A vadmacska lett az Év Emlőse 2024-ben

Idén 11. alkalommal választották meg az Év Emlősét. A Vadonleső Program által adományozott címmel fokozott figyelem is jár, és erre az idei győztes vadmacskának minden szempontból nagy szüksége van.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
2024. január 26.

Idén 11. alkalommal választották meg az Év Emlősét. A Vadonleső Program által adományozott címmel fokozott figyelem is jár, és erre az idei győztes vadmacskának minden szempontból nagy szüksége van.

A fokozottan védett vadmacska több szempontból is veszélyben van, élőhelyeinek zsugorodása mellett a házi macskával való hibridizáció is komoly problémát jelent a fajra nézve.

Bár külső tulajdonságaikat tekintve a vadmacska és házi rokona hasonlíthatnak, viselkedésük teljesen más. A vadmacska ugyanis kerüli az embert, rejtett életmódot folytat, és elsősorban a háborítatlan erdőket kedveli, amelyekből sajnos egyre kevesebb van.

A házi macskával való keveredés azért probléma, mert emiatt egyre kevesebb a tiszta állományú európai vadmacska, ami egyenes út az őshonos alfaj eltűnése felé, a helyzetet pedig a megfelelő élőhelyek fogyatkozása tovább súlyosbítja.

Az alábbi videót dr. Lanszki József, a hazai vadmacskák egyik legismertebb kutatója készítette, akivel néhány éve a zselici vadmacskák nyomába eredtünk. A videón egy vad- és egy házi macska sétálgat békés egyetértésben.

A vadmacskák hosszútávú fennmaradása érdekében kulcsfontosságú a felelős házimacskatartás, a házi kedvencek következetes ivartalanítása és portán belül tartása.

Olvassátok el a vadmacskákról szóló legfrisebb cikkünket, amelyből többek között kiderül az is, hogyan segíthetnek a kutyák a vadmacskák védelmében.

A Vadonleső Programot az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működteti a Magyar Természettudományi Múzeum és a Fővárosi Állat- és Növénykert közreműködésével. A korábbi években többek között a közönséges vakond, a törpeegér és a vidra is megkapta már az Év emlőse címet.

Cikkajánló