A mászás az olimpián

2020-ban olimpiai sport lehet  a sportmászás.

2013. január 30.

2020-ban olimpiai sport lehet  a sportmászás.

Régóta napirenden van, hogy mely új sportot kerüljenek be az olimiai sportok közé. A döntés nem könnyű, mert ha valami bekerül, akkor valami ki kell, hogy essen. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testülete februári ülésén előterjesztést tesz arra, mely sportág kerüljön ki a 2020-as játékok programjából, májusban pedig megnevez majd egyet, amelyet felvenni javasol a közgyűlésnek.

 


A 2016-os riói olimpiára felvett rögbi és golf nem lehet kieső, ugyanakkor az a sportág, amelyiket a végrehajtó bizottság a február 12-13-i lausanne-i ülésén kiválaszt, automatikusan csatlakozik a hét jelentkezőhöz, melyek közül egy kerülhet be a 2020-as programba a testület május végi, szentpétervári javaslata alapján.
A hét pályázó a vusu - az ősi kínai harcművészet - sportos változata, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate és a wakeboard, valamint a 2008 óta a programban nem szereplő baseball és softball, amely immár közösen próbálkozik a visszajutással.
A brit hírügynökség értesülése szerint több sportág helyzete bizonytalan, a leggyakrabban az öttusát és a tekvondót említik.
Utóbbit, a koreai küzdősportot a japán karate egyik kevésbé népszerű alternatívájának tartják sokan, míg az öttusával kapcsolatban korábban - amikor mint lehetséges kiejtendő sportág már képbe került - azt hozták fel, hogy világviszonylatban kevesen űzik, és meglehetősen összetett, nehezen követhető.
A hazai sikersportok közé tartozó öttusa eddig sikeresen lobbizott. A versenyeket jó ideje már egyetlen nap alatt bonyolítják le, a legutóbbi ötkarikás programrevízió óta pedig megjelent a lézeres lövészettel kombinált futószám, sőt már újabb terv is körvonalazódott: a 2016-os játékokon egy helyszínen, öttusastadionban lennének a versenyszámok, melyeket nézőként egy székből végig lehetne követni.
A NOB végrehajtó bizottságának álláspontjáról a közgyűlés szeptemberben, Buenos Airesben szavaz. Akkor és ott jelölik majd ki a bő hét év múlva esedékes olimpia rendezőjét is.

 

 

Szöveg: MTI fotók: Molnár Anikó
 

Cikkajánló