Ilyen szép volt a Vénusz-Jupiter-Hold együttállás

Ha lemaradtál volna erről a különleges égi jelenségről, akkor most megnézheted a látványos hármasról készült gyönyörű felvételeken, vagy akár még ma este is megcsodálhatod élőben.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
svabhegyicsillagvizsgalo.hu
idokep.hu
2023. február 22.

Ha lemaradtál volna erről a különleges égi jelenségről, akkor most megnézheted a látványos hármasról készült gyönyörű felvételeken, vagy akár még ma este is megcsodálhatod élőben.

Elkényeztet minket ez az év égi jelenségek terén, ha azt hittük, hogy az 50 ezer évente felbukkanó üstökös lesz a csúcs, akkor tévedtünk. Ugyanis egy különleges bolygóegyüttállást is tartogatott a február, amit február 21-én alkonyat után meg lehetett csodálni, méghozzá szabad szemmel. Erről pedig több képet is készítettek a lelkes megfigyelők és fotósok, sőt, videón is láthatjuk a nem mindennapi jelenséget az idokep.hu oldalán.

Az együttállásnak egyébként amolyan főpróbája volt a tegnapi, ugyanis mindez ma is megtekinthető lesz a nyugati égbolton azoknak a szerencséseknek, akik tiszta égbolt alatt várják majd az esti megfigyelést. 18.15-kor a Vénusz és a Jupiter egymástól mindössze 7,5 fokra lesz látható, közéjük pedig körülbelül félúton ékelődik be az ekkor már 8%-ban megvilágított, sarlót produkáló Hold.

A Vénusz, azaz az Esthajnalcsillag közel hússzor fényesebb most, mint az égbolt (természetesen a Nap után) legfényesebb csillaga, a Szíriusz. A Naprendszer leghatalmasabb bolygója, a Jupiter pedig a tavaly őszi földközelsége után még mindig meghatározó fényességgel uralja az esti égboltot. A 21-i és 22-i esték méltó lezárását adják majd a közelmúlt megfigyelési időszakának: a Jupiter tavaly szeptemberben az elmúlt hatvan év legnagyobb és legfényesebb, Földről megfigyelhető teljes bolygókorongját produkálta.

Cikkajánló