A világ Máté Bence szemével

Azt hiszem, nem fogalmazok túlzóan, ha azt mondom, a világ természetfotósainak térképére Máté Bencének köszönhetően került fel Magyarország. Idehaza több alkalommal, 2010-ben pedig a nemzetközi színtéren lett Az Év Természetfotósa. Sokat utazik, és ha itthon is van, igen elfoglalt, így nagy öröm volt számunkra, hogy a Varázslatos Magyarország díjátadója és a Magyar Nemzeti Parkok kampányának sajtótájékoztatója között sikerült egy villámbeszélgetésre elkapnunk.

Szerző:
Benecz „Paraferee” Ferenc
Fotó:
Máté Bence
2015. január 31.

Azt hiszem, nem fogalmazok túlzóan, ha azt mondom, a világ természetfotósainak térképére Máté Bencének köszönhetően került fel Magyarország. Idehaza több alkalommal, 2010-ben pedig a nemzetközi színtéren lett Az Év Természetfotósa. Sokat utazik, és ha itthon is van, igen elfoglalt, így nagy öröm volt számunkra, hogy a Varázslatos Magyarország díjátadója és a Magyar Nemzeti Parkok kampányának sajtótájékoztatója között sikerült egy villámbeszélgetésre elkapnunk.

TM: Csak pár napja érkeztél haza egy fotózásról, és alig két nap múlva már utazol is tovább. Most merre tartasz, és mi hajt?
Nagyon sok fotóprojekt fut egyszerre - ezek közül próbálom kiválasztani a legizgalmasabbat. Egy meghívásnak eleget téve Dél-Afrikába utazom, ahol egy hatalmas magánterületen fogom felmérni a lehetőségeket, mert turizmussal is foglalkoznának a jövőben. Másfél éve jártam már itt, így most csak új témákat keresünk, illetve picit kikapcsolódunk. A március a hazai fotózást tekintve amúgy sem túl izgalmas, ráadásul nehézkes, odakinn azonban ez az időszak a legideálisabb.


Fotó: Máté Bence - Tányérajkúak - Eric Hosking-díj - A legkiemelkedőbb kollekció - Az Év Természetfotója 2013

TM: Bár a fotópályázat díjazottjai között is ott vagy, most épp egy új szerepben mutatkozol be.
Örömmel fogadtam el a Vidékfejlesztési Minisztérium felkérését a Magyar Nemzeti Parkok (MNP) nagykövetének szerepére, hisz céljaink közösek. Fotósként azon dolgozom, hogy közelebb hozzam az emberekhez a természetet. A kampány feladata pedig az, hogy népszerűsítse Magyarország tájainak szépségét, hisz nem kell több száz vagy ezer kilométert utaznunk ahhoz, hogy csodát lássunk.


TM: Ha már a hazai csodáknál tartunk, mi a kedvenc helyszíned fotósként?

A Kiskunsági Nemzeti Park. Itt lakom, itt találom a legtöbb olyan témát, amely most is foglalkoztat.

TM: Melyek ezek a kedvenc témák?
Alapvetően a fények játéka: a mesterséges és a természetes fények kombinálása. Az akciófotózás. Azon témák, amelyek technikailag nehezen kivitelezhetők, nehezen mutathatók meg.

TM: Ezek a nehezen megfogható témák miként alakulnak ki a fejedben?
Nehéz megfogalmazni, hogy miként. Elindul a fantáziám egy téma irányába, általában más fotósok fotói alapján, melyekben én még több lehetőséget látok. Ezt követően kezdek utánajárni és tervezni, hogy mit, illetve miként lehet tényleg valami mást vagy többet kihozni az ötletből. Ha hazai a téma, akkor könnyebb a kísérletezés és a kivitelezés, ha viszont külföldi a téma, több a buktató.

Összességében nem csupán etológiai szempontból közelítek meg egy témát, hanem úgy is, hogy ki tudjam élni a technikai fejlődés adta lehetőségekre irányuló vágyam. A felszerelés több mint 50%-a általunk elkészített felszerelés! Csak egy példa: pár éve kezdtünk olyan témákkal foglalkozni, amelyek esetében nincs lehetősége az embernek a gép mellett állni, mert vagy félénk, vagy veszélyes az állat. Ehhez olyan berendezéseket készítünk, amelyek teljes mértékben távirányítással vezérelhetők.


Fotó: Máté Bence - Árnyjáték - Eric Hosking-díj - Egyéb állatok - Az Év Természetfotója - Az állatok viselkedése II. díj

TM: Ezeket egyedül csinálod?
Nem, jelenleg egy négyfős csapatom van. Rendszerint a két asszisztensemmel utazok, és együtt véglegesítjük a fotótémákat, illetve van egy menedzserem, továbbá a felmerülő projekteknél sok külső segéderőnk is.


TM: Mennyire folysz bele a munkákba?
Nemcsak kitalálom az igényeket, de el is indítom és végig is kísérem a folyamatokat. Ezen munkákat egyébként fel is vesszük, így közben létrejön egy dokumentumfilm-sorozat, amelyből kiderül, hogy egy-egy fotó elkészítésének milyen háttérmunkája van. Érdekes és izgalmas látni, hogy egy egyszerűnek vélt kép megkomponálásának milyen lépései vannak, milyen megoldásokra van szükség.

TM: Idén milyen fotópályázatokon indulsz még?
Igyekszem minél többön, mert szerintem a fotópályázatokon való részvétel az egyik legjobb módja a fényképek széles körű publikációjának, valamint nagyon jó reklámfelülettel is bírnak. Saját pályázati programot építettünk fel, hogy nyomon tudjam követni, mit és hová érdemes küldenünk.


Fotó: Máté Bence - Kócsagok párharca - varazslatosmagyarorszag.hu pályázat
 
Máté bence jelentősebb díja
Az Év Természetfotósa világpályázat
2013 - Víz alatti Világok (kiemelt)
2011 - Eric Hosking-díj; A legkiemelkedőbb kollekcióért járó díj; Viselkedés: Egyéb állatok kiemelt díja; Állatportrék kategóriájának kiemelt díja
2012 - „Az Év Természetfotósa 2010”

 

Az Év Természetfotósa pályázat (naturArt)
2010, 2008, 2006 - „Az Év Természetfotója” cím elnyerése
2004, 2003, 2002, 2001, 2000 - „Az Év Ifjú Természetfotósa” cím elnyerése

 

 

Az interjú megjelent a Turista Magazin 2014 áprilisi számában.

Cikkajánló