A Másfélmillió lépés Magyarországon sorozat operatőre a legjobbak között

Szabados Tamás nyerte a legjobb operatőr díját a Kulturális Filmek Fesztiválján, "A csitári hegyek alatt" című alkotásával.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius - tudositok.hu - Kulturális Filmek Fesztiválja
Fotó:
Rozsnyai Margit
2014. szeptember 10.

Szabados Tamás nyerte a legjobb operatőr díját a Kulturális Filmek Fesztiválján, "A csitári hegyek alatt" című alkotásával.

A közel 80 éves operatőr, aki a kultikus Másfélmillió lépés Magyarországon sorozat és még számtalan remek dokumentumfilm fényképésze volt, még ma is aktív alkotó.

A Szatmárcsekén megrendezett seregszemlén az egyik fődíjat hozta el alkotásával. A "csend fényképésze" a közönség tetszését is elnyerte. Szabados Tamás 240 másodperces, díjnyertes alkotása egy készülő film előzetese, amely összefoglalja a Börzsönyben megbúvó kis település, Bernecebaráti életét és természeti szépségeit.

Az 1.200.000 Ft összdíjazású filmversenyen résztvevőknek a falu kulturális életét - a táji értékek és a kulturális hagyományok megőrzését kellett bemutatniuk. A versenyfilmeket Magyarországon illetve a Kárpát-medence magyarok lakta területein kellett forgatni, a magyar falusi kultúrát kellett feldolgozni.

A filmfesztivál szervezőinek célja volt, hogy aktuális kérdésekre koncentrálva, jó gyakorlatokon keresztüli ismeretátadással, megalapozott gyakorlati tudás szakszerű átadásával hozzájáruljanak a falvak kulturális életénék, a táji értékeknek és a kulturális hagyományoknak a megőrzéséhez, ezáltal elősegítsék a vidéki emberek életminőségének emelését, a helyi identitás erősítését, a gazdasági, társadalmi és kulturális felemelkedést Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta vidékein.

Gratulálunk Szabados Tamás sikeréhez és jókedvet, egészséget kívánunk a további alkotómunkához! 

 

 

 

 

Az átadás pillanatai 

 

Nézd meg a Díjnyertes alkotásokat!
Legjobb film:

Magyari Tekla, Simó Csaba: A szerencse kovácsa
 

Legjobb operatőr:
Szabados Tamás: A csitári hegyek alatt

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat különdíja:
Rózsa Tamás, Ujvárosi Márk: Az én Jászdózsám

Szatmárcseke különdíja:
Gál Katalin: A világörökség és a füstölt szalonna
 

Közönségdíj:
Hompoth Loránd: Örzők földje
 

 

  

Korábbi cikkeink:
A csend fényképésze
Börzsönyt járó kis „MÁSFÉLMILLIÓSOK”

Állami kitüntetést kaptak a Másfélmillió lépés Magyarországon c. filmsorozat alkotói

 

Cikkajánló