A TERMÉSZETÉRT TENNI IS KELL

A megyei természetbarát szövetség rendezi a Nyugat-magyarországi (40. dunántúli) megyei természetbarát vezetők hagyományos találkozóját a Tatai Edzőtáborban. A konferencia vezetője Horváth Zoltán, Komárom-Esztergom megyei Sportszövetségek Szövetsége természetbarát szövetsége elnöke volt.

 

2012. szeptember 4.

A megyei természetbarát szövetség rendezi a Nyugat-magyarországi (40. dunántúli) megyei természetbarát vezetők hagyományos találkozóját a Tatai Edzőtáborban. A konferencia vezetője Horváth Zoltán, Komárom-Esztergom megyei Sportszövetségek Szövetsége természetbarát szövetsége elnöke volt.

 

 

A kétnapos konferencia előtt Garancsi István államtitkár, miniszterelnöki megbízott, a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) elnöke érthetően jó kedvvel üdvözölte Michl József polgármestert az edzőtáborban. Elégedettsége érthető volt, hiszen a természetjáró mozgalom jeles képviselője, a Videoton labdarúgócsapatának a tulajdonosa, amely a fórum előtt két nappal szép sikert ért el a törökországi Trabzonspor elleni, idegenbeli Európa-liga mérkőzésen. Ahogy az elnök mondta, ez meghatározza hangulatát, kellenek a nagy magyar sikerek a futballban is a remek olimpiai szereplés után.

 

Michl József, Tata polgármestere köszöntötte a mintegy ötven résztvevőt a természeti értékekben gazdag városban, ahol mindig komolyan kezelték a természetjárók mozgalmát. Kiemelte, hogy Horváth Zoltán mindig szívvel lélekkel szervezi az eseményeket, és ehhez a helyi önkormányzat minidig, minden segítséget megadott.

 

- Hogy ez mennyire így van, ezt bizonyítja, hogy pályázati úton ökoturisztikai központot hozunk létre az Öreg-tó partján. Itt nem csak a bakancsos, de a kerékpáros és vízi turizmusnak is ideális központot biztosítunk. Meggyőződésem, hogy az egészséges életmód legegyszerűbb módja a napi gyaloglás, a kerékpározás, ezért is vagyunk büszkék arra, hogy hamarosan elkészül a Tatabányát Tatával összekötő Által-ér-völgyi kerékpárút, amely csatlakozik majd az európai vérkeringésbe is - hangsúlyozta Michl József.

 

Garancsi István beszédében kiemelte, hogy a szövetség anyagi helyzete stabilizálódott, és az év végére elkészült a négy-öt évre szóló koncepció, amely megszabja a természetjáró mozgalom jövőjét.

 

Kocsis Mihály, Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatójának előadásában hangsúlyozta, hogy kiváló kapcsolatot tartanak fenn a megyei természetbarát szövetséggel, majd a társaság feladatairól beszélt.

 

Berczelly Attila, a Tatai Városkapu Zrt. vezérigazgatója, aki egyben Tata és Vidéke Turisztikai Egyesület elnöke, beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy mindannyian természetbarátok vagyunk, de tenni is kell érte, nem csak szeretni.

 

Magyarics Gábor, a Tata és Vidéke Turisztikai Egyesület menedzsere részletesen szólt a szervezet feladatairól, különösen a vonzerők jelentőségéről és arról, hogy miért van lehetőség arra, hogy a természetjárókat is akár 3-4 napra ebbe a térségbe tudják csábítani.

 

Dr. Simkó Gabriella, az MTSZ igazgatója előadása óriási sikert aratott, hiszen a megújuló természetjáró szövetség feladatait konkrétan fogalmazta meg, érintve többek között a turista utakat, az Országos Kék Túrát, az oktatást, a túravezető képzést, a turistaházakat és a természetjáró programok színes sokaságát.

 

 

Ezután Agostyánba, az Ökofaluba látogattak el a konferencia résztvevői, ahol Labanc Györgyi alapítványi elnök nagyszerű előadásában bemutatta az Ökofalu történetét, céljait és működését, majd zárásként öko-uzsonnával lepte meg az érdeklődőket.

 

A találkozó másnapján egész délelőtt igen tartalmas szakmai tanácskozás folyt. Dr. Simkó Gabriella, ifj. Farkas György oktatási vezető és Pálmai Vencel OKT bizottsági elnök a megyei résztvevők mindegyikével részletekbe menően beszélte meg a teendőket és feladatokat.

 

Cikkajánló