Áttörés: megmenekült a kiselefánt

Szombat délben végre szopott a kiselefánt.

2013. február 14.

Szombat délben végre szopott a kiselefánt.

A kiselefánt első napjai viszonylag nyugodtan teltek, de az állatkerti dolgozók még egyáltalán nem nyugodtak meg. A kicsi ugyanis szombatig nem szopott.

Ez önmagában nem probléma, mert más hasonló reggeli elefántellések tapasztalatai alapján általában beesteledik, mire a kiselefánt először anyatejhez jut. A gondozók inkább amiatt aggódtak, hogy az anya hiába nagyon gondos és gyengéd, a kicsi pedig hiába igen élénk, eddig még nem igazán lehetett megfigyelni, hogy különösen kereste volna az emlőket. Ezért is volt fontos, hogy most senki ne zavarja az elefántokat, hogy a kicsi figyelmét semmilyen inger, zaj vagy egyéb tényező ne terelje el az emlők keresésétől.
 
Február 14.
 
Tegnap hajnalban szenzációs esemény történt az Állatkertben: megszületett a régóta várt aprócska ormányos! 1961 óta nem történt ilyen csodálatos dolog Budapesten. Az esemény gond nélkül zajlott, az elefántborjú eleven és virgonc, de amíg el nem kezd szopni, némi aggodalom is vegyül a hatalmas örömbe.
 

 

Elefantborjú

 

Az Állatkert legutóbb 2011. áprilisában adott hírt arról, hogy Angele-t, a fiatal ázsiai elefánttehenet a nemzetközi vizsgálócsoport szaporodásbiológiai vizsgálata fogamzásra alkalmasnak találta. Angele és párja Assam, a fiatal elefántbika nem tétlenkedtek azóta, 2012 nyarán a vemhességi vizsgálat pozitív lett, és ma hajnalban szenzációs esemény történt: megszületett az aprócska ormányos! A megfigyelt párzások és a 22 hónapos vemhességi idő alapján az eseményt májusra várták munkatársaink, azonban valószínűleg egy korábbi romantikus éjszakai légyott gyümölcsének örülhetünk most.

 

A picit és anyját aggodalommal vegyes izgalommal figyelik az Állatkert szakemberei. Senki sem zavarhatja őket, mivel az első néhány nap kritikus lehet, és 24 órán belül a kiselefántnak mindenképpen el kell kezdenie szopni! Ha ez nem történik meg, mesterséges táplálásra lesz szükség, amely sokkal kockázatosabb. Az anyatejben található anyagok nélkül jelentősen csökkenne az állat esélye az életben maradásra. Becslés szerint az újszülött elefántborjú 75 kilogramm súlyú és 85 cm magas. Az aprócska jószág gond nélkül lábra állt, szemlátomást jól érzi magát, fürgén sétálva ismerkedik a külvilággal az őt aggódó odaadással követő anyukája mellett.

 

Elefantborjú

 

Egyelőre türelmet kérnek a látogatóktól: az Elefántházat mindaddig zárva tartják, amíg a kismama és a kicsi számára elengedhetetlen a nyugodt környezet.

 

Assam, az apa 2000. október 7-én született a Chesteri Állatkertben, és 2004. augusztus 18. óta élt a belgiumi Ieperben, majd 2009 októberében került Budapestre. A most 12 éves nőstény, Angele 2010. szeptember 30-án érkezett a franciaországi La Palmyre-ból.

 

A két elefántszülő az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által összehangolt elefánt tenyészprogram keretében került Budapestre. A program első lépéseként 2008-ban elkészült az új Elefántcsarnok, amely a már korábban is meglévő Elefántházzal együtt egy nagyobb elefántcsapat elhelyezését is lehetővé tette.

 

Az állatok beszerzésére tenyészkihelyezés keretében került sor. A szállításuk előkészítése több hónapot vett igénybe. A hatalmas állatok szállítása annak idején óriási esemény volt Budapesten, mindketten rendőri felvezetéssel érkeztek, majd a Budapesti Tűzoltó Parancsnokság óriásdaruja segítségével kerültek a helyükre.

 

Az Állatkert története során eddig öt elefántborjú látott napvilágot, de ebből az első két ellés 1930-ban és 1932-ben nem volt sikeres. 1941-ben viszont már minden rendben alakult a kiselefánt felnövekedésével. A háború után először 1956 májusában született elefántborjú. Mivel az Állatkert abban az évben volt kilencven éves, a kicsi a Jubile nevet kapta. Öt évre rá, 1961. május 10-én született meg Quinba, Jubile húga. Az azóta eltelt több mint fél évszázad során azonban egyetlen ázsiai elefánt sem született Magyarországon mostanáig.

 

A világ mintegy százötven állatkertjében tartanak ázsiai elefántokat, összesen valamivel több, mint hatszáz egyedet. A szaporulat azonban - már csak a hosszú vemhességi idő miatt is - egyáltalán nem számít gyakorinak. Az elmúlt 12 hónapban például csak egyetlen állatkertben, a berlini Tierparkban volt elefánt szaporulat.

 

Forrás: Fővárosi Állatkert

Cikkajánló