Az idei nyár legnagyobb durranása lehet a Vándortábor Program

Már-már túl szép az államilag támogatott kezdeményezés: a gyerekeknek olcsó, egyhetes, aktív nyaralás, a pedagógusoknak meg - a túrázáson felül - korrekt jövedelemforrás.

Szerző:
Turista Magazin
2018. január 24.

Már-már túl szép az államilag támogatott kezdeményezés: a gyerekeknek olcsó, egyhetes, aktív nyaralás, a pedagógusoknak meg - a túrázáson felül - korrekt jövedelemforrás.

 

Január 23-án jelentették be, hogy a „tavalyi tesztidőszak” után idén teljes gőzzel elindul az újjáélesztett Vándortábor Program, amelynek keretein belül mintegy 10 ezer diák számára biztosítanak lehetőséget egyhetes nyári táborozásra. Akiknek nincs kedvük/idejük átrágni magukat az egész cikken, azoknak röviden itt vannak a kezdeményezés legfontosabb részletei:

  • 14 útvonalon - 5 erdei, 5 vízi, 3 kerékpáros és 1 kombinált vízi/kerékpáros - indulnak vándortáborok;
  • az előre kijelölt útvonalakon, szálláshelyeken és napi háromszori étkezésen túl a szervezők minden felszerelést (sátor, kenu, kerékpár) biztosítanak;
  • a 12-18 éves diákok egységesen 21 ezer forintér vehetnek részt a táborokban;
  • az akkreditált tanfolyamot elvégzett kísérő pedagógusok bruttó 100 ezer forintos juttatást kapnak a táboroztatásért;
  • a június 18-tól augusztus 20-ig induló egyhetes turnusokra a www.vandortabor.hu oldalon lehet jelentkezni;
  • az oktatási intézmények mellett civil szervezetek és egyházi közösségek is részt vehetnek a programban.

 

„Sokkal nagyobb szükség van ezekre a táborokra, mint tíz-tizenöt esztendővel ezelőtt. A számítógép nagy kihívás, a gyerekeket felállítani a képernyő elől még nagyobb. Bízunk benne, hogy Vándortábor Programunkkal olyan élményeket tudunk nyújtani, amelyek felveszik a virtuális világgal a versenyt. Evezés, túrázás vagy kerékpározás közben amúgy sincs idő a telefonok nyomogatására” - mondta Révész Máriusz kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos a Vándortábor Program január 23-án tartott bemutatóján, hozzátéve: „Ha sikerül a fiatalokkal megszerettetni a természetjárást, akkor 20-30 év múlva is lesznek olyanok, akik felnőttként is fognak túrázni, biciklizni, kenuzni, és továbbadják az ő gyermekeiknek a természet szeretetét.”

 


A hagyományos természetjárás formáit felelevenítő mozgalom célja a fiatalok számára elérhető áron olyan nyári elfoglaltságot biztosítani, amelynek a segítségével személyes élményeket gyűjthetnek az ország természeti és kulturális örökségéről. Az erdei, kerékpáros és vízi vándortáborok útvonalai végigvezetnek az ország legszebb területein: a Dunakanyarban, az Őrségben, a Szigetközben és az Alsó-Duna-szakaszon, a Bakonyban, a Mecsekben, a Mátrában, a Bodrog és a Felső-Tisza vidékén.


A táborok időtartama egy hét, mindenütt kiépített táborhelyek, jól megszervezett ellátás és kulturális vagy sportprogramok várják az indulókat. Az egyes vándortáborok infrastruktúrájának és rendszerének kialakítását az adott területen jártas civil szervezetek szakértői végezték: a vízi vándortáborokat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a kerékpáros vándortáborokat a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, míg az erdei vándortáborokat az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja.

 


Az útvonalak mellett bővül a résztvevők köre is, hiszen az oktatási intézmények mellett csoportot szervezhetnek a civil szervezetek vagy éppen az egyházi közösségek is. A biztonságos lebonyolítás érdekében fontos a megfelelő képzettséggel rendelkező kísérők jelenléte. A program keretében már több mint 500 pedagógus szerzett vízi vagy gyalogos vándortábor-vezető képesítést, de tavasszal az egyes témákat összeadva több mint 1 000 fő részére nyílik meg az akkreditált képzés lehetősége, ami ráadásul kibővül a kerékpáros-tanfolyammal. A képzéseket a Testnevelési Egyetem és az egyes vándortáborokat koordináló civil szervezetek bonyolítják le.


Erdei Vándortábor

 

A három „jármód” közül az Erdei Vándortábor nevű program áll a legközelebb a klasszikus vándortáborozáshoz, ugyanis öt útvonalon a Bakonyban, Börzsönyben, Mátrában, Mecsekben és a Pilisben kínálnak hétnapi (hat éjszakás) vándorlást. Akárcsak a kerékpáros és vízi vándortábor esetében, az előre lefixált időpontokat és a menetrendet tartani kell, tehát rossz idő esetén is haladni kell, ugyanis az előre telepített táborhelyeken jellemzően kétnaponta váltják egymást a csapatok.

