AZ EGÉSZ VILÁGON EGYSZERRE LOBBAN FEL AZ ÖSSZETARTOZÁS TÜZE!

Idén a Magyar Cserkészszövetség is csatlakozik a Magyar Szolidaritás Tüze nemzetközi kezdeményezéshez, hogy augusztus 20-án Szent István napkor a világ magyar ajkú cserkészei a nemzeti összetartozás jeleként egyszerre gyújtsanak tüzet a föld különböző részein.

Szerző:
Magyar Cserkésszövettség
Fotó:
Magyar Cserkésszövettség
shuterstock.com
2014. augusztus 20.

Idén a Magyar Cserkészszövetség is csatlakozik a Magyar Szolidaritás Tüze nemzetközi kezdeményezéshez, hogy augusztus 20-án Szent István napkor a világ magyar ajkú cserkészei a nemzeti összetartozás jeleként egyszerre gyújtsanak tüzet a föld különböző részein.

A gyertyaláng, vagy a tábortűz mindenhol a helyi időszámítás szerint este 21.00 órakor lobban fel a keleti 180°-os hosszúsági vonaltól (nemzetközi dátumvonal) nyugatra, hogy útra keljen Új-Zéland, Ausztrália területein és Honoluluban aludjék ki. A világeseményhez idén a több mint tízezer taggal rendelkező Magyar Cserkészszövetség is csatlakozik.

 

 

A Láng emlékeztessen nemzeti összetartozásunkra

 

A cserkészetről

A cserkészet a világ és hazánk legnagyobb ifjúságnevelő mozgalma. Pedagógiai alapjait több mint 100 éve fektette le az alapító Robert Baden-Powell. Az általa kidolgozott cserkész-módszer, annak minden eleme a mai fiatalok számára aktuálisabb, mint valaha. A világon 216 országban közel 40 millió cserkész dolgozik egy közös célért: segíteni a gyermekeket és fiatalokat, hogy aktív és elkötelezett felnőttekké váljanak. A Magyar Cserkészszövetség 300 csapatában több mint 10 ezer cserkész tevékenykedik, együttműködve a határon túli magyar cserkészközösségekkel.

 

A cserkészet saját, nem formális nevelési módszerével - a cserkészmódszerrel - életmodellt nyújt, melynek középpontjában a kisközösségi nevelés, a cselekedve tanulás, illetve az ösztönző és vonzó programok állnak. A Magyar Cserkészszövetség tagja a Cserkészmozgalom Világszervezetének (World Organization of the Scout Movement), amely az ENSZ tanácsadó tagja.

A Cserkészszövetség az 1933-as gödöllői cserkész világtalálkozó ideje alatt rendezte meg először a Magyar Szolidaritás Napot. A cserkészek tábortüzeket gyújtottak egész Magyarország és a határon túli magyar területeken. A megbeszélt időben lobbantak fel a szolidaritás lángjai Gödöllőn, a Hargitán, a Tátrában, a Mecsekben, Szabadkán, a Bakonyban: mindenfelé, ahol magyar cserkészek voltak.

 

 

Tizenegy évvel ezelőtt, 2003 augusztusában a Külföldi Magyar Cserkészszövetség felújította ezt a kezdeményezést. Ennek nyomán a Kárpát-medencén túl Kazahsztántól Honoluluig, Narviktól Rio de Janeiróig, Ausztráliától Japánig, Kanadában és az Egyesült Államokban, a föld minden magyarok által lakott részén fellángoltak a tábortüzek, vagy gyertyák.

 

 

Idén Budapesten este kilenc órakor felröppennek a Szent István napi tűzijáték első rakétái, amikor a Magyar Szolidaritás Lángja már 11-12 órája lesz úton, és Honoluluig még ugyanannyi útja lesz hátra. Nincs olyan időzónája a Földnek, ahol ne élnének magyar ajkú cserkészek és más magyarok. Gyufavillanás Los Angelesben, Rióban, Caracasban, Sydneyben, Münchenben, Oslóban, tábortüzek a Hargitán vagy a Kőrös mezőn, gyertyák a budapesti lakásokban, Torontóban, Calgaryban, New Yorkban. A Láng emlékeztessen nemzeti összetartozásunkra.

 

 

 

 

További híreink a cserkészet világából

Cikkajánló