteleki és – az M44-es számú elsőrendű főút szervizútján keresztül – a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almássy-kastélyokat.

Cikkajánló