A legendákkal kikövezett erősség otthona, Hollókő

A világörökségi kis falu, Hollókő mesebeli várnak ad otthont, így a helyiek gazdag kultúrájuk és hagyományaik mellett méltán büszkék az erősségre is. Cikkünkből megtudhatod, hol érdemes túráznod a környéken, egy részletes animáció segítségével megismerkedhetsz a vár építéstörénetével, és egy szuper nyári programot is a figyelmedbe ajánlunk.

 

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Burger Barna
Gyetvai Gergely
2015. július 1.

A világörökségi kis falu, Hollókő mesebeli várnak ad otthont, így a helyiek gazdag kultúrájuk és hagyományaik mellett méltán büszkék az erősségre is. Cikkünkből megtudhatod, hol érdemes túráznod a környéken, egy részletes animáció segítségével megismerkedhetsz a vár építéstörénetével, és egy szuper nyári programot is a figyelmedbe ajánlunk.

 

Hollókő, a hagyományok falva

 

A falu határában nagy fekete holló jelzi, hogy megérkeztünk. A Cserhátban található kis település 67 védett, mesebeli házikója és 800 éves vára 1987 óta szerepel az UNESCO Világörökségi Listáján. Az Ófaluban egymás mellett sorakoznak a jellegzetes, fehérre meszelt, tornácos, deszkamellvédes, kontyolt palóc parasztházak, sok közülük ma bemutatóhelyként, kézműves műhelyként, múzeumként működik. Ha itt jársz, ne felejtsd el megkóstolni az isteni palóclevest, a tócsnit vagy a görhét (tejes pite). Hollókő lakosságának hagyománytisztelete messze földről híres, ami jeles napok alkalmával mutatkozik meg leginkább. Legyen szó húsvétról, szüreti mulatságról vagy Szent Márton napi vigasságról, a falu apraja-nagyja népviseletbe öltözik, és őseinkhez méltó módon ünnepel.
 

 

Ha Hollókőn túrázol

 

Hollókőt legelők és a 141 hektáros Hollókői Tájvédelmi Körzet övezi. Érdemes végigjárni a Vártúra tanösvényt, amely megismertet a környék növény- és állatvilágával, a település Ó- és Újfalujával, valamint érinti a várat is. Hossza 4,5 km, körülbelül másfél óra alatt megtehető. A bringások számára 6 km-es kerékpárutat építettek ki, amely szintén végighalad a község legérdekesebb pontjain. Hollókőt érinti az Országos Kéktúra is.

 

A faluból kirándulást tehetsz még a nemzeti kegyhelyként számon tartott Szentkútra, a fejedelemválasztó városba, Szécsénybe vagy a Karancs-Medves vidékére. A természeti értékekben, történelmi emlékekben gazdag Cserhát Natúrpark szintén kitűnő célpont, de ha rajongsz az őskori leletekért, Ipolytarnócra is átugorhatsz.

 

Nézd meg a hollókői vár építéstörténetéről szóló animációt! A filmet a várban 3D-ben is megtekintheted.

 


JÚLIUSI LAPSZÁMUNKBAN BŐVEBBEN OLVASHATSZ A HOLLÓKŐI VÁRRÓL!

 

Információk a várról
Weboldal: www.hollokoivar.hu
Tel.: +36 30 968 1739
Belépőjegy:
6 éves kor alatt ingyenes
Diák/nyugdíjas: 600 Ft
Felnőtt: 900 Ft
Családi belépőjegy (2 felnőtt, 2 gyerek): 3.000.-Ft
Pedagógusoknak érvényes igazolvánnyal a belépés díjtalan.
Nyitva tartás (április 1-től október 31-ig): minden nap 10 órától 17:30-ig

 

 

 

 
 
Programajánló

Mesés Várjátékok, 2015. augusztus 8.


A középkori hangulatba csöppenő apródok megismerkedhetnek a lovagok fegyverzetével, ruházatával. A gasztronómiai ízkavalkád mellett a résztvevők bekapcsolódhatnak a viadalokba, várostromba, ahol a nézőközönség buzdítására különböző harci eszközökkel vehetik be a középkori falakat. A várjátékok mellett lehetőség nyílik részt venni kincskereső túrán, a legbátrabbak pedig megküzdhetnek a gonosz ellenséggel és kiszabadíthatják a királykisasszonyt.


Program:
11.00: Királyi szemle az érkezettek között
11.30: Udvari bolond varázslatainak bemutatója
12.00: Ostromjáték a királyi udvarban
14.00: Udvari bolond varázslatainak bemutatója
14.30: Királyi seregszemle: küzdelem a gonosz rablóhordák ellen


A szervezők várják a jelmezbe öltözött hercegnőket, királylányokat, várkisasszonyokat, hercegeket, királyfiakat és vitézeket, akik számára a programok, kézműves foglalkozások és a várlakoma 14 éves kor alatt ingyenes.


A mesés várjáték belépője felnőttek részére 1.300.- Ft, míg a 14 éven alatti jelmez nélküli és a 14 év feletti gyermekeknek 900 Ft. A foglalkozásokat csak a 14 alatti gyermekek részére tartalmazza a belépő.

 
 

 


Kapcsolódó cikkek:

Még több hír Hollókőről

 


Cikkajánló