A Tapolcai-barlangrendszer lett a negyedik

Megtalálták az eddig ismeretlen összeköttetést a tapolcai Tavasbarlang és a Kórház-barlang között.

2013. január 23.

Megtalálták az eddig ismeretlen összeköttetést a tapolcai Tavasbarlang és a Kórház-barlang között.

Az eddig összesen 8,7 kilométernyi feltárt járatrendszerrel a Tapolcai-barlangrendszer lett az ország negyedik leghosszabb barlangrendszere - mondta el Szilaj Rezső, a helyi barlangkutató csoport vezetője.

 

 

Tájékoztatása szerint Magyarország leghosszabb barlangrendszere a budapesti Szépvölgyi-barlangrendszer, a második az aggteleki Baradla-Domica-barlangrendszer, a harmadik pedig a Pilisben található Ariadne-barlangrendszer. Ezeket követi a felfedezéssel hivatalosan is a Tapolcai-barlangrendszernek elnevezett föld alatti képződmény, amely összesen három már ismert barlangból  - a Tavasbarlangból, a Kórház-barlangból és a Berger Károly-barlangból - áll.
    Elmondása szerint több mint húsz éve kutatják a Veszprém megyei város alatt a karsztvíznek köszönhetően kialakult járatrendszereket. Tevékenységük eredményeként vált hozzáférhetővé a rendszer részét alkotó többi barlang is. A most megtalált két barlang közötti átjáró feltárási munkálatai kisebb megszakításokkal tavaly tavasz óta tartottak, közöttük eddig nem volt ismert összeköttetés - mondta. A labirintusjellegű rendszernek még vannak feltáratlan részei, a teljes hossza 10 kilométer lehet - fejtette ki a Tapolcai Plecotus Barlangkutató Csoport vezetője. 
    

 

A felfedezéshez két kutatócsoport is hozzájárult, a Plecotus hat tagján kívül a Plózer István Víz Alatti Barlangkutató Szakosztály öt barlangásza is kereste az átjárót.
    A véletlenszerű összeköttetés feltételezéseik szerint úgy keletkezett, hogy a Kórház-barlang inaktív száraz szintjéig "felszakadozott" a Tavasbarlang egyik, vizes repedésekből álló kürtője. A kutatást két irányból végezték: az egyik oldalon száraz járatokból, míg a másikban búvárok segítségével, víz alatt jutottak el az öt-hat méteres köztes réshez.
    Szintén a barlangkutató csoport fedezte fel még 2010 végén Magyarország eddig ismert legnagyobb barlangi tavait 20 méter mélyen Tapolca alatt.
 Szilaj Rezső szólt arról is, hogy terveik szerint tovább kutatják a most feltárt barlangrendszertől északra található Kincsesgödör járatait.

 

Hír: MTI  Fotó: Egri Csaba
 

Cikkajánló