Ahol az őscápa is elégedetten vicsorog

Nemcsak Sopron, hanem az egész régió számára páratlan és egyedi érték a mintegy kétmilliárd forintból felújított Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház, amelyet a napokban adtak át a közönségnek. A remek turisztikai úti célt ne hagyd ki idén nyáron a programodból.

Szerző:
MTI
TM
Fotó:
MTI/Nyikos Péter
2015. június 23.

Nemcsak Sopron, hanem az egész régió számára páratlan és egyedi érték a mintegy kétmilliárd forintból felújított Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház, amelyet a napokban adtak át a közönségnek. A remek turisztikai úti célt ne hagyd ki idén nyáron a programodból.

Annál is inkább, mert a kőfejtőben tematikus témaparkot alakítottak ki, ahol természettudományos alapossággal lehet megtekinteni animációk, makettek és plakátok segítségével a 15 millió évvel ezelőtti miocén kori lajtamészkő kialakulását, annak római korban kezdődött fejtését és hasznosítását.

 

Mi a lajtamészkő?

A kőfejtő anyaga, a lajtamészkő kb. 10-12 millió évvel ezelőtt keletkezett. A környéken ekkor még a Pannon-beltenger vize hullámzott, meleg vizében olyan mészvázas vörösmoszatok éltek, amelyek hatalmas iszaptömeget hoztak létre. A mésziszapba aztán lassan lerakódtak a különböző növényi maradványok és állattetemek, amelyek együttese alkotja a lajtamészkövet.

 

 

A kőfejtőnek mintegy 5 hektáros felszínét sziklafüves és száraz kaszálórét borítja, amelyen számos védett és ritka virágos növényfaj előfordul. Magyarországon csak itt található a sziklai benge nevű cserje. A 300 méter hosszú Kövi Benge Tanösvény bemutatja a kőfejtő geológiai, zoológiai és botanikai értékeit. A növények mellett sok állatfaj is él itt: a réten gyakori a sakktáblalepke, az imádkozó sáska, a fürge és a zöld gyík, a barlang oltalmában négy denevérfaj tölti napjait a sarlósfecske csapattal együtt, de a szemfüles éjszakai ragadozó, a macskabagoly is gyakori.


A beruházás keretében teljes körűen újították fel a barlangszínházat is, amely 760 ember befogadására alkalmas. A színpad alatt építettek egy 1100 négyzetméter alapterületű kiszolgáló helyiséget, ahol a fellépők tudnak majd átöltözni. A forgószínpad előtt létesítettek egy zenekari árkot, ahol egyszerre hatvan zenész tud játszani. A barlangszínházat 1970-ben alakították ki, azóta csak egyszer, 1985-ben újították fel. A munkálatok részeként fogadóépületet is építettek és parkolókat adtak át. A különleges teátrumban idén nyáron 15 előadást terveznek bemutatni, jövőre már harmincat. A következő három hónapban koncertek, operák, operettek, musicalek és táncjátékok szerepelnek a kínálatban.

 

 

 

A kőfejtő és barlangszínház a számok tükrében

A Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház munkálatai 2013 augusztusában kezdődtek. Az Európai Unió 1,3 milliárd forinttal, a kormány 402 millió forinttal támogatta, a soproni önkormányzat pedig 317 millió forint önrésszel járult hozzá az építkezéshez. A barlangszínházat 2011 augusztusában, a kőfejtőt 2011 novemberében zárták be, mert életveszélyessé váltak.

 
 
 
 


Kapcsolódó cikkek:
Letették az alapkövet

 

Cikkajánló