Bátaszék több száz éves oltalmazója győzött

Az Év Fája címet ezúttal egy 300-400 évesre becsült molyhos tölgy nyerte el. Bátaszék legidősebb fájához már helyi tradíció is kötődik.

Szerző:
MTI
Fotó:
evfaja.okotars.hu
2015. november 23.

Az Év Fája címet ezúttal egy 300-400 évesre becsült molyhos tölgy nyerte el. Bátaszék legidősebb fájához már helyi tradíció is kötődik.

A tölgy hosszú élete során a helyiek szerint a település oltalmazójává vált. A hozzá kapcsolódó hagyomány alapján minden év május 25-én borral öntözik meg a törzsét, hogy a következő év bő szőlőtermést hozzon.

 


Az Ökotárs Alapítvány által szervezett versenyen bármely közösség benevezhetett egy számára kedves fát. Ebben az évben több mint hatvan jelölt indult. Közülük szakmai zsűri választott ki 15-öt, amelyek bekerültek a döntőbe, majd online szavazás döntött a győztesről. A fákra összesen 21 532 szavazat érkezett az online szavazás keretében, a bátaszéki tölgy 6424 voksot kapott, és ezzel elnyert egy speciális kezelésre feljogosító utalványt. A Hős Fa címet és a vele járó állapotfelmérő szakmai vizsgálatot és kezelési javaslatot a körbeépített győri gesztenyefa kapta, amely az ember és természet harmonikus együttélésének jelképe. Lőrincz József Ybl-díjas építész úgy tervezte a fa körül álló művelődési házat, hogy a fát ne kelljen kivágni miatta. Az épületet azonban le akarják bontani, s ez valószínűleg a fa életét is veszélyezteti. Az Ökotárs zsűrije a győriek széles körű összefogását díjazta, amellyel a fa és a művelődési ház megmaradásáért küzdenek. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíját és ajándékcsomagját a hédervári Árpád-tölgy nyerte el. A döntősök többek között madárodúkat és etetőket is kaptak ajándékba.


A magyarországi verseny győztese részt vesz a 2016 elején rendezendő európai versenyen is, amelynek győztese az Európai Év Fája cím büszke tulajdonosa lesz. A nemzetközi megmérettetésen eddig kétszer nyert magyar fa, két alkalommal pedig második helyezést ért el.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Te melyik fára szavaznál?

Két évezred lombkoronás túlélői

Szilárdság, erő, keménység

 

 

Cikkajánló