Az Alföld páratlan romkertjében sokrétű élmény vár

Nem akármilyen látnivalót találunk Békés megye északi szegletében, ami nem csupán az izgalmas régmúlt egy darabkáját tárja fel előttünk, de az egykoron itt élt ember mindennapjaiba és a környék sokszínű élővilágába is bepillantást enged.

Szerző:
Turista Magazin / vesztomagor.hu
2021. június 21.

Nem akármilyen látnivalót találunk Békés megye északi szegletében, ami nem csupán az izgalmas régmúlt egy darabkáját tárja fel előttünk, de az egykoron itt élt ember mindennapjaiba és a környék sokszínű élővilágába is bepillantást enged.

A Kis-Sárrét délnyugati peremén, egy hamisítatlan alföldi kisváros, Vésztő határában, a Holt-Sebes-Körös kanyargásával körülzárt természetvédelmi területen két különös, 9–10 méter magas halom áll. Ezek a képződmények még a laikusokban is rögtön kérdést vetnek fel: vajon, hogy keletkeztek ezek a sík tájat megtörő dombocskák? A gyanú már jó ideje beigazolódott, ezeket a halmokat az ember alkotta közel hét- nyolcezer évvel ezelőtt, melyek nemzetközileg is ritka, több korszakot felölelő leleteket rejtettek. Mindezeket az 1960-as évek végén kezdődő és közel húsz éven át zajló régészeti ásatások hozták felszínre, melynek ritka leletanyagát a 19. század elején épített hatalmas Weinckheim borospincében állították ki. Azóta a Mágori-domb telephalma és 13 hektáros környezete Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely néven vált az Alföld egy páratlan nevezetességévé.

Az egyik földhalomba vágott szelvényben: újkőkori, rézkori és bronzkori házak, hulladékgödrök, vermek, szabadtéri tűzhelyek, valamint az újkőkori és rézkori temetőrészletek leletein keresztül nyerünk bepillantást az egymást követően megtelepedett népcsoportok mindennapi életébe és hiedelemvilágába.

A feltárás során a környék első ismert birtokosának, a Csolt nemzetség Árpád-kori monostorának maradványit is feltárták. A „romkert” elnevezés ezekre a részlegesen renovált falakra utalnak, melyek alatt a domb gyomrában találjuk az állandó kiállítást.

A Holt-Sebes-Körös bal partján fekvő, kettős védettséget élvező terület azonban nem csupán hagyományos tárlatával hívogatja a turistákat. Bejárva a szépen karbantartott emlékhelyet, más látnivalót és érdekességet is felfedezhetünk, melyek élményegyüttese akár egy félnapos programot is kitesz. A két dombban megbújó kiállítóteret érdemes tárlatvezetéssel megtekinteni, a Sárrét élővilágát bemutató tanösvényt pedig egyénileg fedezhetjük fel, de szakvezetésre is lehetőség van, amennyiben iskolai, múzeumpedagógiai foglalkozás keretében járjuk be a parkot.Tárlatvezetésre előre egyeztetett időpontfoglalással van lehetőség!

Bejárva a területet, a környék vízi és ártéri erdei élővilágát bemutató tanösvény mellett egy újkőkori lakóház, illetve egy igazi sárréti pákász tanya eredeti méretű rekonstrukcióját csodálhatjuk meg, az adott korra jellemző használati tárgyakkal együtt. Utóbbi épület a halászat és a gyűjtögetés ősi mesterségének állít méltó emléket. Vésztő-Mágor azonban nem csak a régmúlt és a Kis-Sárrét természeti értékeit tárják elénk. A kiállítás szerves részét képezi a Népi Írók Szoborparkja is, ahol a nehéz sorban élők életét bemutató írók, tudósok, közéleti személyiségek szoborportréit láthatjuk. A park körbesétálása során legelő magyar szürke marhákkal és juhokkal is találkozunk, amely állatok elmaradhatatlan szereplői ennek a sík, délibábos vidéknek, melynek jellegzetes és megkapó hangulatát legalább egyszer mindenkinek látnia kellene.

Mindezek mellett Vésző-Mágor sokszínűségét fokozza, hogy ez az egyedi helyszín egyaránt kikapcsolódást biztosít iskolás csoportoknak, családi vagy baráti összejöveteleknek. Az itt kialakított közösségi tér kézműves-foglalkozásoknak, a tűzrakók és a búbos kemence pedig a sütés-főzésre ad lehetőséget. Közvetlenül a parkoló mellett találjuk a büfét és a mosdókat.

Infók a látogatáshoz

A Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely a hét minden napján várja az érdeklődőket, de a nyitvatartási időről mindig érdemes előre tájékozódni, mert az év különböző időszakában eltérőek! Jelenleg a zárt kiállítótereket csak védettségi igazolvány felmutatásával és maszkban lehet látogatni, jelenleg a tárlatvezetés szünetel!

Nyitvatartás: május 1 és augusztus 31 között 9:00-tól 19:00-ig (a pénztárak 18:30 kor zárnak)

A normál belépőjegy ára 600 Ft/fő, de csoportos, családi, diák stb. kedvezményekre is lehetőség van. A tárlatvezetési díj: 1500 Ft / csoport- 25 főig/ alkalom.

Megközelítés: A történelmi emlékhely bejárata Szeghalomtól 10 km-re, Vésztőtől 4 km-re található a két várost összekötő országúton. A tömegközlekedéssel érkezőknek a Csolt monostor buszmegállónál kell leszállniuk. A kialakított parkoló buszok és személyautók részére egyaránt igénybe vehető.

Részleteket és egyéb infókat vesztomagor.hu oldalon olvashatsz!

Cikkajánló