Csodás együttállások a késő tavaszi égbolton

Május 23-án és 24-én érdemes lesz felpillantani az égre sötétedés után.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Időkép
Csillagászat.hu
2023. május 23.

Május 23-án és 24-én érdemes lesz felpillantani az égre sötétedés után.

Ha az időjárás is úgy akarja, kedden és szerdán újabb együttállásokat figyelhetünk meg – hívja fel a figyelmet az Időkép. Kedden a Hold mellett a Vénusz lesz látható, egymástól látszólag nagyjából 3 fokra, a nyugati horizont felett. A Hold 16,5%-os megvilágítású lesz. Az Ikrek csillagkép két fényes csillagát, a Polluxot és a Castort is felfedezhetjük a közelben, illetve a Marsot és a Jászol-halmazt is.

Ez utóbbi azért érdekes, mert nagyon fiatal, „csak” kb. 700 millió éves csillagokból áll, amelyek ugyanabban a gázfelhőben jöttek létre, és mindössze 577 fényévre találhatóak tőlünk. Nagyjából 350 darab csillagról van szó, melyek szabad szemmel is láthatóak, halvány derengő foltként.

Szerdán közelebb kerül a Holdhoz, ahogy a Mars is, és még ekkor is láthatjuk a Vénuszt, a Polluxot és a Castort. Sötétedés után, éjfélig érdemes keresni őket, a Jászol-halmazt a Holdtól balra, 5,5 fokra, alatta pedig 3,5 fokra a Marsot.

Sajnos kedden felhős égboltra számíthatunk, így csak kevés helyen pillanthatjuk meg kis időre az együttállást, ám szerdán már nagyobb eséllyel lehet szerencsénk – jósolja az Időkép.

Cikkajánló