Barnamedve kóborol Magyarországon

Félni nem kell, de azért a találkozást jobb elkerülni- mondják a hatóságok.

2013. február 6.

Félni nem kell, de azért a találkozást jobb elkerülni- mondják a hatóságok.

A hóban hagyott nyomok alapján bebizonyosodott, hogy Balassagyarmat környékén egy európai barnamedve (Ursus arctos arctos) tölti a telet - tájékoztatta Major Tamás, az 553010. számú Földtulajdonosi Közösség fővadásza az MTI-t.

 


„A medve felbukkanását már többször és többen jelezték. A szemétben +guberált+, kutyákra is ráijesztett már, valószínűleg medvétől származó, egyelőre a gödöllői egyetemen vizsgálat alatt álló szőrszálakat is találtunk - mondta a fővadász. - Januárban is voltak észlelések, de végül csak február elején, a hóban hagyott nyomok alapján bizonyosodott be egyértelműen a medve jelenléte. A nyomokat egyik vadásztársunk találta és letakarta, hogy a később lehulló eső ne tüntesse el.” 
    

 

Major Tamás hozzátette: ez az állat nem alszik téli álmot, valószínűleg a szlovákiai vaddisznóhajtásokkal járó zavarás riasztotta el eredeti élőhelyéről, és jelenleg is Balassagyarmat környékén kóborol. Ezt a rendőrségre is bejelentették, illetve a térség önkormányzatainak körlevélben jelezni fogják: intsék nagyobb óvatosságra a lakosságot.
    

 

Nagy Zoltán, a magyarnándori székhelyű Nagyvad Hunting Vadászatszervező Iroda tulajdonosa gazdag tapasztalatokkal rendelkezik a medvék állománybecslésével kapcsolatosan: három éve telepít vadmegfigyelő kamerákat szlovákiai vadászterületekre, hogy az ottani szakemberek pontosabb képet kapjanak a medvék létszámáról. A hóban talált medvenyomokat is ő azonosította és fényképezte le.
    „Lényegesen nagyobb a szlovákiai medveállomány, mint azt az állománybecslések alapján feltételezik - mondta Nagy Zoltán. - A nyári időszakban kihelyezett két-három kamera is gyakran vesz fel egyetlen nap alatt akár 10-12 példányt is. Az állomány gyarapodása miatt szűkké válnak az élőhelyek, emiatt kóboroknak át Magyarországra a fiatal barnamedvék.”
    

 

Harmos Krisztián, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre az MTI kérdésére kifejtette: Balassagyarmat, Szügy, Patvarc és Őrhalom lakosságát körlevélben arra kérik, hogy a kukákba ne dobjanak ki ételmaradékot, és nejlonzsákokban sem helyezzenek ki hulladékot, mert a kóborló medve élelme jelentős részét valószínűleg a szemétből szerzi.
    


Félni nem kell tőle, de azért a találkozást jobb elkerülni 

 

Nógrád megyében 1938. október 18-án, Mátraszele és Salgótarján között bukkant fel egy barna medve: mivel a környéken akkor még szén- és kőbányászat folyt, a dolgozók pedig az erdőn keresztül jártak munkahelyükre, hajtóvadászatot rendeztek elejtésére. Ekkor csak megsebezték, majd később a Heves megyei Pétervására közelében terítették le. Az 1990-es évek elejétől Pest és Nógrád határán, a Börzsönyben többször figyeltek meg barnamedvét, 1995-ben Ipolytarnócon bizonyosodott be rövid idejű tartózkodása. A szomszédos szlovákiai területen, Losoncon (Lucenec) 2011-ben fotóztak le egy fiatal példányt egy lakótelepen, ugyanekkor az Ipoly-völgyben is felbukkant két barnamedve.

Szöveg: MTI, fotók: Pixabay 

Cikkajánló