Budapest újra a triatlonvilág fókuszában

A tavalyi nagysikerű verseny után ismét lesz Budapesten IRONMAN 70.3 triatlonverseny. Az eseményt bejelentő sajtótájékoztató után a rendezvény főszervezőjét, a 6-szoros IRONMAN győztes, 4-szeres Strongman Japan győztes, 12-szeres triatlon magyar bajnok Kropkó Pétert kérdeztük a triatlon sport hazai helyzetéről és az augusztusi IRONMAN versenysorozat sikerességének titkáról.  

Szerző:
Joó Annamária
Fotó:
Ironman 70.3 Budapest
Adam Konczewicz
Szabó Miklós
Somogyvári D. György
2015. április 29.

A tavalyi nagysikerű verseny után ismét lesz Budapesten IRONMAN 70.3 triatlonverseny. Az eseményt bejelentő sajtótájékoztató után a rendezvény főszervezőjét, a 6-szoros IRONMAN győztes, 4-szeres Strongman Japan győztes, 12-szeres triatlon magyar bajnok Kropkó Pétert kérdeztük a triatlon sport hazai helyzetéről és az augusztusi IRONMAN versenysorozat sikerességének titkáról.  

Az IRONMAN 70.3 megmérettetésen a versenyzők 1,9 kilométert úsznak, 90 kilométert kerékpároznak és 21,1 kilométeres távot futnak le. Az augusztus 21-e és 23-a között megrendezett sportesemény egyik idei újdonsága, az 5i50 Budapest verseny, amely egyben a hivatalos magyar olimpiai távú országos bajnokság is lesz.

 

Uwe Weigert, a World Triathlon Corporation Európai Licenc Események vezérigazgatója örömmel jelentette be, hogy „… a világ 56 országából érkező sok ezer résztvevő véleménye alapján a 2014-es budapesti verseny három kiemelkedő elismerést is kapott. Első helyet szerzett az először tartott versenyek kategóriájában, a legjobb IRONMAN rendezvény lett Európában, valamint a világ 80 IRONMAN 70.3 versenye közül második helyezést ért el.” Nagyrabecsülése és köszönete jeléül a tavalyi rendezvény kimagasló eredményeiért díjat adott át a versenysorozat főszervezőjének, Kropkó Péternek, a Kropkó Promotion Kft. ügyvezetőjének.

 

A szervezők 2015-ben még magasabbra tették a lécet, és a bővülő versenyszámok, valamint a hozzájuk kapcsolódó programok miatt kétszer több indulóra, másfélszer annyi kísérőre, szurkolóra számítanak.

 

A sajtótájékoztatót követően Kropkó Péter, az IRONMAN 70.3 Budapest főszervezője adott interjút a Turista Magazinnak.

 


Mi volt a tavalyi versenyszervezés sikerének titka?


Nagyon komoly, igazán profi csapat teljesítménye állt mögöttem. Az én szerepem leginkább szakmai, ám a versenyrendezésen túl magának az eseménynek a megszervezése is óriási feladat. Egy régi álmot váltottunk valóra.

Mi a jelentősége az IRONMAN versenysorozatnak?


1978-ban rendezték meg először Hawaiin, mindössze tizenvalahány résztvevővel. Akkor nem gondoltak még arra, hogy komolyabb esemény lesz belőle. Ma már ott tartunk, hogy több mint százezren próbálnak eljutni a Hawaii Ironman-világbajnokságra, melynek klasszikus távja 3,8 km úszásból, 180 km kerékpározásból és a teljes 42 km-es maraton lefutásából áll. Az Ironman szelleme a győzelemről szól, de nem feltétlenül verseny értelemben, hanem önmagunk legyőzéséről, ahol az utolsókat legalább annyira ünneplik, mint az elsőket.

Mit jelent a logóban szereplő 70.3-as szám?

Az Ironman World Corporation 2006-ban elindított egy versenysorozatot, melyen a hagyományos táv felét kell megtenni, amely mérföldben kifejezve adja ki a 70.3-t. A „könnyített Ironman” robbanásszerű népszerűségére jellemző, hogy napjainkban száznál több ilyen jellegű versenyt rendeznek világszerte. A kelet-közép-európai régió országai közül mi kaptuk meg először a szervezés jogát, ez volt a 2014-es IRONMAN 70.3 Budapest.

Mi jellemzi leginkább a 70.3 távot?

Emberpróbáló, de ugyanakkor ember barátiabb is. Teljesíthetőbb, mint a klasszikus táv, ezért óriási élményt nyújt a véghezvitele. Mivel a résztvevők nagyobb része amatőr, sok-sok mosolygó arcot látni a verseny alatt és után. Nekik a táv teljesítése a fontos.

 

 

A verseny egyik helyszíne a Lágymányosi-öböl


A 2015-ös budapesti eseményen milyen helyszínekre esett a választás?

