Aszfaltkoptató bringatúra a Balaton-felvidéken

Hazánkban az aszfaltburkolatú utak minősége rengeteg kívánnivalót hagy maga után. A Balaton-felvidéken azonban több utat is kiváló minőségű aszfalttal láttak el, s többek között ez adta az apropóját annak, hogy e vidékre tervezzük következő utunkat. Persze látnivalókban is bővelkedik a túra, amely 40 km hosszú, illetve „némi” szintkülönbséget is tartalmaz.

Szerző:
Szalay Árpád
Fotó:
Szalay Árpád
2015. augusztus 11.

Hazánkban az aszfaltburkolatú utak minősége rengeteg kívánnivalót hagy maga után. A Balaton-felvidéken azonban több utat is kiváló minőségű aszfalttal láttak el, s többek között ez adta az apropóját annak, hogy e vidékre tervezzük következő utunkat. Persze látnivalókban is bővelkedik a túra, amely 40 km hosszú, illetve „némi” szintkülönbséget is tartalmaz.

Balatonfüreden nem könnyű nyáron parkolóhelyet találni. Ingyeneset pedig még nehezebb. Ezért mi, a Bringapontként is üzemelő MOL-benzinkutat választottuk. Itt 5-6 autó parkolása kényelmesen megoldott, ráadásul nemcsak az alapvető szervizelési feladatokat tudjuk elvégezni, de akár defektjavító készletet és bringás apróságokat is vehetünk, ha esetleg otthon maradtak volna.

Kerékpárosbarát vidék

A Balaton térsége remekül el van látva főúttól elválasztott kerékpárutakkal, bár azok vonalvezetése nem mindig logikus. De legalább vannak. A parkolóból rögtön bringaúton indulhatunk a Tihanyi-félsziget felé. Az út elején nem árt figyelni, és a tempót is mérsékelni, mert - érthetetlen módon - nagyon szűk S kanyarokkal tűzdelték meg. Többször előfordult, hogy az út közepén találkoztunk össze más kerékpárosokkal, vagy éppen egymás mellett tekertek ketten. Nem sokkal Balatonfüred után lehetőségünk lenne egy kis kitérőre a Tihanyi-félszigetre, de javaslom, hogy inkább visszafelé engedjünk a csábításnak, mert elég nagy szintkülönbséget kell megtenni, hazafelé pedig könnyebben el tudjuk majd dönteni (főleg akkor, ha nagyobb csoporttal vagyunk), hogy van-e még elegendő energiánk egy újabb hegy megmászására.

Kis települések - nagy élmények

 

Vászoly, Árpád-kori templom


Egészen Örvényes központjáig követjük a parttól messze haladó, de a Balatonra kilátással bíró kerékpárutat, majd megkezdjük az első komoly mászásunkat Vászoly irányába. 5 km-en 160 m szintet tekerünk felfelé, ami igénybe vehet mindössze 15 percet, illetve akár egy órát is, erőnléttől függően. Az alig 250 lakosú Vászolyra beérve érdemes megállnunk a látványos vízi színpad vagy épp az Árpád-kori templom romjai miatt. A tóra épített színpad körül rengeteg pad és fedett esőbeálló is található, így ha ránk köszönt egy nyári zápor, akkor sincsen probléma. Itt érdemes feltöltődni és kipihenni magunkat, mert a nap legkeményebb emelkedője következik Dörgicse felé. Két kilométeren keresztül 10%-os meredekséget kell leküzdeni, ellenben jó hír, hogy innentől vadonatúj, tükörsima aszfalton tehetjük ezt meg!       

Miután túl vagyunk az izzasztó mászáson, komoly lejtmenettel érkezünk meg a településre. Nem árt figyelni, illetve a tempót mérsékelni a kanyarokban, mert az út széléről nagyon sok murva kerül az útra.

Dörgicse történelme igen gazdag, és ma is számtalan nevezetességet találhatunk itt. Mi a 13. században épített romtemplomot látogattuk meg, amelynek olyan kiváló az akusztikája, hogy koncerteket is tartanak a megmaradt falak között. A mezőn padok szolgálják a megfáradt kerékpárosok pihenését.

