Promóció

Alpesi belépő - Három nap Alsó-Ausztriában

Világörökség, mesés panorámák és túraútvonalak, hívogató hütték - a Bécsi-Alpok felejthetetlen élményeket tartogat.

Szerző:
Nagy Loránd István
Fotó:
Garancsi Kata
Nagy Loránd István
2017. július 3.

Világörökség, mesés panorámák és túraútvonalak, hívogató hütték - a Bécsi-Alpok felejthetetlen élményeket tartogat.

Hegyek gyomrán át
Kalandunk szokás szerint a fővárosban vette kezdetét, ahonnan alig több mint három óra alatt jutottunk el a vén kontinens legelső - 1848 és 1854 között épült - hegyi vasútjának semmeringi állomására.

 

gk_ausztria_valogatas-1.jpg

Semmering vasútállomása

 

A csodálatos természeti környezetben kanyargó, Carl Ritter von Ghega tervezői munkáját dicsérő Semmering-vasút (Semmeringbahn) nem mindennapi alkotás: 41 km hosszú pályája 14 alagúton (a leghosszabb 1431 m-es), 16 viadukton, több mint 100 kőhídon és 11 acélszerkezetű hídon halad át. A Gloggnitz városát Mürzzuschlaggal összekötő vasút 1998 óta az UNESCO-világörökség része. Semmering pályaudvarán vágtunk neki a Semmeringer Zauberblicke Weg névre hallgató túrának, amelynek fénypontja az a kilátóhely (20-Schilling-Blick) volt, ahonnan a hajdani 20 schillinges papírpénzen is látható káprázatos panoráma tárult elénk.

 

gk_ausztria_valogatas-6.jpg

 Világörökség fakeretben

 

gk_ausztria_valogatas-7.jpg

 Viaduktok és alagutak - a tájépítészet esszenciája

 

gk_ausztria_valogatas-10.jpg

Panoráma a "Wiener Alpen Viewer" névre keresztelt szerkezeten átnézve

 

Egy olyan világ részeivé lettünk, amelyben az emberi alkotások tökéletes egységet alkotnak a természet formáival. Ezt a harmóniát még sokszor „tetten értük” utunk során. Az estét már a Raxalpenhof Hotelben, Reichenau an der Rax egyik legkiválóbb, hangsúlyozottan túrázóbarát szálláshelyén töltöttük.

 

gk_ausztria_valogatas-88.jpg

Ahol szívesen látják a túrázókat

 

Puritán mindentudó
A reggelizőasztalnál újból átnézegettük a második napra tervezett kiruccanásunk útvonalát a térképen, aztán már robogtunk is Reichenau an der Rax központja felé, hogy mihamarább megkezdhessük a Schwarza folyó csodaszép völgyét hosszasan kísérő (részben az 1. Wiener Wasserleistungsweg nyomvonalán haladó) túránkat, amelynek köztes célpontja a vízvezeték- múzeumáról híres Kaiserbrunntól közvetlenül is megközelíthető Naturfreundenhaus Knofeleben volt.

 

gk_ausztria_valogatas-32.jpg

 Itt már a szelíd arcát mutatja a Schwarzra

 

gk_ausztria_valogatas-43.jpg

 Hosszú út vezet az önfenntartó turistaházhoz

 

gk_ausztria_valogatas-47.jpg

Néhol a terep is kalandosabbá válik - érdemes odafigyelni

 

A Schneeberg délkeleti előterében (1250 méteres tengerszint feletti magasságban) fekvő, szálláshelyként és vendéglátóipari egységként egyaránt funkcionáló épület áramellátásáról napkollektorok gondoskodnak, vízszükségletét pedig a hulló csapadékból fedezik.

 

gk_ausztria_valogatas-57.jpg

Naturfreundenhaus Knofeleben

 

Nyílászáróit úgy tervezték, hogy a nap folyamán mindig világos legyen a belső terekben, amelyek padlóit, falait és mennyezeteit minimalista faburkolat fedi.

 

gk_ausztria_valogatas-65.jpg

Az emeleti hálóhelyiségek belső tere letisztult, mégis nagyon attraktív

 

Helyi specialitásokra épülő ebédünket odakint költöttük el, és közben azon gondolkoztunk: milyen jó, hogy itt minden ételt fatüzelésű berendezéseken készítenek.

 

gk_ausztria_valogatas-60.jpg

A vasserpenyő és a négyféle helyi sajt találkozása istenien sült el

 

Kiindulási pontunkra egy másik, nem kevésbé látványos útvonalon tértünk vissza, majd a szállodai vacsorát követően már csak a lazulás volt hátra.

 

Odafent, szabadon
Hegyi környezetben gyorsan képes változni az időjárás: percek alatt kialakulhatnak kisebb-nagyobb viharok. Ha orkánerejű szélből nem is, de esőből kaptunk rendesen a harmadik napunkon, így újra kellett tervezni a programot. A kabinos Rax-felvonóval (Rax-Seilbahn) kevesebb mint tíz perc alatt jutottunk fel az 1546 m magasságban fekvő hegyállomásra.

 

gk_ausztria_valogatas-95.jpg

A Raxra vezető legrövidebb út

 

A felhők kegyesek voltak hozzánk: pár másodpercre széthúzódtak, hogy befogadhassuk az elénk táruló képet. Aztán megint elsötétült az ég. Az 1893-ban épült Ottohausig (1644 m) jutottunk el, ahol egy bögre kávé mellett elhatároztuk: legközelebb a többi menedékházat (Neue Seehütte, Habsburghaus, Karl Ludwig Haus, Waxriegelhaus) is felkeressük, és a Rax-Alpok legmagasabb csúcsa, a 2007 méteres Heukuppe sem fog kimaradni. Mert érdemes visszamenni oda, ahol fenséges hegyek és panorámák, finom ételek és nem utolsósorban európai szintű vendégszeretet várja az embert.

 

gk_ausztria_valogatas-101.jpg

 Hegyállomás 1546 méteren

 

gk_ausztria_valogatas-103.jpg

Az Ottohaus több mint 120 éve nyitotta meg kapuit

 

gk_ausztria_valogatas-108.jpg

 Felhőbe burkolódzó perspektívák - ami látszik, az is magával ragadó

 

Wiener Alpenbogen, a Bécsi-Alpok legjava

Alsó-Ausztria megannyi csodával és életre szóló kalanddal kecsegtet, amelyek között kiemelt helyet foglal el a Wiener Alpenbogen névre hallgató, közel 300 kilométer hosszú, 19 szakaszra felosztott gyalogtúra-útvonal, amelynek etapjai külön-külön is teljesíthetők. Az egyes szakaszok között mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet, hiszen a repertoárban rövid, kényelmes séták, gasztronómiára és építészeti értékekre fókuszáló útvonalak, illetve kemény, valóban magashegységi élményeket kínáló túrák is helyet kaptak. A Wiener Alpenbogen Katzelsdorf kastélyától indul, majd a Bucklige Welt lankái között haladva - Bad Schönau híres fürdőhelyét érintve - a Wechsel alpesi legelőkkel tarkított világa felé kanyarog tovább. Innen előbb az UNESCO-világörökséggé nyilvánított hegyi vasút, a Semmeringbahn „otthona”, majd a pazar csúcsokkal büszkélkedő Rax-Alpok és a Schneeberg, utána pedig a Gutensteini-Alpok felé veszi az irányt. Az utolsó szakasz a Piesting folyó völgyétől Bad Fischau-Brunnig vezet, ahol a termálfürdőben idézhetjük fel vagy tervezhetjük meg újabb alsó-ausztriai kalandjainkat.

(X)

Cikkajánló