A Vénusz és a Jupiter randevúja

A két bolygó március 1-jén és 2-án lesz legközelebb egymáshoz. Látszólag egy teliholdnyi távolság lesz köztük.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
idokep.hu
2023. március 1.

A két bolygó március 1-jén és 2-án lesz legközelebb egymáshoz. Látszólag egy teliholdnyi távolság lesz köztük.

Korábban már mi is beszámoltunk az elmúlt hét látványos együttállásáról: a napnyugta utáni órákban a Hold, a Vénusz és a Jupiter hármasa ragyogott a nyugati horizont felett. Mostanra már a Hold nem lesz a két égitest társaságában, azonban így sem maradunk érdekes látvány nélkül, ugyanis a Vénusz és a Jupiter a hét közepén fog látszólag a legközelebb járni egymáshoz – olvasható az Időkép oldalán.

Szerdán és csütörtök este a két bolygó nagyon közel, egymástól kb. fél fok távolságra fognak látszani, amely távolság egy telihold átmérőnek felel meg.

A nyugati égboltra tekintve már napnyugta előtt megpillanthatjuk őket, de csupán kb. másfél óránk lesz megcsodálni, illetve megörökíteni a ritkaságszámba menő randevút, mielőtt valamivel 20 óra után lebuknak a horizont alá. A két bolygót akár nagyobb teleobjektívvel is jól tudjuk majd fotózni.

Az idokep.hu egy külön érdekességre is felhívja a figyelmet: mindkét este esély nyílik a Jupiter négy Galilei-holdjának (Io, Europa, Ganymede és Callisto) megfigyelésére, de talán március 2-án lesz erre jobb lehetőség.

Cikkajánló