A visegrádi Zsitvay-kilátó panorámája

Az impozáns Dunakanyar egyik leglátogatottabb kirándulóhelye a visegrádi vár. A páratlan középkori erődítményt megcsodálhatjuk egy különleges szögből is, a Zsitvay-kilátó körpanorámájának egyik cikkelyeként.

 

Szerző:
dr. Kocsis Tünde
Fotó:
dr. Kocsis Tünde
2018. május 16.

Az impozáns Dunakanyar egyik leglátogatottabb kirándulóhelye a visegrádi vár. A páratlan középkori erődítményt megcsodálhatjuk egy különleges szögből is, a Zsitvay-kilátó körpanorámájának egyik cikkelyeként.

 

A Visegrádra látogatókat a település báján és a Fellegváron túl a Nagyvillám családi élményközpontként várja. A szabadidő eltöltésére az év minden szakában kínál sokrétű lehetőséget kicsiknek és nagyoknak. Télen a sípálya, nyáron a bobpálya és a kalandpark szolgálja az aktív pihenést. Népszerűségét tükrözi a hömpölygő tömeg egy-egy hétvégi napon. Mi azonban úgy véljük, hogy a látványos attrakciók nem überelik a természet csodálatos szépségét, ezért a csendes tanösvényeket választottuk.

 


A Fekete-hegyet megkerülő Panoráma úton, majd a Mátyás Király út aszfaltján a kényelmesebbek autóval, a vállalkozóbb szelleműek kerékpárral is feljuthatnak. Ha figyelembe vesszük Visegrád Keresztelő Szent János plébániatemplomának 108 méteres tengerszint feletti magasságát, akkor a 378 méter magas Nagy-villámig is csak 270 métert kellene leküzdeni. A Duna-partról nézve a várhegy orma mégis elérhetetlennek tűnik, amit a középkor uralkodói is így vélhettek, nem véletlenül emeltek erődítményt a hegyen.

 


A mindig teli első fizető parkolókon kívül a Mogyoró-hegy mellett is letehetjük a járművünket, ráadásul ingyen. Ha már úgyis túrázni jöttünk, akkor indíthatjuk akár innen is a kört. A nyolcvanas években létrehozott kirándulóközpont népszerűsége napjainkra sem csökkent, a réten kialakított játszótér a családosok kedvencévé vált. A Mogyoró-hegyen működik az ország első, legrégebbi erdei iskolája és a hozzá tartozó tábor is.

 


A vadaspark, a tanösvények és turistaútvonalak szélesebb körben is kiszolgálják a látogatókat. A kaszáló melletti étterem és a kék háromszög mentén, kissé feljebb megtalálható Erdei Művelődés Háza Makovecz Imre munkái. Mindkét épület harmonikusan illeszkedik a tájba. Az erdei iskola és a művelődési ház közti rétről körbetekintve már alakul a kilátás, feljebb haladva pedig a Duna szalagja után a Fellegvár színezi a panorámát. A Nagyvillám Vadászcsárda északnyugati szárnya fantasztikus kilátóterasszal, étteremként várja a betérőket, míg az épület ellentétes oldalában Canopy drótkötélpálya és outdoor programok csábítják a bátrabbakat.

 

 

 

A bobpálya környéke sem a nyugodt erdei légkört tükrözi, ezért mihamarább elindultunk a kilátó irányába. Az 1933-ban épített, majd 2005-ben műemlékké nyilvánított torony Zsitvay Tibor nevét viseli. A múlt század igazságügyi minisztere a Magyar Turista Szövetség elnöke is volt. Az építményt eredetileg Jubileumi kilátónak nevezték, amely a szövetség megalakulásának 20 éves évfordulójára utalt. Az épület tervezői igyekeztek szem előtt tartani a vár és a Salamon-torony jellegzetességeit, így teremtve összhangot az építmények között. A legfelső teraszt csigalépcsőn lehet elérni, onnan körpanoráma tárul elénk.

 


A Pilist és a Mátrát egyértelműen be lehet azonosítani, de azt mondják, hogy akár 100 kilométerig is elláthatunk. A panoráma legszebb szelete a karnyújtásnyira lévő Fellegvár, mely ilyen szögből, azonos magasságból máshonnan biztosan nem csodálható meg. Egy emelettel lejjebb pár trófea társaságában kis tárlat ismerteti a természet szépségeit. A 377 méter magas Nagyvillám a parkolóból minden erőfeszítés nélkül sétálva is elérhető.

 


A háromszögről a Kékre váltva kellemes erdei ösvény kanyarog a műúttal párhuzamosan. Sietség nélkül is pár perc alatt elérhetjük a várat. A kettős várrendszert az 1200-as évek közepén építették IV. Béla feleségének hozományából. A trónon egymást váltó királyok bővítgették az épületet, mígnem a törökök idején nagy károkat szenvedett. A feledésbe merült romokat a dunai gőzhajózás megindulásával kezdték újra felfedezni, de a felújításba csak jóval később fogtak bele.

 


Hogy elkerüljük a tömeget, a várba nem mentünk be, helyette inkább a romot, műemléket jelölő L jelzésen folytattuk az utat. Az erős lejtésű ereszkedőn a kék keresztig sétáltunk, ahol egy jobb kanyart véve folytattuk az utat az Erdészeti tanösvény 7-8. állomásáig. A Görgey-bércen az emlékmű kupacát elrejtette előlünk a természet sűrűje, gyanútlanul sétáltunk el mellette. A sípálya lábánál pihentünk pár percet, és ettünk egy kis csokit, hogy energiát nyerjünk.

 


A műutat átszelve a Kisvillám tanösvénye ír le egy szintben haladó hurkot. Alapvető természeti ismeretekkel szolgál, miközben egészen kellemes útvonalat fed le. A Naszályra tekintő Erdőanya szobra már kapcsolódik az Erdészek Barátság parkjának kopjafáihoz. Az emlékoszlopokat valamennyi magyarországi erdőgazdaság, erdészeti oktatási intézmény állította fel.

 


A Mogyoró-hegyi tanösvény visszaforduló szára is tartogat kellemes meglepetéseket. Végleg elszakadva a nyüzsgéstől, itt már élvezhető az erdő csendje. A Boglárka- és Dorottya-forrás vize felfrissülést hozott. A szurdokerdőn átvezető fahíd és a tölgyes feledtette a Nagyvillám forgatagát. Az Erdőszegély állomástól pár lépés a székelykapu, mely átjáró a rét és az erdő között. A vadasparknál még időztünk egy kicsit, majd kellemesen elfáradva indultunk haza.

 

 

Ha te is szeretnéd megosztani a többiekkel a túrázás közben szerzett élményeidet, jelentkezz cikkíró pályázatunkra, és nyerj értékes nyereményeket!

Cikkajánló