A PILISI PARKERDŐ ZRT MEGVÉDI A HÁRMASHATÁR-HEGY ÖKOTURISZTIKAI ÉRTÉKEIT

„Bitorolja 2008 óta a Hármashatár-hegy egy részét a Pilótacentrum Kft. és vezetője, Csiga Sándor.” - mondta helyszíni sajtótájékoztatóján Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő szóvivője.

 

2012. szeptember 21.

„Bitorolja 2008 óta a Hármashatár-hegy egy részét a Pilótacentrum Kft. és vezetője, Csiga Sándor.” - mondta helyszíni sajtótájékoztatóján Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő szóvivője.

 

Hozzátette, a Kft. vezetője tetemes közüzemi adósságot, közel egymillió forint ki nem fizetett vízdíjat halmozott fel, több mint száz köbméter szemetet hagyott hátra a korábbi bérleményekben, valamint engedély nélkül lakik a területen, semmibe véve a jogerős bírósági ítéletet. Törvényellenes magatartásával több éve tudatosan hátráltatja a ZöldBázis Turistaközpont fejlesztését Csiga Sándor, aki a média képviselőit is folyamatosan megtéveszti - emelte ki a szóvivő.


A Hármashatár-hegyen a Pilisi Parkerdő Zrt. egyszerre kívánja kiszolgálni a környéken jelentkező ökoturisztikai és sportolási igényeket, vagyis a siklóernyőzést, a sárkányrepülést, a kerékpározást, a futást, valamint a gyalogos turizmust. Éppen ezért ZöldBázis Turistaközpont néven egy korszerű ökoturisztikai létesítményt kíván fejleszteni, amely egyben méltó módon tiszteleg a terület repüléstörténeti múltja előtt. Mindezt azonban már több éve akadályozza a Hármashatár-hegy épületeit jogerős bírósági döntés ellenére is bitorló Pilótacentrum Kft. és vezetője, Csiga Sándor.

 A Pilisi Parkerdő Zrt. a korábbi bérleti szerződés lejárta után, 2008-ban nem kötött újabb megállapodást a Pilótacentrum Kft.-vel, mivel a karbantartási, állagmegőrzési kötelezettségének nem tett maradéktalanul eleget és a 10 éves időtartam alatt nem fizette meg az általa és albérlői által használt ivóvíz díját sem, továbbá az albérlők bérleti díjaival sem szerződés szerint bánt. Ennek ellenére a Kft. és vezetője, Csiga Sándor nem távozott a területről, sőt az ingatlanokat engedély nélkül továbbra is bérbe adta. A bírósági végzés jogerőre emelkedése után a terület műszaki üzemeltetésével megbízott új vállalkozás, az ATROX-MÉRNÖK Kft. idén birtokba vette a területet. A jogellenesen elhelyezett bútorokat, sárkányrepülőket elszállítatta úgy, hogy a felelős őrzés szabályait betartotta. A tulajdonosok egy része már át is vette az elszállított eszközöket, sárkányrepülőket. A még el nem vitt tárgyakat jelenleg is biztonságos őrzés mellett tárolja az ATROX-MÉRNÖK Kft.

A Pilisi Parkerdő Zrt. fontosnak tartja tájékoztatni a közvéleményt arról, hogy Csiga Sándor folyamatosan félrevezeti az újságírókat és valótlanságokat állít.

Az erdőgazdaság a mai sajtótájékoztatóján egyértelművé tette, hogy a terület tulajdonjoga nem vitás. Az épületek a hozzá tartozó területtel a Pilisi Parkerdő Zrt. 1994-es megalakulása óta folyamatosan az erdőgazdaság tulajdonában vannak. Csiga Sándor és a Pilótacentrum Kft. 2008 óta jogellenesen tartózkodik a Hármashatár-hegyen. Mindezt két jogerős bírósági ítélet is megerősítette. Végrehajtásuk folyamatban van.

A repülő szervezetekkel az erdőgazdaság tárgyalásokat folytat, a felek már a megállapodást is előkészítették a siklóernyőzők és sárkányrepülők megfelelő és biztonságos sportolása érdekében. A Pilisi Parkerdő Zrt. arra törekszik, hogy a hely a magyar repüléstörténetben elfoglalt kiemelt szerepének megfelelően működjön a jövőben.


A sajtótájékoztatón megjelent Rotter Ervin elmondta, hogy édesapja, Rotter Lajos a magyar és a nemzetközi vitorlázórepülés kimagasló egyénisége, a tehetséges mérnök és repülőgép-tervező, illetve pilóta volt az első, aki a Hármashatár-hegy tetejéről indította el vitorlázógépét 1933. december 26-án. Rotter Ervin kiemelte, hogy az elmúlt évtizedben édesapja emlékéhez méltatlan helyzet alakult ki a hegyen, és támogatásáról biztosította a Pilisi Parkerdő Zrt.-t, mert fontosnak tartja ennek a lehetetlen állapotnak a megszüntetését.


A Pilis Parkerdő Zrt. megerősíti, hogy eddig sem kellett és ez után sem kell a belépésért fizetni a kerékpáros és gyalogos turistáknak.

 

A terület fejlesztési koncepciója elkészült, azonban az érintett szervezetekkel és hatóságokkal történő egyeztetések miatt még nem végleges. A tervek között vendéglátó és szociális helyiségek, kerékpárkölcsönző, siklóernyős bázis kialakítása szerepel, valamint környezeti neveléssel foglalkozó objektum, tanösvény-hálózat, de interaktív természeti kiállítás is megvalósulhat. A fővárosi kirándulók igényeit szolgáló fejlesztések azonban csak a területet jogtalanul használó Pilótacentrum Kft. távozása után kezdődhetnek meg.

 

További információ:

Lomniczi Gergely szóvivő, Pilisi Parkerdő Zrt.
Telefon: +36 20/9846-134

E-mail: lomniczi.gergely@pprt.hu

 

Cikkajánló