A levendula lett Az Év Gyógynövénye

Már az ókorban is használták, a 15. századtól pedig Magyarországon is ültetnek levendulát. Elsősorban nyugtató, szorongásoldó hatásáról ismert.

Szerző:
bfnp.hu
Fotó:
bfnp.hu
Pálvölgyi Krisztina
2018. február 7.

Már az ókorban is használták, a 15. századtól pedig Magyarországon is ültetnek levendulát. Elsősorban nyugtató, szorongásoldó hatásáról ismert.

A valódi levendula (Lavandula angustifolia) az ajakosok családjába tartozó, 40-60 cm magas, félgömb alakú, örökzöld, évelő, mediterrán eredetű félcserje. Kékes-lilás színű virágai június végén nyílnak. Ma a gyógyászatban a virágát vagy illóolaját alkalmazzák. 

 

 

Az Év Gyógynövényei
2013. máriatövis
2014. citromfű
2015. galagonya
2016. kamilla
2017. mák

Tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy a levendula hatásos nyugtalanság, álmatlanság és emésztési panaszok kezelésében. Lehet inhalálni, teát is készíthetünk belőle (ehhez 1-2 kávéskanálnyi virágzatra lesz szükség), ha pedig nyugtató fürdőt szeretnénk, 20-100 g virágból kell 2 liter főzetet készíteni, és a fürdővízhez adni. Kaphatók levendulapárnák, amelyek az elalvást segítik, de molyriasztóként is funkcionálnak. Jelenleg vizsgálják a levendulavirág antibakteriális, antioxidáns, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását is.

 


Az Év Gyógynövényét 2013 óta választják meg a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának kezdeményezésére. Így évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek szélesebb közönséghez juthatnak el.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A kőröshegyi levendulától a kereki várig

Gyógynövényes teák téli nyavalyákra

Bencés innovátorok levendulafelhőben

Gyógyító természet

Cikkajánló