Az ezeréves apátságban jártunk

Júniusi számunk História rovatának célpontja a világörökségi helyszín, a Pannonhalmi Főapátság volt, ahol egy mobilapplikáció kalauzolt minket a könyvtárból a templomba, majd onnan a kerengőbe.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Pannonhalmi Főapátság
Gulyás Attila
2019. június 4.

Júniusi számunk História rovatának célpontja a világörökségi helyszín, a Pannonhalmi Főapátság volt, ahol egy mobilapplikáció kalauzolt minket a könyvtárból a templomba, majd onnan a kerengőbe.

Közelegnek a híres levendulanapok (idén június 24-től július 7-ig tartják), ezért döntöttünk úgy, hogy ebben a hónapban a Pannonhalmi Apátságot mutatjuk be nektek. Felfedeztük az épület klasszikus turistaútvonalát, azaz a bazilika-kerengő-könyvtár háromszöget, amiben az apátság applikációja, a PHApp volt a segítségünkre.

 


A késő román, kora gótikus templom egyik érdekessége, hogy a középkor hierarchikus megközelítésmódjának megfelelően három szintje van, az alsó a híveké, a középső a zsolozsma helyszíne, a legfelső pedig a szentély. Innen a porta speciosán, azaz a „díszes kapun” keresztül juthatunk a kerengőbe, ahonnan anno minden funkcionális tér nyílt: a konyha, a refektórium (ebédlő), a melegedő, a dormitórium (hálóterem), a káptalanterem és a szkriptórium (íróműhely) is.

 


A látványos könyvtárban még az is ihletet kap az olvasáshoz, akinek egyébként nem ez a kedvenc elfoglaltsága. A 19. században emelték: egy hosszúkás és egy ovális csarnokból áll. Előbbi mennyezetén Pallasz Athéné, a tudományok istennője figyeli a betérőket, a falakon sorakozó görög és római költőkkel, filozófusokkal, tudósokkal, illetve a magyar történelem és kultúra kiemelkedő alakjaival karöltve. Itt őrzik a tihanyi alapítólevél és a pannonhalmi kiváltságlevél hiteles másolatát is, illetve 14 kódexet, 240 ősnyomtatványt, valamint több ezer antikvát.

 


Az apátságról és a környékéről még többet olvashatsz e havi számunkban.

A JÚNIUSI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, DE KEDVEZMÉNYES ELŐFIZETÉSRE IS VAN LEHETŐSÉGED.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Megjelent a nyár első Turista Magazinja

Már a lombok fölött is körbenézhetsz Pannonhalmán

Bencés innovátorok levendulafelhőben

Cikkajánló