Alpesi belépő - Három nap Alsó-Ausztriában

Világörökség, mesés panorámák és túraútvonalak, hívogató hütték - a Bécsi-Alpok felejthetetlen élményeket tartogat.

Szerző:
Nagy Loránd István
Fotó:
Garancsi Kata
Nagy Loránd István
2017. július 3.

Világörökség, mesés panorámák és túraútvonalak, hívogató hütték - a Bécsi-Alpok felejthetetlen élményeket tartogat.

Hegyek gyomrán át
Kalandunk szokás szerint a fővárosban vette kezdetét, ahonnan alig több mint három óra alatt jutottunk el a vén kontinens legelső - 1848 és 1854 között épült - hegyi vasútjának semmeringi állomására.

 

Semmering vasútállomása

 

A csodálatos természeti környezetben kanyargó, Carl Ritter von Ghega tervezői munkáját dicsérő Semmering-vasút (Semmeringbahn) nem mindennapi alkotás: 41 km hosszú pályája 14 alagúton (a leghosszabb 1431 m-es), 16 viadukton, több mint 100 kőhídon és 11 acélszerkezetű hídon halad át. A Gloggnitz városát Mürzzuschlaggal összekötő vasút 1998 óta az UNESCO-világörökség része. Semmering pályaudvarán vágtunk neki a Semmeringer Zauberblicke Weg névre hallgató túrának, amelynek fénypontja az a kilátóhely (20-Schilling-Blick) volt, ahonnan a hajdani 20 schillinges papírpénzen is látható káprázatos panoráma tárult elénk.

 

 Világörökség fakeretben

 

 Viaduktok és alagutak - a tájépítészet esszenciája

 

Panoráma a "Wiener Alpen Viewer" névre keresztelt szerkezeten átnézve

 

Egy olyan világ részeivé lettünk, amelyben az emberi alkotások tökéletes egységet alkotnak a természet formáival. Ezt a harmóniát még sokszor „tetten értük” utunk során. Az estét már a Raxalpenhof Hotelben, Reichenau an der Rax egyik legkiválóbb, hangsúlyozottan túrázóbarát szálláshelyén töltöttük.

 

Ahol szívesen látják a túrázókat

 

Puritán mindentudó
A reggelizőasztalnál újból átnézegettük a második napra tervezett kiruccanásunk útvonalát a térképen, aztán már robogtunk is Reichenau an der Rax központja felé, hogy mihamarább megkezdhessük a Schwarza folyó csodaszép völgyét hosszasan kísérő (részben az 1. Wiener Wasserleistungsweg nyomvonalán haladó) túránkat, amelynek köztes célpontja a vízvezeték- múzeumáról híres Kaiserbrunntól közvetlenül is megközelíthető Naturfreundenhaus Knofeleben volt.

 

 Itt már a szelíd arcát mutatja a Schwarzra

 

 Hosszú út vezet az önfenntartó turistaházhoz

 

Néhol a terep is kalandosabbá válik - érdemes odafigyelni

 

A Schneeberg délkeleti előterében (1250 méteres tengerszint feletti magasságban) fekvő, szálláshelyként és vendéglátóipari egységként egyaránt funkcionáló épület áramellátásáról napkollektorok gondoskodnak, vízszükségletét pedig a hulló csapadékból fedezik.

 

Naturfreundenhaus Knofeleben

 

Nyílászáróit úgy tervezték, hogy a nap folyamán mindig világos legyen a belső terekben, amelyek padlóit, falait és mennyezeteit minimalista faburkolat fedi.

 

Az emeleti hálóhelyiségek belső tere letisztult, mégis nagyon attraktív

 

Helyi specialitásokra épülő ebédünket odakint költöttük el, és közben azon gondolkoztunk: milyen jó, hogy itt minden ételt fatüzelésű berendezéseken készítenek.

 

A vasserpenyő és a négyféle helyi sajt találkozása istenien sült el

 

Kiindulási pontunkra egy másik, nem kevésbé látványos útvonalon tértünk vissza, majd a szállodai vacsorát követően már csak a lazulás volt hátra.

 

Odafent, szabadon
Hegyi környezetben gyorsan képes változni az időjárás: percek alatt kialakulhatnak kisebb-nagyobb viharok. Ha orkánerejű szélből nem is, de esőből kaptunk rendesen a harmadik napunkon, így újra kellett tervezni a programot. A kabinos Rax-felvonóval (Rax-Seilbahn) kevesebb mint tíz perc alatt jutottunk fel az 1546 m magasságban fekvő hegyállomásra.

 

A Raxra vezető legrövidebb út

 

A felhők kegyesek voltak hozzánk: pár másodpercre széthúzódtak, hogy befogadhassuk az elénk táruló képet. Aztán megint elsötétült az ég. Az 1893-ban épült Ottohausig (1644 m) jutottunk el, ahol egy bögre kávé mellett elhatároztuk: legközelebb a többi menedékházat (Neue Seehütte, Habsburghaus, Karl Ludwig Haus, Waxriegelhaus) is felkeressük, és a Rax-Alpok legmagasabb csúcsa, a 2007 méteres Heukuppe sem fog kimaradni. Mert érdemes visszamenni oda, ahol fenséges hegyek és panorámák, finom ételek és nem utolsósorban európai szintű vendégszeretet várja az embert.

 

 Hegyállomás 1546 méteren

 

Az Ottohaus több mint 120 éve nyitotta meg kapuit

 

 Felhőbe burkolódzó perspektívák - ami látszik, az is magával ragadó

 

Wiener Alpenbogen, a Bécsi-Alpok legjava

Alsó-Ausztria megannyi csodával és életre szóló kalanddal kecsegtet, amelyek között kiemelt helyet foglal el a Wiener Alpenbogen névre hallgató, közel 300 kilométer hosszú, 19 szakaszra felosztott gyalogtúra-útvonal, amelynek etapjai külön-külön is teljesíthetők. Az egyes szakaszok között mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet, hiszen a repertoárban rövid, kényelmes séták, gasztronómiára és építészeti értékekre fókuszáló útvonalak, illetve kemény, valóban magashegységi élményeket kínáló túrák is helyet kaptak. A Wiener Alpenbogen Katzelsdorf kastélyától indul, majd a Bucklige Welt lankái között haladva - Bad Schönau híres fürdőhelyét érintve - a Wechsel alpesi legelőkkel tarkított világa felé kanyarog tovább. Innen előbb az UNESCO-világörökséggé nyilvánított hegyi vasút, a Semmeringbahn „otthona”, majd a pazar csúcsokkal büszkélkedő Rax-Alpok és a Schneeberg, utána pedig a Gutensteini-Alpok felé veszi az irányt. Az utolsó szakasz a Piesting folyó völgyétől Bad Fischau-Brunnig vezet, ahol a termálfürdőben idézhetjük fel vagy tervezhetjük meg újabb alsó-ausztriai kalandjainkat.

(X)

Cikkajánló