 


„Minél több erdei élményt és érdekes ismeretet szeretnénk nyújtani a résztvevőknek, ezért az útvonalakon erdei iskolai foglalkozásokat szervezünk a fiatalok számára, az erdőben haladó csoportokat pedig a helyi erdészek adják szinte kézről kézre. A legzöldebb nyári programot kínáljuk a diákoknak, hiszen tudatosan törekszünk arra, hogy minél kisebb legyen a vándortáborozók ökológiai lábnyoma: tartós felszerelési tárgyakkal váltjuk ki az eldobhatókat, megtanítjuk a vízzel és az energiával való takarékoskodás fontosságát. A szervező pedagógusok és túravezetők munkáját egy számukra meghirdetett nyereményjátékkal is szeretnénk megköszönni, amelynek három nyereménye egy-egy 150 ezer forint értékű nyaralási lehetőség a bakonyi, börzsönyi vagy mecseki erdei szálláshelyek valamelyikén” - mondta el Zambó Péter, az erdei vándortáborokat szervező Országos Erdészeti Egyesület elnöke.

 

 

Az Erdei Vándortábor Programot a hamarosan megjelenő februári Turista Magazinban mutatjuk be részletesebben.

 

Bringásvándor

 

A tavalyi évhez képest újdonság, hogy idén kerékpárostáborok is indulnak négy útvonalon - Őrség, Felső-Tisza-vidék, Palócföldtől a Dunakanyarig; Körösök vidéke -, kiépített táborhelyekkel. Jó hír, hogy még saját bringára sincs szükség a részvételhez; ezt és az egyéb felszereléseket (bukósisak, láthatósági mellény) is biztosítják a szervezők, akik még egy saját kulaccsal is meglepik majd a gyerekeket.

 


„Örülünk, hogy idén kerékpáros vándortáborok is indulhatnak, és fontosnak tartottuk a csatlakozást a tavaly indult kezdeményezéshez, hiszen egyik célunk a kerékpározás népszerűsítése és a hazai tájak megismertetése a diákok körében. A bringás vándortáborokat azok számára is elérhetővé tesszük, akiknek nincs kerékpárja, mert mindenki számára jól felszerelt kerékpárokat és előírt felszereléseket biztosítunk. A diákok előre megtervezett és biztonságos útvonalakon kerékpározhatnak, emellett szervezett és ajánlott kulturális és természetismereti, valamint élményprogramokon vehetnek részt” - fogalmazott Pénzes Erzsébet, a kerékpáros vándortáborok koordinátora, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség alelnöke a kezdeményezés bemutatóján.

 

Vízivándor

 

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség által szervezett Vízi Vándortábor Program kínálja a legösszetettebb „szolgáltatáscsomagot”, ugyanis nem csupán a klasszikus vízi vándortáborozásra van mód, hanem háromnapos osztálykirándulásokra, sőt egyéni túrákra és pályázatok benyújtására is lehetőséget biztosítanak.

 

 

Akárcsak a kerékpárostáborok esetében, a résztvevőknek itt is csak magukat kell hozniuk, a táborhelyekről, kenukról és az étkezésről a szervezők gondoskodnak. Az osztálykirándulásokat és a hagyományos vándortáborokat 2018. május 14. és szeptember 16. között tartják hat helyszínen, a Szigetközben, a Felső-Tisza vidékén, a Bodrogon, a Dunakanyarban Esztergomnál, Pakson, valamint egy közös helyszínen a Bringásvándorral, a Körösök vidékén. A programokra minden alapfokú köznevelési vagy szakképzési intézmény, illetve civil szervezet pályázhat 18 év alatti korosztályban.

 


„A tavalyi év tanulságait levonva próbálunk minél szélesebb rétegeknek kedvezni Vízivándor-táborainkkal, ezért hoztuk létre a vízi osztálykirándulások lehetőségét, amelyek háromnaposak, és a jelenlegi tanév végén, valamint a következő tanév elején bonyolítjuk le őket, a köztes nyári időszakban pedig az általános, hosszabb táborainkra lehet pályázni. Mind a két túratípusnál a szervező pedagógusok minden segítséget megkapnak a tábor sikeres és biztonságos lebonyolításához, miután a túravezetést, a felszerelések bérlését, szállítását, a táborhelyek kiépítését és az ellátást is a Vízivándor Program szakemberei végzik. A pedagógusok számára egy vízitúra-csoportkísérői képzést is indítunk, ahol a tanárok elsajátíthatják a túrák és kirándulások megszervezéséhez és lebonyolításához szükséges tudást, és evezésben, vízitúra-vezetésben való jártasságot szerezhetnek” - tájékoztatott Schmidt Gábor, a Vízivándor táborokat szervező Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

 

 

A vandortabor.hu honlapon keresztül már lehet jelentkezni a vízi és az erdei vándortáborokra, míg a kerékpáros-útvonalakra február 1-én nyílik meg a regisztráció. Ugyanekkor kezdődik a jelentkezés a gyalogos és a kerékpáros vándortábor-vezetői pedagógus-továbbképzés tavaszi időszakára. A Vándortábor Programot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Kerékpározásért és Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatja.

Cikkajánló