Az év egyik leglátványosabb csillaghullása várható ma éjjel

A Geminidák meteorraj december 14-én, vagyis ma éjjel éri el a maximumát, amikor óránként akár 70-80 hullócsillagot is láthatunk. Már ha az időjárás engedi.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Időkép
Svábhegyi Csillagvizsgáló
2023. december 14.

A Geminidák meteorraj december 14-én, vagyis ma éjjel éri el a maximumát, amikor óránként akár 70-80 hullócsillagot is láthatunk. Már ha az időjárás engedi.

A Geminindák meteorraj már a napokban is megmutatta magát, más kérdés, hogy az ország nagy részén ebből semmit nem lehetett látni a felénk boruló felhőpaplan miatt.

Az Időkép szerint ma este 6 órától lesz érdemes figyelni az eget, a csillaghullás maximuma pedig éjfél körül várható majd, amikor 70-80 hullócsillag is feltűnhet egy órán belül.

A Geminidák meteorraj érdekessége, hogy nem egy üstökös, hanem a Phaethon nevű kisbolygó a szülő égiteste, amely 1,4 év alatt kerüli meg a Napot.

A raj radiánsa, vagyis ahonnan a meteorraj összes tagja érkezni látszik, az Ikrek, azaz a Gemini csillagképben található, innen is ered a raj neve. De nemcsak itt, hanem az égbolt bármely részén feltűnhetnek hullócsillagok. A Geminidákhoz tartozó meteorok jellemzője, hogy általában lassúak, fehéres vagy enyhén sárgás színűek, és sok köztük a közepesen fényes tag - olvashatjuk a Svábhegyi Csillagvizsgáló cikkében.

És hogy mit szól ehhez a különleges égi eseményhez az időjárás? Az Időkép szerint sokfelé lesz borult az ég, de az országnak lesznek olyan részei, ahol kevesebb felhőre, sőt derült égboltra is számíthatunk. A megfigyelés szempontjából kedvező, hogy a Hold vékony, fiatal sarlója hamar lenyugszik este, így nem okoz jelentős háttérfényt az éjszaka során.

Ahogy azt a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán is olvashatjuk, a Geminidák egy méltatlanul kevéssé híres raj, pedig hozzájuk köthető az egyik legaktívabb hullás, ami gyakran az augusztusi Perseidáknál is több meteort eredményez. Szóval, ha épp nem lesznek felhők felettünk, érdemes lesz ma este az eget kémlelni.

Cikkajánló