Az elpusztíthatatlan hárs

Az ötvöskónyi Chernel-kastélyparkban megjelenésében és történetében is különös fa áll.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
2022. március 26.

Az ötvöskónyi Chernel-kastélyparkban megjelenésében és történetében is különös fa áll.

Hazánk egyik legnagyobb nagylevelű hársát találjuk itt, amely viszontagságos múltja, kettényílt törzse ellenére is minden évben kizöldül. Túlélt villámcsapást, tüzet és óriási viharokat, nem csoda, ha szívóssága miatt több legenda is fűződik hozzá.

Egykoron hét hatalmas hársfa állott Ötvöskónyin, amelyek a hét vezér emlékét őrizték, mára azonban csak ez az egy maradt, amit 300–350 évesre becsülnek, magassága 18 méter, törzskerülete pedig 1057 cm. A helyiek úgy tartják, hogy a vén hárs már a honfoglalás idején növekedésnek indult, IV. Béla ennek a fának a tövében húzta meg magát, mikor a tatárok elől menekült, illetve Chernelné,

a kastély építtetőjének felesége a nyári forróságban kártyapartikat rendezett a fa hűs odvában, amiben akár 15 ember is elfér.

Szinte csodába illő, ahogy a megviselt fa minden tavasszal újra lombot hajt, ami a legszerényebb becslések szerint is legalább háromszáz éves. Vannak, akik szerint nem kizárható, hogy a fa eredete valóban a honfoglalás idejébe nyúl vissza, csupán az a hárs már elpusztult, a ma látható pedig annak gyökereiből sarjadt újra.

Márciusban van az erdők világnapja, ennek alkalmából a hónap folyamán mindennap bemutatunk nektek egy szép és érdekes fát Magyarország területéről. Holnap jön a következő! Az eddigieket itt találod.

Cikkajánló