A sziklamászó csodalány

Sokan a világ legtehetségesebb mászójának tartják. Már most számos rekord fűződik a nevéhez. Sportmászásban és boulderezésben is a csúcson van. És még csak 16 éves. Ő Ashima Shiraishi, akinek csodájára jár a világ.
 

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
banff.hu / Brett Lowell
instagram.com/ashimashiraishi
2017. április 20.

Sokan a világ legtehetségesebb mászójának tartják. Már most számos rekord fűződik a nevéhez. Sportmászásban és boulderezésben is a csúcson van. És még csak 16 éves. Ő Ashima Shiraishi, akinek csodájára jár a világ.
 

 

Véletlen vagy nem, de az idei Banff Hegyifilm Fesztiválon két olyan film tetszett a legjobban, melynek nő volt a főszereplője. Az egyikben a nepáli skyrunner, Mira Rai életét ismerhettük meg, másikban a sziklamászó őstehetség, Ashima Shiraishi mindennapjaiba pillanthattunk be.

 

 

Miközben a fesztiválon a fiatal mászógeneráció legjobbjairól szóló Young Guns című filmet és benne Ashimát néztem, ahogy a mászófalon vagy a meredek sziklafalakon mászott, úgy tűnt, mintha a sziklamászás a világ legegyszerűbb sportja lenne. A fiatal lány ugyanis olyan könnyedén, olyan légiesen mozog a meredek falakon, mint egy két dimenzióban táncoló balett-táncosnő. Ehhez nyilván sokat hozzátesz az is, hogy épp úgy is néz ki, mint egy törékeny balerina. Vagy egy manga hősnő valamelyik japán képregényből, akinek bájos külseje mögött földöntúli erő lakozik.


Táncos a sziklafalon

 

Ashima Shiraisi hatéves korában kezdett el mászni, mikor szülei kivitték a Central Parkban található Rat Rockhoz. Az óriási, jégkorszakból ottmaradt vándorkő a boulderezők kedvelt gyakorlóhelye. Ashima azonnal ráérzett a mászás ízére, és egy brooklyni klubban elkezdett rendszeresen edzésekre járni. „Elsősorban a mozgás maga ragadott meg, mert olyan volt, mint a tánc. Úgy éreztem magam, mint aki táncol a sziklákon”-mesélte egy, az NBC News-nak adott interjúban a kezdetekről.

 

  


Hamar kitűnt a társai közül, hétévesen már versenyt nyert a felnőttek között, nyolcévesen már egy V10-es, tízévesen egy V13-as boulder-problémát oldott meg. (A boulderezés a sziklamászás azon ága, mely során biztosítás nélkül, néhány méter magas sziklatömböket, rövid, de technikailag komoly kihívást jelentő utakat kell teljesíteni. Boulderben a nehézségi szint megadásának egyik módja a V (Hueco) skála, mely a V0-ról indul a vége azonban nyitott, jelenleg a legnehezebb fokozat a V17-es.)

 


Tizenötödik születésnapja előtt egy héttel Ashima szüleivel a tavaszi szünetre Japánba utazott. Nem csak rokonlátogatás volt ez, a fiatal lánynak ugyanis sikerült megoldania a Hiei hegységben található Horizon nevű, V15-ös boulder-problémát, ami a világ egyik legnehezebbjének számít. Ezzel a teljesítménnyel ő lett az első nő és a legfiatalabb mászó, akinek sikerült ezt véghez vinni. Korábban egyébként már megpróbálkozott a Horizonnal, de akkor háromszor leesett az utolsó fogásnál, de nem adta fel. Valószínűleg ez a makacsság, eltökéltség és a hihetetlen koncentrálóképessége is kell ahhoz, hogy ilyen fiatalon az egyik legnagyobb mászó legyen.

 

 

Mászónak született

 

Ashima nemcsak bolulderben, sportmászásban is a csúcson van. 14 évesen Katalóniában mászott meg egy 5.15a( XI+) nehézségű utat, (ennél már csak két magasabb szint van), és ezzel bekerült azon néhány mászónő közé, aki ilyen nehéz terepen is helytállt. Egyébként nagyon ritka az, hogy valaki boulderezésben és sportmászásban is a legjobb legyen, hisz a mászás e két válfajához más-más adottságok és technika szükségesek. „De Ashima- ahogy édesapja fogalmazott egy interjúban-mászónak született, és nem kerülhette el a sorsát.”

 

    


Ashima szülei a hetvenes években települtek át Japánból az Egyesült Államokba. Apja butoh-táncos volt, és a nyolcvanas évekre kisebbfajta celebritásnak számított az East Village-i művészvilgban. Ashima már születésekor is csodának számított, édesanyja ugyanis hosszas próbálkozások után, már minden reményét feladva, ötvenévesen adott életet lányának. Ashima édesanyja divattervező, és ez lánya mászóruháin meg is látszik. A színes, mintás, feltűnő mászónadrágok Ashima védjegyévé váltak.

 

A tizenéves példakép

 

 

Ashima mára nem csak a világ egyik legjobb mászója lett, de sok gyerek példaképe is. Több mint 160 ezer követője van az Instagramon, a Time magazin a világ legbefolyásosabb tinédzserei közé választotta, a legnevesebb újságok foglalkoznak vele, a You Tube-on milliók nézik mászásait. Közben még mindig a szüleivel lakik egy New York-i loft lakásban, naponta négy órát edz, apja a mentora és legfőbb segítője nem csak a mászások, de az egyre sűrűsödő médiaszereplések során is. Apjától tanult legtöbbet a mászáshoz nélkülözhetetlen mentális erőről is. „A mászásban az egyik legfontosabb dolog, hogy ne gondolkozz. Ha elkezdesz agyalni, bizonytalanná válsz, és ez a legrosszabb, ami történhet veled. Amikor mászol és nem gondolkozol, olyan mintha meditálnál. Számomra ezek a legjobb pillanatok.”
Ashima számos lélegzetelállító rekordot tudhat magáénak, ennek ellenére eszébe sincs leállni. Nemcsak a saját, de a sportág határait is szeretné tovább feszegetni.

 

Kapcsolódó cikkek:

Egy nepáli faluból a világhírig

Újra fent-Erőss Zsolt feleségével beszélgettünk

Sobri Jóska szikláinak meghódítása

Nagy kihívások kis sziklákon

Így mássz sziklát biztonságosan
 

Cikkajánló