Az év egyik leglátványosabb csillaghullása vár ránk

Ma este érdemes lesz felnézni az égre, ugyanis december 14-én éri el a maximumát a Geminidák meteorraj, akár 150 hullócsillag is átsuhanhat a fejünk felett egy óra alatt.

Szerző:
Svábhegyi Csillagvizsgáló
2022. december 14.

Ma este érdemes lesz felnézni az égre, ugyanis december 14-én éri el a maximumát a Geminidák meteorraj, akár 150 hullócsillag is átsuhanhat a fejünk felett egy óra alatt.

Hogy képbe kerüljünk a ma este ránk váró égi jelenségről, íme egy gyors összehasonlítás: míg az augusztusi Perseidák meteorzápor a tetőpontján – ideális időben és megfigyelőhelyről nézve – óránként körülbelül kilencven hullócsillagot produkál, addig a decemberi Geminidák ugyanennyi idő alatt akár százötven fénycsíkot is felrajzolhat az égre.

A Geminidák meteorraj érdekessége, hogy nem üstökös, hanem egy kisbolygó a szülő égiteste, így a szemcsék jelentős része is nagyobb, ezért ez a meteorraj több fényes hullócsillagot produkálhat, mint bármely más az évben.

A Geminidák napnyugta után emelkedik az északkeleti horizont fölé, este tíz órára pedig már 46 fokkal lesz a látóhatár felett, szinte pontosan keleti irányban. Szerencsére a Holdkelte (21:48-kor kel a keleti égen) után sem kell azonnal összecsomagolni, a fényesebb meteorok ekkor is jól kivehetők lesznek, de aki tudja, kezdje mihamarabb az észlelést.

A teendőnk mindössze annyi, hogy keressünk magunknak egy sötét, a városi fényektől a lehetőségekhez mérten mentes területet – ilyen Budapesten például a Hármashatár-hegy, de jobb híján akár a városligeti Király-domb is megteszi, öltözzünk melegen, készítsünk be takarót, drukkoljunk a tiszta időnek, és tegyük fel forrni azt a teavizet – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán, ahol rengeteg további érdekességet is megtudhatsz a hullócsillagokról.



Cikkajánló