Lényegében azonosak a tavalyival, mindössze annyi változás történt, hogy nagyjából kétszer annyi résztvevőre számítunk, ezért az eredetileg kétnapos rendezvény is háromnaposra bővül. Az első napon versenyt rendezünk olimpiai távon is, mely a 70.3-nak a fele, s amelyhez elegendő négy hónapos felkészülés. Ez 1,5 km úszást, 42 km bringázást és 10 km futást jelent. A második nap indul a tulajdonképpeni 70.3 verseny. A harmadik, befejező nap a családoké, egyszerű próbatételekkel.

S ha valaki csak szemlélőként kíván részt venni az eseményeken?

Örömet kínálunk annak, aki elindul, de örömet akarunk szerezni annak is, aki „csak” ott akar lenni. Aki felmentését kéri a fizikai megterhelés alól, annak önkéntes rendezői feladatot ajánlunk fel, hisz belőlük legalább ezer jelentkezőre lesz szükségünk. Amúgy 40 000 bíztató szurkolóra számítunk az útvonalak mentén.

2005-ben visszavonult az aktív versenyzéstől. Nem szorul össze a szíve most, hogy a képzeletbeli vonal másik oldalán áll?

Ne legyünk kapzsik. 36 éven át élsportoló voltam, ebből 17 évig a profi ligában. Büszke vagyok sportkarrieremre, s arra, hogy 42 éves koromig gyakorlatilag sportsérülés nélkül versenyezhettem. Most boldog vagyok, hogy egy olyan stáb tagja lehetek, amely példamutató eseményeket rendez, egészséges életmódra motivál, és megismerteti a világgal Magyarországot. Egyébként közel négy évtizeden át nekem dobták fel a labdát, s csak annyi változott, hogy most én dobom fel másoknak.

 

 

"Egyébként közel négy évtizeden át nekem dobták fel a labdát, s csak annyi változott, hogy most én dobom fel másoknak"


Még a csúcson volt, amikor abbahagyta. Min alapult az elhatározása?

Mindig tudatosan éltem. Egy élsportolónak nem lehet, nem szabad ötletszerűen kiugrani az elkötelezettségei alól közvetlenül az olimpia előtt vagy után például, s a támogatókra, edzőkre is gondolnia kell. 2002-ben előre eldöntöttem, hogy három év múlva húzom meg az említett vonalat. Még tudtam volna csinálni, de új feladatok vártak rám szeretett sportom terén és otthon is. Megnősültem, gyerekeim születtek, a csapatomról tehát rájuk került a hangsúly. Most úgy veszem, csapatom az egész ország.

Ha nem is sportol versenyszerűen, miképpen tartja karban a kondícióját?

Köszönöm a kérdést. Létezik egy Ironman klubunk, ahol amatőröket készítünk fel a nulláról ironman-re, maratonra, vagy egyszerűen gyaloglásra. Az edzéseket együtt tartjuk, így hetente legalább 50-70 km-t teszek a lábaimba. De hadd mondjak valamit önnek, mint a Turista Magazin munkatársának. Tavaly életemben először végigmentem a Gerecse 50-en, s ez legalább akkora örömöt szerzett nekem, mint akármelyik múltbéli Ironman-em tejesítése. Újszerű volt, érdekes, jó társaságba keveredtem, segítettek, ha szükségem volt rá, és segítettünk másoknak, ha úgy adódott.

 

 

"Tavaly életemben először végigmentem a Gerecse 50-en, s ez legalább akkora örömöt szerzett nekem, mint akármelyik múltbéli Ironman-em tejesítése"


Mi a helyzet az utánpótlás terén? Kiből lehet Ironman?

A kulcsmondat: korán kell elkezdeni! Lehetőleg több sportágban, párhuzamosan. A szervezetet csúcsteljesítményre kell hangolni már fiatalon is. Profi az lesz, aki a küzdelemben és a győzelemben életörömet talál. De ne higgyék, hogy a hosszú távú triatlon férfias sport hazánkban! Különleges helyzetben vagyunk, mivel nálunk sokkal több nő indul Ironman versenyeken, mint máshol a világban. Többségük amatőr vagy korosztályos versenyző. Le a kalappal előttük.

Búcsúzóul engedjen meg egy személyes kérdést. Még mindig rollerral jár az uszodába?

Van valaki, aki erre emlékszik? Megvan a roller, bizony, s ha nem is gyakran, de olykor előveszem, főleg, amikor a két nagyobbik gyermekemet elkísérem a Komjádiba.

 

 

Idén a Kéktúra futócsapata is részt vesz a versenyen

 

A versenyről, a nevezésről és a távokról még több információt találsz a www.ironmanbudapest.hu oldalon.

 

Kapcsolódó cikkünk:

IRONMAN 70.3 Budapest 2014


 

Cikkajánló