Díjazták a Galya-kilátó tervezőit

Május 12-én New Yorkban Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron építészek, az újjáépített Galya-kilátó megálmodói, átvették az Architizer A+ Awards verseny közönségdíját, amelyet még áprilisban nyert el a kilátó Renováció kategóriában.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Kovács Csaba
Vass-Eysen Áron
2016. május 13.

Május 12-én New Yorkban Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron építészek, az újjáépített Galya-kilátó megálmodói, átvették az Architizer A+ Awards verseny közönségdíját, amelyet még áprilisban nyert el a kilátó Renováció kategóriában.

Kovács Csaba vezető építész (jobb oldalon) és Vass-Eysen Áron építész az Architizer A+ Awards közönségdíjával a New York-i díjátadó gálán

 

A tekintélyes díjat az amerikai Architizer online építészeti magazin három évvel ezelőtt alapította a Wall Street Journallal és a Webbysszel karöltve. Az Architizer A+ Awards honlapján évente több mint 20 000 projekt jelenik meg, s a neves szakemberekből álló zsűri ezekből a pályamunkákból válogatja ki - közel száz kategóriában - a finalistákat, melyek közül a közönség is kiválaszthatja a neki legjobban tetsző alkotásokat. Renováció kategóriában idén áprilisban a közönségdíjat a Galya-kilátó vitte el.

A rangos nemzetközi elismeréssel járó díjat május 12-én este vette át a két tervező, Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron a New Yorkban rendezett ünnepélyes díjátadón. A díj nem jár pénzjutalommal, ám annál nagyobb nemzetközi szakmai elismeréssel, amely mind a kilátó, mind az építészek ismertségét és presztizsét jelentősen növeli. Már a díj formája is szellemes, a fekete-fehér összeállítású kisplasztika szétszedhető, benne pedig ott található az Architizer-díjat szimbolizáló plusz (+) jel.

A New York-i gálán az egy négyzetméterre jutó neves építészek száma igen magas volt, s így a kilátóra ismét ráirányult a nemzetközi figyelem, a visszajelzések pedig pozitívak voltak. A díj egyfajta megerősítése annak, hogy a kilátótorony tervezésébe fektetett sok munka, lelkesedés és erőfeszítés nem volt hiábavaló, illetve, hogy a világ élvonalában jogosan van jelen a Galya-kilátó - mondta megkeresésünkre Kovács Csaba vezető építész. A díj utóélete kapcsán a tervezők a jövőben szeretnék elérni, hogy a nemzetközi nyomtatott sajtó is felfigyeljen a kilátóra, és kortárs építészeti magazinokba, albumokba is bekerüljön.

 

360°-os panoráma csaknem 1000 méter magasból
A Galya-kilátót a Nartarchitects építészei, Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron tervezte. Az eredetileg 17 méteres torony tetejére a múltban egy belső, rozsdás csigalépcsőn lehetett feljutni, fent pedig egy kevésbé impozáns vasketrecből nézelődhetett a túrázó. A felújítás során a kilátót 13 méterrel magasították meg, kívülre pedig két lépcsősor került. A beléptetőkaput elhagyva, 200 forint bedobása után, 162 lépcsőfokot kell leküzdeniük a látogatóknak. A közel 1000 méteres magasságban lévő tetőteraszról 360°-os panorámában lehet gyönyörködni. A torony belsejében három hangulatos, színes ablakokkal és kör alakú ajtókkal ellátott helyiség várja a bivakolni vágyókat. Még többet itt tudhatsz meg a kilátóról: www.galyakilato.hu
 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Felrobbantotta az internetet a Galya-kilátó

Rangos nemzetközi díjat söpört be a Galya-kilátó
A legjobb épület a Galya-kilátó a Média Építészeti Díja versenyén

GTC-effektus - Hegyi minimalizmus újracsomagolva

Cikkajánló