A vadalmafa lesz a középpontban 2017-ben

Egykor még vonalzók, rajztáblák, szántalpak készültek belőle, ma fontos szerepet játszik az erdei biodiverzitás fenntartásában - a vadalma lett a 2017-es Év Fája.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
Szabi237 - Wikipedia
Pilisi Parkerdő Zrt.
2017. január 3.

Egykor még vonalzók, rajztáblák, szántalpak készültek belőle, ma fontos szerepet játszik az erdei biodiverzitás fenntartásában - a vadalma lett a 2017-es Év Fája.

20 éve indult az Év Fája mozgalom, 2013 óta pedig online bárki szavazhat a kedvenc fafajára. Idén a veszélyeztetett vadalma került ki győztesként, ami azért jó, mert leginkább a rövid ideig, mindössze egy hétig tartó virágzásakor, esetleg termésérésekor figyelünk fel rá, egyébként rejtve marad a szemünk elől. Pedig napjainkban a vadalmának az erdei biodiverzitás fenntartásában fontos szerepe van, és számos élőlény kötődik hozzá.

 


A fajra sajnos sok veszély leselkedik, ezek közül az egyik, hogy magoncait és sarjait a vad előszeretettel károsítja. A másik, hogy napjainkban a termőkorú fák gyakran olyan nagy távolságra találhatók egymástól, hogy a kölcsönös beporzásnak nincs esélye, és emiatt beltenyésztettség lép fel. Virágai méhlegelőként szolgálnak, továbbá a közeljövőben nagy szerepe lesz a nemes alma rezisztencianemesítésében, mivel a vadalma a lisztharmattal, az alma-mozaikvírussal, a varasodással és a faggyal szemben teljesen ellenálló. Ezeken kívül klímatoleranciája miatt a nemes almafajták szaporításánál alanyként való felhasználása bizonyosan fokozódni fog a jövőben.

 


Az Országos Erdészeti Egyesület mozgalmának keretében ismeretterjesztő és tudományos cikkek, népszerűsítő kiadványok jelennek meg a győztes fafajról, de az iskolák oktatási programjába is bekerül.

 

 

Amit nem tudtál a vadalmáról

 

- Szinte bárhol megtalálja létfeltételeit, de mindenütt csak ritka, kisszámú, sokszor csak egyetlen egyedet számláló populációi vannak jelen.
- Általában 6-10 méter magasra nő, törzsátmérője maximum 20-25 cm.
- A 80-100 éves példányok már matuzsálemeknek számítanak.

- Április második felében virágzik, virágai a rózsaszín különböző árnyalataiban játszanak, és erősen illatoznak.
- Termése szeptember-október környékén érik, 2-4 cm-es, zöldessárga, pirosas, íze fanyar, húsa kemény.
- Régebben almabort, pálinkát, ecetet, zselét készítettek a vadalmából, illetve teát főztek belőle, amelyet megfázás, láz, hasmenés ellen használtak.
- A vadgazdálkodók takarmányként hasznosíthatják a termését, különösen a vaddisznó és a szarvas kedveli. A madarak és a kisemlősök szintén szívesen fogyasztják.
- Fáját korábban szívóssága miatt órafogaskerekek fogaihoz és meghajtóművekhez használták, a kocsigyártó pedig a legtartósabb szántalpakat készítette belőle. Ezenkívül a legjobb vonalzók és rajztáblák is vadalmafából készültek.

 

Kapcsolódó cikk:

Már szavazhatsz a jövő év fafajára

 

 

Cikkajánló