Az eredetihez hasonlóvá alakítják a keszthelyi Festetics-kastély parkját

A 19. században készült tervekhez igazodva állítják helyre a keszthelyi Festetics-kastély közel nyolchektáros parkját - jelentette be a Helikon Kastélymúzeum igazgatója.

Szerző:
MTI.hu
Fotó:
Epitesz13
Gulyás Attila
78modell
2014. február 21.

A 19. században készült tervekhez igazodva állítják helyre a keszthelyi Festetics-kastély közel nyolchektáros parkját - jelentette be a Helikon Kastélymúzeum igazgatója.

Pálinkás Róbert kifejtette: a 243,5 millió forintos, százszázalékos finanszírozású munkálatokat az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának keretéből végzik el jövő januárig.
A kastély szintén most induló, mintegy kétmilliárd forintos rekonstrukciós programjával párhuzamosan zajló parkfelújítást az 1885-ben Henry Ernest Milner által készített, a viktoriánus kertépítészeti hagyományokra épülő tervhez igazítják.

Felidézte, hogy az 1945 után meglehetősen elhanyagolt kastélyparkot 1986-ban közúttal szelték ketté, és bár a megmaradt nyolchektáros területen kis mértékű rekonstrukciós munkálatokat végeztek, azok azonban nem illeszkedtek bele a környezetbe. Aszfaltozták a járdák egy részét és tujákat ültettek, amelyek korábban nem voltak a parkban.


Az 1885-ben a brit tervező által megálmodott parkot most az akkori - jó ideig elveszettnek gondolt, de a kastély könyvtárában megtalált - tervekhez hűen igyekeznek helyreállítani. A munkák előtt kerttörténeti tanulmányt készítettek és felmérték a jelenlegi növényállományt is.

 



Az egykori felületéhez képest csupán harmadakkora tavat az eredeti méretére növelik, az előkertben visszaállítják a legyező alakú virágágyásokat, a kastély U-alakú udvarán rendezvények megtartására is alkalmas teret alakítanak ki. A déli bejárat közelében újból megépítik az egykori hercegnői kamarakertet, s a teljes területen tömörített dolomit váltja fel az aszfaltjárdákat.


Pálinkás Róbert felsorolása szerint a nyolchektáros parkban 231 idős fát és 250 cserjét ápolnak, illetve 150 előnevelt fát telepítenek. Az útburkolat 13 ezer négyzetméter felületen újul meg, 3300 talajtakaró cserjét ültetnek és több mint négy hektárt borít majd gyep.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke (Fidesz-KDNP) a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a parkfelújítás a régebben megfogalmazott ötletekkel szemben nem terjeszkedik túl a most meglévő területen, vagyis a közel 30 éve az út miatt felhúzott kerítésen túlra. Fontosnak nevezte, hogy a felújításoknak köszönhetően ismét európai színvonalú turisztika attrakcióvá válik a Helikon Kastélymúzeum, amelyet a pálmaház és a volt Amazon Szálló rekonstrukciója is kiegészít.


Még idén kiépül Keszthely és Hévíz között a kerékpárút, amelynek terveit úgy alakították, hogy az út érintse a kastélyt is, ezáltal még jobban bekapcsolva azt a város és a turizmus életébe - tette még hozzá Manninger Jenő.

 



Pálinkás Róbert elmondta még, hogy az múlt évben 3-4 százalékkal, több mint 190 ezerre nőtt a Helikon Kastélymúzeum látogatóinak száma. Magyarország leglátogatottabb kastélyában a rekonstrukciós munkákat úgy végzik majd, hogy a legkevésbé zavarja a nyári szabadtéri színházi előadásokat, valamint a múzeumi látogatókat, ezért a már elkészült épületrészeket szakaszosan adják át.

 

Kapcsolódó cikkünk: 

Eltűnnek a fenyők a Keszthelyi-hegységben

Cikkajánló