Bátaszék büszkesége lehet Európa legkedveltebb fája

Február elsejétől voksolhatunk az interneten a bátaszéki molyhos tölgyre az „Európai Év Fája” versenyben. Szavazz te is, hogy az öreg molyhos legyen az idei győztes.

Szerző:
MTI/TM
Fotó:
evfaja.okotars.hu
2016. február 2.

Február elsejétől voksolhatunk az interneten a bátaszéki molyhos tölgyre az „Európai Év Fája” versenyben. Szavazz te is, hogy az öreg molyhos legyen az idei győztes.

Február 29-ig adhatod le szavazatodat a treeoftheyear.org internetes oldalon, ahol tizenöt ország különleges fái versenyeznek az „Európai Év Fája” címért. Magyarországot Bátaszék legöregebb, 300-400 évesre becsült fája képviseli, amely 2015 novemberében több mint hatezer szavazattal az Év Fája lett.

 



Az Ökotárs Alapítvány közleménye szerint „a megmérettetés célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét. A versenyben nem csupán a fák szépsége, mérete vagy kora számít, hanem olyan fákat lehetett nevezni, amelyek fontosak a körülöttük élő közösségnek, találkozási pontot kínálnak, vagy történetek kapcsolódnak hozzájuk.”

A tavalyi megmérettetést egy észtországi focipálya közepén álló, közel 150 éves tölgyfa nyerte, másodikként végzett a tatai nagy platán. 2013-ban az egri platán, míg 2012-ben a felsőmocsoládi öreg hárs vitte el az első díjat.

Az idei versenyt egyelőre a Bulgária öreg tölgye, a szilisztrai Duna-parkból vezeti, utána jön Bátaszék büszkesége, a vénséges molyhos tölgy, amit kevéssel lemaradva követ az „ezeréves hárs” Csehországból. Szoros a verseny, az állás óráról órára változik, úgyhogy lehet belehúzni a szavazásba! Az Európai Év Fája cím idei győztesét március 7-én hirdetik ki, a díjátadó április 20-án lesz a brüsszeli Európai Parlamentben.

 
Bátaszéki molyhos tölgy
A bátaszéki tölgy egy 18. századi erdő emlékét őrzi, a mögötte álló Szent Orbán-kápolnát pedig ugyanekkor emelték egy pestisjárvány után. Az öreg fa és kápolna közösen őrzi a települést és lakóit, akik az ‘56-os Dunai árvíz idején is ide menekültek. A tekintélyes fát a helyi földművesek gondozták: levágták száraz ágait, és a csonkot megfestették, ezzel védve a betegségektől. Máig élő hagyomány, hogy a fa tölgy törzsét május 25-én borral locsolják, ezzel biztosítva a következő év bő szőlőtermését.
 

 

Kapcsolódó cikk:

Bátaszék több száz éves oltalmazója győzőtt
 

Cikkajánló