Dunakanyar természetesen és egészségesen

Nemcsak koncertekre, kiállításokra járhatunk, vagy éppen Dunán hajókázhatunk, hanem a régióban feltöltődhetünk, megújíthatjuk testi-lelki energiánkat is.

Szerző:
Magyar Turizmus Zrt.
Fotó:
Gulyás Attila
2013. december 4.

Nemcsak koncertekre, kiállításokra járhatunk, vagy éppen Dunán hajókázhatunk, hanem a régióban feltöltődhetünk, megújíthatjuk testi-lelki energiánkat is.

Merre induljunk el? Írásunkkal ebben segítünk!


Ugyan nem gyógyvizeiről híres, mégis feltétlenül érdemes megemlíteni a vidék gyógyvizeit is. A Dunakanyar festői szépségű részén elhelyezkedő Visegrádon a vár megmászása után sétálhatunk egy nagyot a füvészkertben vagy a pisztrángos-tó körül, canopy pályán ereszkedhetünk, vagy éppen gyógyvízben áztathatjuk magunkat. Budapest felé haladva szintén gyógyvízben fürödhetünk Leányfalun, melynek vizét mozgásszervi megbetegedésben szenvedőknek javasolják. Szentendrén sem kell lemondanunk a fitness-wellness örömökről: a helyi színvonalas vizes központban a sportolás és ellazulás éppúgy megfér egymás mellett.


Ha jó egészségben szeretnénk hosszú éveket megérni, akkor is irány a Dunakanyar. Autós forgalommal kevésbé terhelt részein egyre másra létesültek az elmúlt évtizedekben családias hangulatú böjtös házak. Ezeken a helyeken minden adott a sikeres tisztítókúrához: szakértő személyzet, stresszmentes és zöld környezet, igény szerinti önfejlesztő és mozgásprogramok, tanácsadás. Kneipp-módszer alkalmazásával, test- és arckezelésekkel, szaunázással még fokozhatjuk is a hatást. Sőt nincs kísértés, miközben a család kedvenc ételét főzzük. Mi több, nem nekünk kell a megfelelő alapanyagokat a biopiacon beszerezni. Szakember gondoskodik a megfelelő italokról vagy - bizonyos típusnál - ételekről. Kihagyhatatlan elemei a sikeres kúrának a különféle mozgásprogramok, melyek elősegítik a kiválasztási folyamatot, illetve megelőzik az izomvesztést. Kezdőknek pár napos kúrákkal érdemes próbálkozni, de nem javasolt a hosszabb időtartamú kúra idősebb korban, pubertás alatt vagy vékonyabb testalkatúaknak sem. A régióban számos böjtös ház várja méregtelenítésre vágyó vendégeit — Dunabogdányban, Piliscséven, Pilisszentivánon, Vácott, Visegrádon, valamint a Dunakanyartól egy nagyobb ugrásra, Zsámbék szelíd dombjai között.

 


Dobogókő az a hely, amelyet biztos minden túrázó legalább egyszer felkeres, illetve télen-nyáron, jó és rossz időben egyaránt benépesítik a családok. Itt átlevegőztethetjük a nagyvárosi szennyezett levegőtől terhelt tüdőnket és síelhetünk is, akik pedig hosszabban szeretnének időzni, spirituális- és életmódtáborokban vehetnek részt.


A dinamikus meditációnak is nevezhető mozgás, a nordic walking egyre népszerűbb hazánkban is. 2, speciális bottal gyalogolva a kar és a lábmunka összehangolásának is köszönhetően az egész testet átmozgatjuk. Akár rekreációs vagy rehabilitációs eszközként is használhatjuk. Jó hír: nem kell egyedül nekivágnunk a hegyeknek-völgyeknek, szervezett nordic walking túra keretében is megtehetjük a régióban. Csapat felkészültségének és erőnlétének megfelelően nemcsak kijelölt ösvényeken át vezet az út, hanem ösvényekről letérve a táj csodái is feltárulnak. Családoknak és idősebbeknek egyaránt élményt jelent. Sőt a dobogókői kiindulási pontra visszatérve, biztosan mindenkinek jólesik egy pohár forralt bor vagy gyógynövénytea.


A Dunakanyar sem marad ki az egyre terjedő helyitermék-mozgalomból. A környék termelői piacain a helyben termesztett és házilag feldolgozott termékeket: szörpöt, lekvárt, zöldséget, gyümölcsöt, savanyúságot, kecsketejet és sajtot vásárolhatunk, sőt helyenként bio termelők is árusítanak már.

Cikkajánló