Átadták a világ leghosszabb üvegpadlós hídját

Eddig Kína büszkélkedhetett a rekordernek számító turistalátványossággal, de mostantól Vietnámban találjuk a világ leghosszabb üvegpadlós függőhídját. Ha minden jól megy, hazánk lesz a következő rekorder.

Szerző:
Turista Magazin
2022. május 3.

Eddig Kína büszkélkedhetett a rekordernek számító turistalátványossággal, de mostantól Vietnámban találjuk a világ leghosszabb üvegpadlós függőhídját. Ha minden jól megy, hazánk lesz a következő rekorder.

A nem akármilyen látványt és egyben szédítő élményt is tartogató üvegpadlós híd a vietnámi fővárostól, Hanoitól 200 kilométerre található.

A két hegycsúcsot összekötő, szédítő sziklafalak között húzódó létesítmény 150 méteres mélység felett ível át, mintegy 632 méter hosszan.

Az eddigi csúcstartó – a kínai Zhangjiajie Glass Footpath – 526 méteres hosszával 2016 óta szerepelt a Guinness Rekordok Könyvében. Az újonnan átadott vietnámi rekordert, amit Bach Long (Fehér Sárkány) függőhídnak neveztek el, még hivatalosan nem ismerték el a leghosszabbnak, de ez várhatóan hamarosan megtörténik.

A nagy magasságban kifeszített üvegpadlós hídon bizonyára nem csak a tériszonyosoknak remeg meg a lába, a kivitelezők azonban hangsúlyozzák, hogy a szerkezetet többszörösen túlbiztosították, a járófelületet háromrétegű, 4 cm vastag edzett üveglapokból készítették, hogy a látogatók teljesen kockázatmentesen élvezhessék a nem mindennapi, panorámás élményt. A híd egyidejűleg akár 450 embert is elbír.

Magyarország lesz a következő rekorder?
Ázsia messze élen jár az üveghidak építésében, ahol eddig már több ezer ilyen hosszabb-rövidebb turistalátványosságot adtak át. A világ más részein, így Európában is szép számmal akadnak üvegpadlós gyaloghidak, de ha minden jól megy, 2023-ra hazánk büszkélkedhet majd a leghosszabbal!

A Sátoraljaújhely határában 700 méter hosszúra tervezett (részben) üvegpadlós függőhíd a Szár-hegyet és a Vár-hegyet kötné össze, nem akármilyen élményt és kilátást nyújtva a magasságtól nem tartó turisták számára. Az egyedülálló vállalkozásról egy korábbi cikkünkből többet is megtudhatsz.

Cikkajánló