Átadták a megújult nagyvázsonyi Kinizsi-várat

A nagyközönség március 17-től látogathatja az újjávarázsolt erősséget. Többek között megújult a lakótorony, új rendezvény- és kiállítótér várja a látogatókat.

Szerző:
MTI / Turista Magazin
Fotó:
MTI / Vasvári Tamás
Forrás:
mti.hu
2023. március 16.

A nagyközönség március 17-től látogathatja az újjávarázsolt erősséget. Többek között megújult a lakótorony, új rendezvény- és kiállítótér várja a látogatókat.

Három éven át tartó felújítási munkálatokat követően újra megnyitott a nagyvázsonyi Kinizsi-vár. A régészeti, művészettörténeti kutatások még 2018-ban indultak, a szakaszosan zajló felújítási munkálatok most zárultak el. A nagyközönség péntektől (március 17-től) látogathatja az 1,6 milliárd forintból megújult várat, ahol új rendezvény- és kiállítótér, valamint az újjáépült lakótorony várja a látogatókat.

A lakótoronyban Magyar Benigna, Kinizsi Pál feleségének lakosztályát is korhűen berendezték, aki mintegy 25 évig élt a várban. Látható itt egyebek mellett egy sakk-készlet, melyet három megtalált sakkfigura alapján rekonstruáltak. Áprilistól múzeumi shop és kávézó is várja majd az ideérkezőket.

A Nemzeti Kastély és Nemzeti Várprogram keretein belül országosan összesen 17 kastély és 12 vár újul meg. Veszprém vármegye ikonikus műemlék épülete, a Kinizsi-vár többek közt a helyi önkormányzatnak és a Kinizsi-körnek köszönhetően kerülhetett be a Nemzeti Várprogramba.

A Kinizsi-várról dióhéjban

A vár elődjét, ami csak udvarház méretű volt, a 14-15. század fordulóján építette a Vezsenyi család. Ennek a helyén Vezsenyi László 1463-64 körül egy másik épületet emeltetett, Vázsonykő várát, ami ma a belső várral azonos. Kinizsi Pál volt az erősség leghíresebb birtoklója, ma az ő nevét viseli a vár. 1473-ban a királytól kapta az épületet, ezt bővítette és építette át. Az ötszintes lakótorony és a nyugati szárny második emelete ekkor lett kész.

A vár később volt Bocskai István, Bethlen Gábor, majd Thököly Imre kezén is, és végvári szerepet is betöltött. Hadi jelentőségét a Rákóczi-szabadságharc után veszítette el. A Zichy család birtokolta ekkorra, akik börtönként, illetve gazdasági célokra használták.

Először 1954-ben fogtak hozzá a rekonstrukciójához, a vár utolsó lakója ekkor költözött ki a lakótoronyból. 1955 és 1960 között régészeti munkák folytak itt. Most a Nemzeti Kastély- és Várprogramnak köszönhetően újult meg az épület.


Cikkajánló