A nehezén túl

 

Balatonakaliig fantasztikus száguldás veszi kezdetét, csodálatos panorámával a Balatonra


Utunk legfárasztóbb részén már túl vagyunk, és egészen Balatonakaliig fantasztikus száguldás veszi kezdetét, csodálatos panorámával a Balatonra. Szerencsére a motorosok eleddig nem fedezték fel ezt az útszakaszt, így még a nyári strandszezonban is nagyon gyér a forgalom. A községbe beérve rácsatlakozunk a kerékpárútra, és balra fordulva Balatonfüred felé vesszük az irányt. 12 km múlva megpillantjuk a tihanyi apátságot a hegy tetején. Ha még van energiánk, akkor tekerjünk fel a gyönyörű óvárosba, amely a régészek szerint már az ókor óta lakott település volt.

Mit érdemes „odafönt” megnézni? Az egykori vár területén áll az apátság, amely a legfőbb turistalátványosság. Nekünk a panoráma sokkal jobban tetszett, mert a fél Balatont belátni innen, tiszta időben pedig a túlpartot is megvizsgálhatjuk. A templom melletti kriptát is meg lehet tekinteni, de a bringákat nem árt jól lelakatolni, mert ugyan rengeteg itt a turista, nyugodtak mégsem lehetünk. A sétálóutcában kiváló éttermek találhatók, de a népművészetre nyitottak több örömöt fognak lelni a tájházakban és a festett kerámiakancsók között. Ne felejtkezzünk el a Balaton-felvidéken termesztett levendula felhasználásával készített sütik, szappanok vagy éppen szekrényillatosítók beszerzéséről sem, noha ennek valószínűleg a hölgy útitársak örülnek majd a legjobban.

 


Kilátás Balatonfüredre

 

Tihanytól már nincsen sok hátra Balatonfüredig, a lejtő végén csak jobbra kell fordulni, és a már ismerős úton visszatérni a kiindulási pontunkra. Titkos tippként a megfáradt bringásoknak a vasútállomáson található Peron pizzériát tudnánk ajánlani, amely áraiban szerencsére nem a Tagore-sétány vendéglátóhelyeit idézi, ellenben a belső berendezés hangulatos vasúti kocsikéra emlékeztet, így gyerekekkel is jó élmény lehet az elégetett kalóriák itt történő pótlása.

 

Túrainfók

Útvonal: Balatonfüred-Balatonudvari-Vászoly-Dörgicse-Balatonakali-Tihany-Balatonfüred
Táv: kb. 40-50 km, a tihanyi kitérőtől függően
Szintemelkedés: kb. 450 m, a kitérőktől függően
Nehézsége: közepes (gyermekszállítással nehéz)
Terep: 100% aszfaltburkolatú utakon
Ajánlott évszak: bármikor, de nyáron nagyobb forgalom várható
Térkép: Balaton (Cartographia)
Megközelítés

Balatonfüredet vonattal és autóval egyaránt könnyen meg lehet közelíteni, bár ez utóbbi a nyári csúcsforgalomban órákat is igénybe vehet az M7-esen. Alternatívaként jó választás Veszprém irányából érkezni, mert így 1km-rel a település előtt csatlakozunk rá a parti útra.

 
 

 

 

Figyeljünk egymásra

A Balaton körüli kerékpárutat rengeteg kerékpáros használja, főleg a nyári időszakban. A tétován nézelődőktől a gyors, elektromos kerékpárokkal közlekedő külföldi turistákon át a komplett iskolai osztályokig „bármivel” szembetalálkozhatunk. Éppen ezért a nem belátható részeken, kanyarokban mérsékeljük a sebességünket 20 km/h alá! Ha utolértünk valakit, akkor hangosan jelezzük, hogy „jövök balról”, így számíthat arra, hogy ki fogjuk kerülni. Az út nyomvonala néhol kerülőket is tartalmaz, mégse rövidítsünk a főúton, mert főszezonban óriási a forgalom, ami veszélyessé teszi a közlekedést!

 

 

A cikk megjelent a Turista Magazin 2014. júliusi számában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Új kerékpárúton tekerhetsz a Balaton-felvidéken

Kincs, ami van - Nyugat-Balaton

Kerékpárúton Egertől a Bükkig
Tekerés a Fertő tó környékén
 

Cikkajánló