A lidérccsirke csak mese!

Gyermekkorom egyik kedvenc mesekönyve volt a Hófehér hercegnő. Maria Ďuričkova a felvidéki hiedelemvilágból táplálkozó, hátborzongató történeteinek misztikus világáért a mai napig rajongok. Ám azt álmomban sem gondoltam volna, hogy Bükkszéken az egyik mese ördögfajzatának nyomára bukkanok.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Dabis Balázs Silvius
2015. május 5.

Gyermekkorom egyik kedvenc mesekönyve volt a Hófehér hercegnő. Maria Ďuričkova a felvidéki hiedelemvilágból táplálkozó, hátborzongató történeteinek misztikus világáért a mai napig rajongok. Ám azt álmomban sem gondoltam volna, hogy Bükkszéken az egyik mese ördögfajzatának nyomára bukkanok.

 

Bükkszék látképe, háttérben a Kékestetővel

 

Hajdan a bükkszékiek félve tekintettek az alkonyatba borult mezőkön felcsapó lángocskákra. Úgy tartották, az bizony csak a tüzes lánc képében közlekedő lidérccsirke lehet, akit valaki a fekete tyúk első tojásából költött ki, hogy ez a torz kis manó minden kívánságát teljesítse. Hiába váltak azonban valóra álmai és vágyai az ördöggel cimboráló személynek, a közösség elpártolt a hirtelen meggazdagodó lidérccsirke-tulajdonostól, aki maga is hamarosan leépült, mert a csibemanó éjszakánként vérét szívogatta, és állandó „Mit hozzak neked?” nyaggatásával az őrületbe kergette gazdáját. Megszabadulni tőle pedig csak úgy lehetett, ha lehetetlen küldetéssel bízták meg.

 

 

Lidérces alkonyi fények a bükkszéki hegyek felett

 

A föld mélyéből felszabaduló gázok öngyulladásának jelensége - a „lidércfény” - ritkán látható, de persze ez volt a furcsa jelenség valódi oka. A Mátra és Bükk között megbúvó festői település földfelszíne alatt termálvíz, földgáz és kőolaj is van. A 20. század derekán neki is veselkedtek a kitermelésnek, úgy gondolták, a bükkszéki olajmező fogja megmenteni hazánkat, ám a kutak sajnos nem hoztak felszínre elég nyersolajat, no meg az az átkozott termálvíz is állandóan rontotta az olaj minőségét, így egy bő évtizedes szenvedés után feladták a küzdelmet, és eltűntek az olajkutak erről a gyönyörű, az erdélyi vidékekre emlékeztető tájról.

 

 

Bükkszék fürdője egész évben nyitva van

 

A feltörő forró vízről azonban kiderült, hogy gyógyhatása egyedülálló. Az egész világon nincs még egy ilyen magas ásványianyag-tartalmú gyógyvíz, amely számos bajra jó. A Salvus víz főleg a légúti betegségektől, a gyomorpanaszoktól szenvedőkön segít, de meg is mártózhatunk benne Bükkszéken, a fürdőben.

Ha az Országos Kéktúra teljesítése közben megfáradunk, és regenerálódni szeretnénk a következő szakaszok előtt, Siroknál érdemes északnak fordulnunk, és a piros sávjelzésen néhány kilométer múlva meg is érkezünk Bükkszékre. A településen működő fürdő már évtizedek óta vonzza a vendégeket, így a helyiek megszokták az idegeneket, sőt szeretettel fogadják őket, hiszen sokan élnek itt vendéglátásból.

 

 

Páratlanul szép a sétány az apartmanoknál

 

A 2014 őszén indult új vállalkozás, az egész évben kiváló szállásokat kínáló Verus Apartmanok üzemeltetői azonban nemcsak a közvetlen közelükben elhelyezkedő fürdő vendégeit kívánják kiszolgálni, hanem a bakancsos turizmust is szeretnék népszerűsíteni Bükkszéken. A házigazdák (Veronika és István) maguk is lelkes túrázók, GPS-sel mérik fel a környék legszebb látnivalókat nyújtó jelzett és jelöletlen, természetjárásra alkalmas útjait.

 

 

Kilenc különálló, önellátó apartmanház nagyobb látszámú turistacsoportoknak is ideális

 

A jól felszerelt és olcsón bérelhető szállások konyhájának falán ott lógnak a szállásadók túraajánlatai laminált papírokon, térképet is kölcsönözhetünk, vásárolhatunk tőlük, de GPS-ünkbe is örömmel feltöltik a korábban általuk rögzített útvonalakat, s tanácsot adnak, merre érdemes indulnunk.

 

 

A fürdő innen egy kellemes sétával elérhető

 

A Verus Apartmanok házait nemrég újították fel. Kényelmesen négy személy tud megszállni egy épületben. Meleg víz, szabályozható központi fűtés, jól felszerelt konyha teszi tökéletessé az élményt. A gyönyörű fasor mentén, a hatalmas tuják között megbúvó, teraszos házikókban akár egy 30 fős társasággal is megszállhatsz, így egyesületek, klubok, találkozók számára is kiváló színtér ez a hely. Ha autóval érkezünk, gépjárművünket is biztonságban tudhatjuk a tágas, belső parkolóban, de a Heves megyei településen nem rossz a közbiztonság. Magam - pár napos ittlétem során - többször találkoztam közúti ellenőrzéssel, járőröző rendőrautóval, egy alkalommal pedig a szomszédos Terpesen egy fatolvajok ellen indított, összehangolt rendőri akciót is volt alkalmam megfigyelni.

 

 

A régi templom

 

A településen is van pár látnivaló. Ezek közül talán a legszebb a falu északnyugati végén magasodó dombon található, Árpád-kori, torony nélküli templom, amelyet temető vesz körül. Innen belátható minden: a rendezett utcácskák, az ódon házak, a hangulatos és szépen megújult főtér.

 

 

Temető harangtoronnyal

 

Akit a település múltja, néprajzi értékei izgatnak, az a Rákóczi út 51-ben tájházat is talál, de fürdőzés nélkül hazamenni nem szabad. A télen-nyáron nyitva tartó intézmény igazi kikapcsolódást biztosít kicsiknek és nagyoknak. Persze nyáron az igazi, amikor a domboldalba épített csúszdapark is működik, de mi télen sem unatkoztunk. A hazai viszonylatban elérhető árú, sok kedvezményre lehetőséget kínáló fürdőnek remek szaunája, gőzkabinja és inhalációs helyisége is van, ahol nagyokat szippanthatunk a Salvus víz jótékony párájából. Ha fuldokló köhögés jön majd itt rád, ne aggódj! Éppen kitisztul a tüdőd. Maga a termálvíz nem tartozik a legmelegebbek közé, mindössze 39 °C-os, de legalább elviselhető az illata. A hidromasszázstól, a buzgároktól pedig tényleg fel lehet frissülni. A fürdőházban a gyerekekre szintén gondoltak: őket külön pancsoló várja télen is, sok élményelemmel.

 

 

Igazán vendégmarasztaló hely Bükkszék

 

Bükkszékfürdőben számomra a legnagyobb meglepetés a személyzet odafigyelése, kedvessége volt. A recepciós hölgyek, a konyhán dolgozók mind nagyon vendégszeretők voltak, pedig nem fedtem fel az inkognitómat. Az ételekre sem volt panasz. Olcsón is lehet finomakat enni a fürdő étkezőjében, ahová azok is bemehetnek, akik nem kívánnak fürdőbelépőt váltani.

 

(X)

Cikkajánló