Magyar vadmacskák nyomában

Meg lehet mondani, hány vadmacska él most Magyarországon? Hogyan segíthetnek a kutyák a faj védelmében? Honnan tudhatom, hogy vadmacskát, házi macskát vagy esetleg hibridet láttam? A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság segítségével mentünk utána a fajt érintő legégetőbb kérdéseknek.

Szöveg:
2024. január 24.

Meg lehet mondani, hány vadmacska él most Magyarországon? Hogyan segíthetnek a kutyák a faj védelmében? Honnan tudhatom, hogy vadmacskát, házi macskát vagy esetleg hibridet láttam? A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság segítségével mentünk utána a fajt érintő legégetőbb kérdéseknek.

Vadmacskás tartalmaink mindig nagy népszerűségnek örvendenek (legutóbb például ez a nyávogó vadmacskakölykös videó pörgött nagyon), és mivel régen foglalkoztunk átfogóan a ritka állat magyarországi helyzetével, úgy döntöttünk, megkeressük a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságot (DINPI), a Vadmacska Fajmegőrzési Program egyik főszereplőjét, és most egy részletes cikkben mutatjuk be a fajt és a vele kapcsolatos legfrissebb híreket. (Később ráadásul kiderült, hogy a vadmacska lett 2024-ben az Év Emlőse, amiről ebben a cikkben számolunk be.)

Nagyon szerencsés, aki biztosra mondhatja, hogy találkozott vadmacskával a természetben, egyrészt az állat rejtett életmódja és éjszakai aktivitása miatt, másrészt azért, mert a vadmacskák eleve nehezen viselik el az emberi zavarást, így igyekeznek kerülni minket. Olyan élőhelyet választanak maguknak, ahol van erdő, de nyílt tér is, és találnak megfelelő búvóhelyet, például sziklaüregeket, faodvakat, mert nappal ezekben, illetve farakások alatt húzódnak meg, de az is előfordul, hogy kotorékot alakítanak ki maguknak.

A rejtőzködés és a házimacskával történő hibridizáció miatt nehéz megbecsülni a hazai vadmacska-populáció méretét. A faj élőhelye beszűkült, de stabil populációja található a Bakonytól a Zempléni-hegységig, a Tiszántúlon és a Vajdaság területén, továbbá a Dunántúl jelentős részén.

A szakirodalmi adatok szerint a Kárpátok területén 100 km²-enként kb. 10-13 egyed él.

A DINPI megközelítő becslése alapján legjobban felmért területükön, a Börzsönyben körülbelül 30 példány lakik, amelyek szaporodnak is.

Csíkok és farkak

A vadmacskát nem mindig könnyű megkülönböztetni a házi macskától. Most töviről hegyire elmagyarázzuk, mi a különbség a két faj között. (A megértésben ez az ábra is sokat segít.)

  • Tarkó: itt egy négy vonalból kirajzolódó minta látható, melyek a házimacskánál általában párhuzamosak, a vadmacskánál nem
  • Színek: a vadmacska általában szürkés vagy sárgásbarna cirmos (ezt hívjuk vadas színnek), a házimacskák sokkal szürkébbek. A vadmacskák bundájában kisméretű fehér foltok fordulhatnak elő a köldöknél, a torkon vagy a mellkason, a házimacskáknál viszont egyéb helyeken is. A vadmacskák álla fehér, orra általában rózsaszín, szemük sárga, talppárnáik feketék. Ágyékszőrzetük jellegzetes vörösesbarna, amely a combok belső felére és a faroktőre is felfut.
  • Csíkok: a vadmacskán általában 8-11 sötét csík húzódik, mellső mancsán hangsúlyos 2 szalaggal, hátsó lábain 4-7 erős fekete lábszalag látható
  • Farok: a vadmacska farokmintázata nagyon jellegzetes, maximum 5-8 teljesen zárt farokgyűrűvel rendelkezik, ezek elkülönülnek egymástól. A farok lekerekített, fekete bunkóban végződik, ezzel szemben a házimacska farka vége hegyes és sokféle szalag lehet rajta. Mivel valószínűleg nem lesz sok időnk megbámulni, ezt a határozójegyet lesz alkalmunk a legjobban megfigyelni.
  • Háti vonal: a vadmacskáknál négy sötét homlokcsík a tarkó után egy háti vonalban egyesül, mely nem éri el a farokgyűrűket, a házimacskák hátvonala pedig továbbfut a farok mentén és összeköti a farokgyűrűket
  • Fej: egy különálló és két összekapcsolódó fekete pofacsík található a vadmacskák fején.
  • A hibrideknél a farok kinézete inkább a házimacskáéra emlékeztet.

Mitől kell féltenünk a vadmacskát?

A vadmacska állománycsökkenésének több oka is van, először is az élőhelyek elvesztése, de gázolások, illegális elejtések és kutyatámadások is előfordulnak. Az egyik legnagyobb problémát mégis a házimacskák okozzák. Sok a félig vagy teljesen kint élő kedvenc, amelyek betegségeket terjeszthetnek, és a nem ivartalanított példányok a vadmacskákkal szaporodva a faj genetikai felhígulását okozzák. Emellett a házimacskák versenytársat is jelenthetnek a táplálékot és a megmaradt területeket illetően.

Kutyák és macskák

2021-ben a Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő összefogott a Budai-hegységben, a Pilisben és a Visegrádi-hegységben élő vadmacskák érdekében. Szerették volna feltárni az állományt, a veszélyeztető tényezőket, megvédeni az élőhelyeket és megismertetni a vadmacskákat az emberekkel.

A Vadmacska Fajmegőrzési Program keretében 30 vadkamerát üzemeltetnek, a kihelyezett szőrcsapdák pedig a genetikai adatgyűjtésben segítenek.

Ez utóbbi tulajdonképpen egy botra erősített tépőzár, drótkefe vagy ragasztószalag, amihez az állat hozzádörgölőzik, így ráakadnak a szőrszálai. Ezeken végzik el a kutatók a genetikai vizsgálatot, amiből kiderül, hogy tiszta vérű vadmacskáról, házimacskáról vagy hibridről van-e szó. Emellett a tetemeket is összegyűjtik és megvizsgálják. (A vizsgálatot a MATE Genetikai és Biotechnikai Intézete végzi.)

A program keretein belül minden év decemberében megrendezik a „A lopakodás nagymestere végveszélyben” című konferenciát, ahol tapasztalatcserére kerül sor. A környezeti nevelés szintén a projekt része. A Budakeszi Vadaspark minden évben vadmacskanapot és futóversenyt rendez ismeretterjesztő fókusszal.

Még 2022 márciusában reppent fel a hír, hogy az állományfelméréshez ezentúl keresőkutyákat is bevetnek majd. Megkérdeztük a DINPI-t, mi újság most ezen a fronton.

Továbbra is zajlik a keresőkutyák kiképzése a pilisi projektterületen a vadkamerás megfigyelésekkel összhangban. A kamerás megfigyelések lényeges támpontot jelentenek a keresőkutyás tevékenységhez. További feladat minél több helyen, minél változatosabb környezetben bevetni a keresőkutyákat

– mesélik. Emellett egyeztetések zajlanak a skót vadmacskavédők képviselőivel is egy közös együttműködésre.

Cikkajánló