Alföldi szakember nyerte el az Év Erdésze címet

Több mint 700 erdész gyűlt össze Sopronban.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
Greguss László Géza
2014. június 16.

Több mint 700 erdész gyűlt össze Sopronban.

2014. június 13-án és 14-én rendezték meg Sopronban, az Országos Erdészeti Egyesület 145. Vándorgyűlését. Az ország egyik legrégibb szakmai civil szervezetének számító egyesület éves rendezvénye a hazai erdőgazdálkodás legnagyobb seregszemléje, részt vesznek rajta az állami és magán szektorban valamint az erdészeti hatóságoknál és a természetvédelemben dolgozó aktív és nyugdíjas szakemberek.

 

Az idei rendezvény házigazdája az ország második legnagyobb parkerdejét kezelő Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. Az erdészek a pénteki nap folyamán terepi szakmai programokon vesznek részt. Tanulmányozzák a Sopron környéki fenyvesek szúkárosítás utáni átalakításának eredményeit, megismerkednek az évente egymillió látogatót fogadó parkerdők turisztikai fejlesztéseivel, berendezéseivel. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi programot kínál, míg egy másik csoport a Páneurópai Piknik Emlékpark megtekintése után a Fertő-tó gazdag élővilágába nyer betekintést. Az erdészeti felsőoktatás fellegvárának számító Nyugat-magyarországi Egyetemen megemlékeznek az erdőmérnök képzés alapítóiról. A szakmai programok egyikét a szomszédos Ausztriában rendezik, ahol a magán erdőgazdálkodás helybéli lehetőségeit és hagyományait ismerhetik meg a szakemberek.

 


Az idei évben rekord létszámú résztvevőt fogadó rendezvény szombaton ünnepi programmal folytatódott, melyen magas ágazati kitüntetéseket adtak át, többek között a Bedő Albert-, Kaán Károly- és Decrett József-díjakat.


A szombati ünnepségen zajlott a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával megszervezett Év Erdésze Verseny döntőjének ünnepélyes díjátadása is. A 2014. évi verseny első helyezettje és így az Év Erdésze cím birtokosa szoros versenyben egy alföldi szakember, Komáromi Ferenc, a hajdúböszörményi Hajdúerdő Kft. erdésze lett. Második helyen Gór Lajos, az Északerdő Zrt. kerületvezető erdésze végzett, míg harmadik a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt, erdésztechnikusa, Gergácz Péter lett.

 

 

Az ország legjobb erdésztechnikusát kereső verseny döntője a Vándorgyűlést megelőzően zajlott Sopronban, ahol az egyes régiókban legjobbnak bizonyult 22 versenyző mérte össze a tudását. A versenyt a középfokú végzettségű erdész szakemberek tudásának elmélyítése, és a megfelelően magas szintű képzés ösztönzése céljával 7. alkalommal rendezte meg az Országos Erdészeti Egyesület.


Az Egyesület tevékenységéről, a Vándorgyűlésről és az Év Erdésze Versenyről további információk:
www.oee.hu, www.vandorgyules.hu

Kapcsolódó cikkeink a hazai erdészek munkájáról

Cikkajánló