Áprilisban indulnak a Pilis szezonális buszjáratai

Dömörkapu kényelmes megközelíthetősége mellett a nyári hónapokban Budapestről egyenesen a visegrádi Fellegvár kapujához is buszozhatunk.

Szerző:
Volánbusz/Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2017. március 29.

Dömörkapu kényelmes megközelíthetősége mellett a nyári hónapokban Budapestről egyenesen a visegrádi Fellegvár kapujához is buszozhatunk.

Az autó nyújtotta szabadság nagyon csábító lehet - egészen addig, amíg nem kell visszaindulni a parkolóhelyhez. A Volánbusz nyári mentrendjével viszont valóban szabadon kóborolhatunk Budapest és a Dunakanyar körül, akár egy kis csúcsborral, és bármikor újratervezhető végcéllal: ebben remek segítséget nyújtanak a Pilist és a Visegrádi-hegységet feltáró új járatok.

 

 

A természetjárók, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park példaértékű együttműködése nyomán 2014 óta lassan már hagyományosan újra jár a „sárga busz”, április 1-től Dömörkapuhoz, 29-től a visegrádi Fellegvárhoz is.

 

Dömörkapuhoz a szentendrei HÉV végállomásról, minden munkaszüneti napon 9.10-kor indul felfelé, majd 17.25-kor vissza, húsz perces menetidővel. Ez a járat csak akkor indul, ha legkésőbb az indulás előtt tíz perccel elővételben jegyet váltanak rá (Szentendrén a nagy buszpályaudvarokhoz hasonlóan csak pénztárakban vásárolható menetjegy).

 

Túratippek

Kóstoló a Pilisből (6 km):
Dömörkapu - Z∆ - Lajosforrás - P - P+ - Holdvilág-árok - P+ - Kiskovácsi (Pilisszentkereszt-Pomáz buszjárat megállója)

 

A Visegrádi-hegység panorámái (10 km):
Pilisszentlászló - Z - Spartacus ösvény - Z - Jenő-kunyhó - Z - Z+ - Apátkúti-völgy - P - Visegrád, Mátyás király út (Kisvillám-Visegrád busz megállója)


Dobogókői felfutó (13 km)

Dömörkapu - Z+ - Bükkös-patak - K - Sikáros - K - Szilágyi Bernát-forrás - K - Bükkipuszta

- K - Öreg-Vágás-hegy - K - Dobogókő (busz Pomázra)

 

 

  

Április végétől ismét nem csak turistabuszok járnak fel a Fellegvár tövébe

 

Ennél könnyebb lesz az eljutás április utolsó hétvégéjétől Visegrád tetejére: a fellegvárat és nagy-Villámot érintő, majd a Kis-Villám alatt végállomásozó 883-as busz a budapesti Újpest-városkapu buszállomásról indul 08:15-kor, 10:15-kor és 16:15-kor. Ezt kiegészíti egy délelőtti betétjárat a visegrádi révtől, és egy délutáni Szentendréről: ezeknek a buszoknak járműgazdálkodási okokból nincs idejük végigjárni a teljes útvonalat, de a Dunakanyar környékén utatók számára így is nagy szolgálatot tesznek. Az utolsó busz kora este, 18 órakor indul vissza Budapest felé.


A dobogókői buszok változatlanul a HÉV szomszédos, pomázi állomása mellől indulnak, a hét minden napján.

 

  

Szentendre és a Pilis térségének tömegközlekedési hálózata 

 

Vonat helyett hétvégenkét busszal Esztergomba is

Április első felében folytatódik a Pilis déli tövében végighaladó Budapest-Esztergom vasútvonal lassan szappanoperába illő, hosszú felújítása, hétvégi vágányzárakkal. Ezúttal Budapest és Piliscsaba között szállítják vonatpótló buszok az utasokat, az április 1-jei, 22-ei, és 29-ei hétvégéken péntek késő estétől hétfő hajnalig. Az aktuális munkák már nem a pálya, hanem a villamos felsővezeték-építéséhez kapcsolódnak. A munkák novemberi zárása után forgalomba állhatnak azok a korszerű, nagy gyorsítóképességű villamos motorvonatok, amik néhány perccel rövidebb menetidejükkel végre elég kevés ideig foglalják majd az egyvágányú pálya szűk keresztmetszeteit ahhoz, hogy menetvonalak szabaduljanak fel a régóta várt gyorsvonatok számára. A vonatpótló buszokon kerékpárok nem szállíthatók.

 

 

 

Cikkajánló