A ludak párt választanak, Picur pedig Afrikában pózol

Állati hírekben nem volt hiány az elmúlt napokban: az őshonos sebes pisztráng hungarikummá válhat, a Fővárosi Állat- és Növénykert új területén világszínvonalú bemutatóközpontot hoznak létre, Picur, a jeladós gólya Dél-Afrikában bandázik, a nyári ludaknál pedig beköszöntött a párválasztási szezon.

Szerző:
Hidvégi Brigi (forrás: greenfo
mti)
Fotó:
Fővárosi állat és növénykert
Frank Douwes
2015. február 5.

Állati hírekben nem volt hiány az elmúlt napokban: az őshonos sebes pisztráng hungarikummá válhat, a Fővárosi Állat- és Növénykert új területén világszínvonalú bemutatóközpontot hoznak létre, Picur, a jeladós gólya Dél-Afrikában bandázik, a nyári ludaknál pedig beköszöntött a párválasztási szezon.

Picur jól érzi magát Dél-Afrikában

 

Picur, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által jeladóval felszerelt gólya már másfél hónapja Afrikában „nyaral”, most pedig bizonyossá vált, hogy nincs egyedül, hanem gólyák tömkelege veszi körül. Dawie Scholtz, egy dél-afrikai madarász indult a keresésére a megadott koordináták alapján, és sikeresen lencsevégre kapta Picurt. Scholtz szerint a több száz hektáros, füves területen néhány nap alatt hozzávetőleg 250 fehér gólya fordult meg.

 

Mesepark és biodóm az Állatkertben

 

Az elkövetkezendő években a tervek szerint hatalmas átalakuláson megy majd keresztül a Fővárosi Állat- és Növénykert: a kormány támogatásával két világszínvonalú parkot létesítenek a helyszínen. A Meseparkban állatsimogatók, háziállatok és ház körüli állatok bemutatói, játszóház, egyedi mese-játszóterek, gyermeklovarda, állatterápiás létesítmények kapnának helyet, valamint létrehoznának egy madárkórházat is. A Pannon Park a Kárpát-medence miocén kori, azaz 5-25 millió évvel ezelőtti élővilágát idézné fel egy úgynevezett biodómmal, amelynek belsejében gazdag növényzet és állatvilág kapna helyet, kívül pedig szabadkifutók csatlakoznának hozzá.

 

 

A biodóm belsejében a Kárpát-medence miocén kori, azaz 5-25 millió évvel ezelőtti élővilág tárul a látogatók elé

 

Párt választanak a nyári ludak

 

Elérkezett az egyik legkorábban fészkelő madarunk, a nyári lúd párválasztási időszaka. Ilyenkor a fiatal hímek nagy ricsajjal próbálják becserkészni a tojókat, és köröző repüléssel a költőhely felé terelik őket. A ludak nagy, szigetszerű fészket építenek maguknak nádból, és a tojók február végén-március elején 3-7 tojást raknak. A kialakult párok több évig együtt maradnak.

 

Védjegyet nyerhet a sebes pisztráng

 

A gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) Halgazdálkodási Tanszékén jelenleg is folyik a kutatás, amely az őshonos dunai vérvonalú sebes pisztráng (Salmo trutta) génállományának részesedését vizsgálja a magyarországi pisztrángtelepek állományában. A cél a populáció növelése. A jelenlegi arány körülbelül 50%. A csapat Lillafüreden, Szilvásváradon és egy Balaton-felvidéki tenyésztőtelepen dolgozik. A további célok között szerepel a faj hungarikumként, illetve helyi természeti értékként való elfogadtatása: ebben az esetben a sebes pisztráng gasztronómiai különlegességgé válhat.

 

Nincs saját madáretetőd? Less meg egyet online!

 

Több mint 500 méteres tengerszint feletti magasságban helyeztek el webkamerát egy fészeknél Rónafaluban, a Medves-fennsík peremén. A kamerát már csak azért is érdemes figyelni, mert a területen időnként olyan, viszonylag ritkának számító madarak is felbukkannak, mint például a hamvas küllő (Picus canus) és a közép fakopáncs (Dendrocopus medius).
A kamera itt érhető el: http://www.mme.hu/madaretetokamera/kamera4.php

Cikkajánló