A turistákért fogtak össze a Dunakanyarban

A Dunakanyar menti települések települések felismerték, hogy összefogással, egymás segítésével hamarabb „célba érnek”, vagyis együttes erővel könnyebben képesek meggyőzni a hazai és külföldi vendégeket arról, hogy mindenképp érdemes ellátogatni a régióba.

Szerző:
Szatmári Zoltán
Fotó:
Burger Barna
Shutterstock
2015. május 16.

A Dunakanyar menti települések települések felismerték, hogy összefogással, egymás segítésével hamarabb „célba érnek”, vagyis együttes erővel könnyebben képesek meggyőzni a hazai és külföldi vendégeket arról, hogy mindenképp érdemes ellátogatni a régióba.

A Dunakanyar töretlen fejlődését hűen tükrözi, hogy a legfrissebb - 2014. évi - adatok alapján közel félmillió vendégéjszakát regisztráltak a Dunakanyar, mint kiemelt üdülőkörzet területén.
A Dunakanyar turizmusáról elmondható, hogy alapvetően a belföldi vendégekre épül: hozzávetőleg minden 7. turista érkezik a határokon túlról, de ez a szám az utóbbi években gyors ütemű fejlődést mutat. Ebben hathatós szerepet vállal a Magyar Turizmus Zrt., amely tudatos és élénk külföldi marketingtevékenységre is fókuszál.

A vendégéjszakák tekintetében Visegrád dominanciája igen szembetűnő, de Esztergom is bizakodó fejlődést mutat, amely jelentős mértékben köszönhető a fejlett gasztronómiai-borturisztikai, valamint a nyári kulturális programkínálatának. A térségben egyre többen keresik fel az „ékszerdobozként” is aposztrofált Szentendrét, a Bánki-tavat és Nagybörzsönyt is. Kiemelt cél Dobogókő és környéke turisztikai célponttá fejlesztése.

Városok vonzásában
 

A Dunakanyar két kiemelten jelentős településének - Szentendre és Vác - városközpontja az utóbbi években látványos esztétikai-infrastrukturális fejlődésen ment keresztül, Esztergom pedig arra lehet büszke, hogy a régióban elsőként alakították ki a városi bérbicikli-rendszert (EBI). Vácott a város több pontján elektronikus turisztikai tájékoztató rendszert - ún. „touch infot” - helyeztek el. Visegrádon a város szívében épült fel a Palotaház, amely információs irodával, mesterségek udvarával, kézműves piactérrel és vinotékával, látványkonyhás étteremmel szolgálja ki a XXI. századi turisztikai igényeket.
A szolgáltatóhálózat fejlesztésének köszönhetően a Dunakanyarban jelentős mértékben javultak a vendégfogadás feltételei, a Dunakanyar városai „vendégbarátabb” szolgáltatást nyújtanak, mint hat-hét évvel korábban.

 

 

Esztergom a párkányi Dunapartról


A kisebb fejlesztések, újdonságok közül szót érdemel az Esztergomi Vármúzeum rekonstrukciója is.
Az állandó programkínálat újabb elemei közül kiemelendőek a 6 fős katamarántúrák. A 2-2,5 órás aktív vízitúra a Dunakanyar legszebb részén, Dömöstől Dunabogdányig, Visegrád érintésével folyásirányban halad, szakképzett kormányosok és túravezető segítségével.
Új elem Visegrád kínálatában a Mesterségek Olimpiája. A Palotaházban szervezett csapatjáték során a résztvevők régi mesterségekkel ismerkednek meg, majd - a helyi mesteremberek vezetésével - összemérik tudásukat hagyományos termékek elkészítésében (kőfaragás, kovácsolás, agyagedény korongozás, lenyomat készítés merített papírra). A munka minőségét a mesteremberek csapatonként pontokkal értékelik.

A Telgárthy-réten, a visegrádi Pisztrángos-tavaknál pedig újra indult a "Fogja meg az ebédjét!" program, amelynek keretében bárki próbára teheti saját horgásztehetségét, és a kifogott zsákmányt faszénen megsüttetheti az erdészeti botanikus kert szomszédságában.
A vállalkozószelleműek kipróbálhatják Visegrádon a Canopyt, amely a sportos élményen túl, mesés kilátást is nyújt a Dunakanyarra.
 

Rendezvények a Dunakanyarban:
 

Szentendrei Teátrum (2015. július 10. - aug. 21.),
Dumtsa Korzó, (október elejéig kulturális és kulináris forgatag)
Ister Napok (vízi és vízparti programok)
Váci Világi Vigalom (július 17-19.)
Nagymaros: Regejáró Misztrál Fesztivál
Visegrádi Nemzetközi Palotajáték (július 10-12.)
Vác: V4 (Visegrádi Négyek) Fesztivál és Színházi Találkozó (június 21-28.)
Bánk: XI. Louis Armstrong Jazz Fesztivál (június 26-28.)
 

Kilátók a Dunakanyar közelében:
 

Aki túrázásra adja a fejét, annak a következő kilátók kiváló úti célt jelenthetnek.

Csóványosi kilátó, 950 méter tengerszint feletti magasságban (Börzsöny)
Boldog Özséb-kilátó 756 méter tengerszint feletti magasságban (Pilis)
 

Cikkajánló